duminică, aprilie 14, 2024

Ankara: Bursa pentru studenți nu poate fi anulată din cauza participării la proteste

Curtea de Apel din Ankara a confirmat decizia unei instanțe locale conform căreia Instituția de stat pentru împrumuturi și cămine pentru studenți (KYK) nu poate anula bursa unui student universitar pe motiv că a participat la un protest, conform Duvar English.

Decizia Tribunalului Administrativ Regional Ankara va crea un precedent pentru alți studenți cărora li s-a anulat bursele din același motiv. Cazul se referă la cererea studentului de la Universitatea Hacettepe, Ezgi Orak, care a participat la protestele organizate pentru Universitatea Boğaziçi anul trecut.

În urma acestor proteste, Departamentul de Poliție al provinciei Ankara a scris o scrisoare către KYK, aflat în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, cerând ca Orak să primească o „pedeapsă disciplinară”. După această scrisoare, studenta și-a pierdut bursa în august 2021, ceea ce a determinat-o să dea în judecată Ministerul Tineretului și Sportului la un tribunal local din Ankara.

În apărarea sa, ministerul a acuzat-o pe studentă că „s-a implicat în incidente de anarhie și teroare și în comportamente care încalcă libertatea de învățământ (rezistență, boicot, invazie, graffiti și strigat de sloganuri)”.

Curtea Administrativă Ankara a dat dreptate lui Orak, spunând că anularea bursei este împotriva legii, deoarece motivul „participării la demonstrații ilegale” nu este în statut.

Curtea a mai spus că mișcarea KYK l-ar pune pe student în dificultate financiară și este împotriva „principiului statului social”. Ulterior, Ministerul Tineretului și Sportului a contestat decizia instanței locale la Curtea Administrativă Regională Superioară Ankara, care a dat, în mod similar, o hotărâre în favoarea studentului.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești