miercuri, martie 15, 2023

Ankara: Bursa pentru studenți nu poate fi anulată din cauza participării la proteste

Curtea de Apel din Ankara a confirmat decizia unei instanțe locale conform căreia Instituția de stat pentru împrumuturi și cămine pentru studenți (KYK) nu poate anula bursa unui student universitar pe motiv că a participat la un protest, conform Duvar English.

Decizia Tribunalului Administrativ Regional Ankara va crea un precedent pentru alți studenți cărora li s-a anulat bursele din același motiv. Cazul se referă la cererea studentului de la Universitatea Hacettepe, Ezgi Orak, care a participat la protestele organizate pentru Universitatea Boğaziçi anul trecut.

În urma acestor proteste, Departamentul de Poliție al provinciei Ankara a scris o scrisoare către KYK, aflat în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, cerând ca Orak să primească o „pedeapsă disciplinară”. După această scrisoare, studenta și-a pierdut bursa în august 2021, ceea ce a determinat-o să dea în judecată Ministerul Tineretului și Sportului la un tribunal local din Ankara.

În apărarea sa, ministerul a acuzat-o pe studentă că „s-a implicat în incidente de anarhie și teroare și în comportamente care încalcă libertatea de învățământ (rezistență, boicot, invazie, graffiti și strigat de sloganuri)”.

Curtea Administrativă Ankara a dat dreptate lui Orak, spunând că anularea bursei este împotriva legii, deoarece motivul „participării la demonstrații ilegale” nu este în statut.

Curtea a mai spus că mișcarea KYK l-ar pune pe student în dificultate financiară și este împotriva „principiului statului social”. Ulterior, Ministerul Tineretului și Sportului a contestat decizia instanței locale la Curtea Administrativă Regională Superioară Ankara, care a dat, în mod similar, o hotărâre în favoarea studentului.

Proteste masive în Istanbul, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. Poliția a intervenit violent

Femeile s-au adunat în strada Istiklal miercuri seară, în ciuda interdicției impuse. Poliția a intervenit brutal, arestând cel puțin 10 femei.

Alegeri 2023: Kılıçdaroğlu, pe primul loc, cu 56,8 la sută din voturi, în sondaje

Întrebarea a fost: „Pentru ce candidat ați vota în situația în care Erdoğan și Kılıçdaroğlu concurează pentru această funcție?”

Raport Freedom House: Turcia rămâne în categoria țărilor fără libertate în 2023

Turcia rămâne în categoria țărilor fără libertate în raportul „Freedom in the World 2023” publicat de Freedom House din Washington, conform Stockholm...

Cutremurele din Turcia! Aproximativ 2.500 de corpuri neînsuflețite nu au fost identificate

Președintele Asociației Experților în Medicină Legală (ATUD), Ahmet Hilal a declarat că numărul oficial de morți este de 46.104.

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Turcia: Comitetul Electoral a votat împotriva cernelii electorale

Marcarea degetului celui care au votat la alegeri cu cerneală a fost folosită pentru prima dată în Turcia la alegerile din 28 martie 2004. După alegerile locale din 29 martie 2009, această practică a fost abandonată.

Familia unui profesor, victimă a epurărilor, a fost interzisă din căminul alocat supraviețuitorilor cutremurului

M.Ç. și familia sa locuiau în Kahramanmaraș. Casa lor s-a prăbușit în urma cutremurelor și au solicitat să rămână într-un cămin studențesc din provincia centrală a Turciei, Niğde, dar cererea lor a fost respinsă în urma unui control de securitate de către poliție.