joi, iulie 11, 2024

Ankara: Bursa pentru studenți nu poate fi anulată din cauza participării la proteste

Curtea de Apel din Ankara a confirmat decizia unei instanțe locale conform căreia Instituția de stat pentru împrumuturi și cămine pentru studenți (KYK) nu poate anula bursa unui student universitar pe motiv că a participat la un protest, conform Duvar English.

Decizia Tribunalului Administrativ Regional Ankara va crea un precedent pentru alți studenți cărora li s-a anulat bursele din același motiv. Cazul se referă la cererea studentului de la Universitatea Hacettepe, Ezgi Orak, care a participat la protestele organizate pentru Universitatea Boğaziçi anul trecut.

În urma acestor proteste, Departamentul de Poliție al provinciei Ankara a scris o scrisoare către KYK, aflat în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, cerând ca Orak să primească o „pedeapsă disciplinară”. După această scrisoare, studenta și-a pierdut bursa în august 2021, ceea ce a determinat-o să dea în judecată Ministerul Tineretului și Sportului la un tribunal local din Ankara.

În apărarea sa, ministerul a acuzat-o pe studentă că „s-a implicat în incidente de anarhie și teroare și în comportamente care încalcă libertatea de învățământ (rezistență, boicot, invazie, graffiti și strigat de sloganuri)”.

Curtea Administrativă Ankara a dat dreptate lui Orak, spunând că anularea bursei este împotriva legii, deoarece motivul „participării la demonstrații ilegale” nu este în statut.

Curtea a mai spus că mișcarea KYK l-ar pune pe student în dificultate financiară și este împotriva „principiului statului social”. Ulterior, Ministerul Tineretului și Sportului a contestat decizia instanței locale la Curtea Administrativă Regională Superioară Ankara, care a dat, în mod similar, o hotărâre în favoarea studentului.

Turcia: 5 jucători ai naționalei valoarea pe piață 155 de milioane de euro. Iată cine este cel mai scump jucător turc!

Presa turcească a estimat că valoarea totală a 5 fotbalişti din echipa națională a Turciei ajunge la 155 de milioane de euro.

Turcia: Cel puțin 205 de femei au fost ucise în prima jumătate a anului 2024

Cel puțin 205 femei au murit în acte de violență domestică în primele șase luni ale anului 2024, în timp ce alte 117 au murit în circumstanțe suspecte în aceeași perioadă, potrivit unei platforme de monitorizare a violenței domestice în Turcia.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Faimosul fotbalist, Merih Demiral, suspendat 2 meciuri după gestul controversat de la meciul cu Austria

Comisia de Disciplină a UEFA a suspendat două meciuri fotbalistului național Merih Demiral, care a făcut semnul lupului cenuși după ce a marcat golul în meciul Austria-Turcia,

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.