vineri, martie 29, 2024

2 cazuri cutremurătoare în 24 de ore. Un cântăreț a fost ucis. Un judecător cu funcție înaltă și-a ucis soția, apoi s-a sinucis


Turcii au fost șocați după ce în mai puțin de 24 de ore, două evenimente tragice au ajuns pe primele pagini ale presei. 

Pe 3 octombrie, un cântăreț a fost ucis după un concert, în urma unei dispute după ce nu a știut o melodie cerută de un grup. 

În aceeași zi, un judecător de la cea mai înaltă instanța a țării și-a ucis soția, apoi s-a sinucis, lăsând trei copii în urmă. 

Ambele cazuri au ceva în comun, făptașii sunt birocrați cu funcții înalte oferite de guvernul de la conducere, după 15 iulie 2016.

Muzician ucis că nu știa o melodie

Muzicianul Onur Şener, în vârstă de 45 de ani, a fost ucis de trei birocrați la un club de noapte din cartierul Çankaya, din Ankara, în urma unei dispute care a izbucnit în după cererea unei melodii.

Disputa a izbucnit atunci când Şener le-a spus clienţilor că nu ştie melodia pe care i-au cerut să o cânte. După concert, cei trei bărbați l-au așteptat și l-au bătut, lovindu-l cu o sticlă ciobită la gât.

Cinci persoane au fost reținute în legătură cu uciderea muzicianului. Trei dintre suspecți, doi birocrați și un inginer la o instituție de stat, au fost arestați, în timp ce alți doi suspecți au fost eliberați, o zi mai târziu, sub supraveghere judiciară.

În ciuda faptului că ocupau funcții important în stat, doi dintre ucigași aveau deja cazierul pătat, cu alte antecedente.

Ucigașii nu vor fi pedepsiți 

A doua zi, turcii s-au revoltat pe Twitter, criticând guvernul pentru că pun în funcție și protejează astfel de indivizi, iar ucigașii nu vor pedepsiți.

Printre mii de artiști și activiști din Turcia, actrița Sevinç Erbulak a spus că este sigură că ucigașii lui Şener nu vor fi pedepsiți și, chiar dacă ar fi, ar ieși din închisoare în cel mult trei până la cinci ani.

„Uciderea lui Onur Şener este produsul unei mentalităţi răzbunătoare, dezgustătoare, care se vede superioară tuturor celorlalţi şi crede că are dreptul să facă orice. Este o crimă înfiorătoare, psihopatică”, a spus actorul și scriitorul Yekta Kopan.

Și-a împușcat soția după o ceartă

Un judecător, în vârstă de 32 de ani, numit în august, șeful Departamentului Serviciilor de Sprijin al Ministerului Justiției s-a sinucis, duminică, după ce și-a omorât soția cu un pistol.

Serkan Tuzun, judecător la Ministerul Justiției, a avut o ceartă cu soția sa, İlksen Tüzün , dintr-un motiv necunoscut. În discuția care s-a transformat într-o ceartă, soțul și-a împușcat soția și apoi s-a sinucis.

„El o torturat pe fiica mea”

Mama lui İlksen Tüzün a susținut că ginerele ei a folosit violență împotriva fiicei sale, de-a lungul căsniciei.

„El bea și o tortura pe fiica mea. Nu am putut vedea o de 12 ani. El îi asculta telefonul în timp ce vorbea cu noi, nu puteam sa stiu problema copilului meu.Nu puteam fi acolo. Nu o lăsa să ies pe ușă din cauza geloziei lui. Era bolnav. I-am spus să meargă să se trateze, dar a refuzat. Fiica mea era casnică. Se pregătea pentru examenul de guvernator de district. Îndura cruzimea acestuia pentru copiii.”, susține mama îndurerată.

O ceremonie de înmormântare a avut loc la Ankara pentru judecătorul Serkan Tuzun , șeful Departamentului Serviciilor de Sprijin al Ministerului Justiției. La ceremonie au participat câțiva politicieni și membri ai familiei.

Mai mult de atât Consiliul Judecătorilor și Procurorilor a făcut un anunț oficial în care transmitea condoleanțe familiei bărbatului.

Înainte de puciul eșuat din 2016, Serkan Tuzun era un simplu avocat în Ankara, care a fost promovat direct ca judecător la Ministerul Justiției.

După lovitura de stat din 15 iulie 2016, guvernul lui Erdogan a concediat prin decrete oamenii din funcțiile importante de stat, apoi a angajat oamenii din aripa islamo-naționalistă susținătoarea a lui Erdogan.

În ultimii 6 ani, turcii văd efectul a numirii persoanele care nu sunt competente în funcțiile cheie.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).