luni, decembrie 4, 2023

2 cazuri cutremurătoare în 24 de ore. Un cântăreț a fost ucis. Un judecător cu funcție înaltă și-a ucis soția, apoi s-a sinucis


Turcii au fost șocați după ce în mai puțin de 24 de ore, două evenimente tragice au ajuns pe primele pagini ale presei. 

Pe 3 octombrie, un cântăreț a fost ucis după un concert, în urma unei dispute după ce nu a știut o melodie cerută de un grup. 

În aceeași zi, un judecător de la cea mai înaltă instanța a țării și-a ucis soția, apoi s-a sinucis, lăsând trei copii în urmă. 

Ambele cazuri au ceva în comun, făptașii sunt birocrați cu funcții înalte oferite de guvernul de la conducere, după 15 iulie 2016.

Muzician ucis că nu știa o melodie

Muzicianul Onur Şener, în vârstă de 45 de ani, a fost ucis de trei birocrați la un club de noapte din cartierul Çankaya, din Ankara, în urma unei dispute care a izbucnit în după cererea unei melodii.

Disputa a izbucnit atunci când Şener le-a spus clienţilor că nu ştie melodia pe care i-au cerut să o cânte. După concert, cei trei bărbați l-au așteptat și l-au bătut, lovindu-l cu o sticlă ciobită la gât.

Cinci persoane au fost reținute în legătură cu uciderea muzicianului. Trei dintre suspecți, doi birocrați și un inginer la o instituție de stat, au fost arestați, în timp ce alți doi suspecți au fost eliberați, o zi mai târziu, sub supraveghere judiciară.

În ciuda faptului că ocupau funcții important în stat, doi dintre ucigași aveau deja cazierul pătat, cu alte antecedente.

Ucigașii nu vor fi pedepsiți 

A doua zi, turcii s-au revoltat pe Twitter, criticând guvernul pentru că pun în funcție și protejează astfel de indivizi, iar ucigașii nu vor pedepsiți.

Printre mii de artiști și activiști din Turcia, actrița Sevinç Erbulak a spus că este sigură că ucigașii lui Şener nu vor fi pedepsiți și, chiar dacă ar fi, ar ieși din închisoare în cel mult trei până la cinci ani.

„Uciderea lui Onur Şener este produsul unei mentalităţi răzbunătoare, dezgustătoare, care se vede superioară tuturor celorlalţi şi crede că are dreptul să facă orice. Este o crimă înfiorătoare, psihopatică”, a spus actorul și scriitorul Yekta Kopan.

Și-a împușcat soția după o ceartă

Un judecător, în vârstă de 32 de ani, numit în august, șeful Departamentului Serviciilor de Sprijin al Ministerului Justiției s-a sinucis, duminică, după ce și-a omorât soția cu un pistol.

Serkan Tuzun, judecător la Ministerul Justiției, a avut o ceartă cu soția sa, İlksen Tüzün , dintr-un motiv necunoscut. În discuția care s-a transformat într-o ceartă, soțul și-a împușcat soția și apoi s-a sinucis.

„El o torturat pe fiica mea”

Mama lui İlksen Tüzün a susținut că ginerele ei a folosit violență împotriva fiicei sale, de-a lungul căsniciei.

„El bea și o tortura pe fiica mea. Nu am putut vedea o de 12 ani. El îi asculta telefonul în timp ce vorbea cu noi, nu puteam sa stiu problema copilului meu.Nu puteam fi acolo. Nu o lăsa să ies pe ușă din cauza geloziei lui. Era bolnav. I-am spus să meargă să se trateze, dar a refuzat. Fiica mea era casnică. Se pregătea pentru examenul de guvernator de district. Îndura cruzimea acestuia pentru copiii.”, susține mama îndurerată.

O ceremonie de înmormântare a avut loc la Ankara pentru judecătorul Serkan Tuzun , șeful Departamentului Serviciilor de Sprijin al Ministerului Justiției. La ceremonie au participat câțiva politicieni și membri ai familiei.

Mai mult de atât Consiliul Judecătorilor și Procurorilor a făcut un anunț oficial în care transmitea condoleanțe familiei bărbatului.

Înainte de puciul eșuat din 2016, Serkan Tuzun era un simplu avocat în Ankara, care a fost promovat direct ca judecător la Ministerul Justiției.

După lovitura de stat din 15 iulie 2016, guvernul lui Erdogan a concediat prin decrete oamenii din funcțiile importante de stat, apoi a angajat oamenii din aripa islamo-naționalistă susținătoarea a lui Erdogan.

În ultimii 6 ani, turcii văd efectul a numirii persoanele care nu sunt competente în funcțiile cheie.

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.