luni, septembrie 25, 2023

Ankara: Bursa pentru studenți nu poate fi anulată din cauza participării la proteste

Curtea de Apel din Ankara a confirmat decizia unei instanțe locale conform căreia Instituția de stat pentru împrumuturi și cămine pentru studenți (KYK) nu poate anula bursa unui student universitar pe motiv că a participat la un protest, conform Duvar English.

Decizia Tribunalului Administrativ Regional Ankara va crea un precedent pentru alți studenți cărora li s-a anulat bursele din același motiv. Cazul se referă la cererea studentului de la Universitatea Hacettepe, Ezgi Orak, care a participat la protestele organizate pentru Universitatea Boğaziçi anul trecut.

În urma acestor proteste, Departamentul de Poliție al provinciei Ankara a scris o scrisoare către KYK, aflat în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, cerând ca Orak să primească o „pedeapsă disciplinară”. După această scrisoare, studenta și-a pierdut bursa în august 2021, ceea ce a determinat-o să dea în judecată Ministerul Tineretului și Sportului la un tribunal local din Ankara.

În apărarea sa, ministerul a acuzat-o pe studentă că „s-a implicat în incidente de anarhie și teroare și în comportamente care încalcă libertatea de învățământ (rezistență, boicot, invazie, graffiti și strigat de sloganuri)”.

Curtea Administrativă Ankara a dat dreptate lui Orak, spunând că anularea bursei este împotriva legii, deoarece motivul „participării la demonstrații ilegale” nu este în statut.

Curtea a mai spus că mișcarea KYK l-ar pune pe student în dificultate financiară și este împotriva „principiului statului social”. Ulterior, Ministerul Tineretului și Sportului a contestat decizia instanței locale la Curtea Administrativă Regională Superioară Ankara, care a dat, în mod similar, o hotărâre în favoarea studentului.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.