vineri, mai 3, 2024

Portret de campion. Andrei Moldovan, câștigătorului medaliei de aur la Olimpiada Internaționale de Matematică din Japonia

Elevii români au făcut istorie în cadrul Olimpiadei Internaționale din Japonia, întorcându-se acasă cu cinci medalii de aur și una de argint.

Cu un total de 208 de puncte, tinerii au clasat România pe cea mai bună poziție din ultimii 24 de ani.

După călătoria din Chiba, Japonia, Andrei Moldovan, elev la Liceul Internațional de Informatică din Capitală, ne-a împărtășit ce se află în spatele cortinei unui campion la matematică, rutina, pasiunea, motivația și emoția competiției, dar și un mic sfat pentru tinerii care vor să-i calce pe urme. 

Haideți să-l cunoaștem mai bine pe Andrei Moldovan, câștigătorul metaliei de aur!

Cum a început totul? De ce ai ales matematica?

Părinții mei sunt profesori de matematică și ei m-au ajutat să-mi descopăr pasiunea încă de mic. De la vârsta de șase ani, îmi aduc aminte că făceam înmulțiri de doua cifre în minte , iar cu timpul pasiunea mea a crescut. Momentul în care am început să particip la concursuri a fost definitoriu pentru evoluția mea, deoarece acela a fost momentul în care am realizat că îmi doresc să continui pe aceasta cale.

Primul concurs a fost în clasa a patra când am câștigat medalia de argint la olimpiada națională de matematica pentru clasa a cincea și de atunci tin minte că aceea a fost motivația mea an de an. 

Am ales matematica deoarece te ajuta sa îți construiești o gândire logica și bine organizată. În plus, în ultimii opt ani de zile am avut plăcerea de a participa la concursuri alături de alți elevi pasionați și cred ca acesta a fost un motiv în plus pentru a continua pe acest drum. 

Cum arată rutina unui campion la matematică?

În principiu lucrez in mod constant, aproximativ 4-5 ore pe zi, iar în restul timpului liber îmi place sa ies cu prietenii și sa ma joc fotbal sau baschet. Totuși, în apropierea olimpiadelor am un program mai încărcat și atunci crește numărul de ore lucrate. Din fericire, mereu reușesc un echilibru între timpul pe care îl acord studiului și timpul liber și cred că este esențial pentru a îți gestiona emoțiile de dinaintea probelor.

Cum a fost experiența din Japonia?

Experiența din Japonia a fost unică și cred că nu  o sa pot sa o uit niciodată, reprezentând în același timp si un moment fericit și unul trist. A fost trist deoarece pentru mine a fost ultima olimpiadă. Toate emoțiile de dinaintea fiecărui concurs și plăcerea de a lucra și a căuta probleme vor ajunge sa fie doar o dulce amintire. Totuși este un moment fericit deoarece am reușit sa îmi ating visul pe care îl aveam de mic, acela de a câștiga medalia de aur la Olimpiada Internaționala de Matematică.

Care este planul tău pentru viitor?

În următorii 3 ani, o sa plec să studiez matematica aplicată în străinătate la University of Cambridge si dupa aceea mi-aș dori sa fac master tot acolo. Legat de întoarcerea în țară, îmi doresc asta, însa nu cred ca va fi imediat dupa terminarea studiilor.  

Care ar fi un sfat/mesaj pentru tinerii care vor să-ți urmeze pașii și să fie campioni ai României la matematică?

Cel mai important sfat pe care l-aș putea oferi copiiilor pasionați de matematica este să muncească din greu si indiferent de rezultatul obținut la un concurs sa nu se lase demoralizați si să continue să lucreze pentru ca rezultatele o sa vina daca ești silitor. Sunt convins că România are copii cu potențial și profesori foarte buni care îi vor ghida pe copii să și atingă nivelul maxim.

Cinci din cei șase medaliați sunt absolvenți ai Liceul Internațional de Informatică din Capitală, iar unul este elev la liceul Tudor Vianu. 120 de țări au participat la această competiție. România a fost depășită de China, Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.