sâmbătă, februarie 4, 2023

Turcia: Importul de aur a crescut cu peste 500 de la sută

Ministerul Comerțului a anunțat, marți, că importurile de aur ale țării au crescut cu peste 500 la sută, în timp ce inflația anuală a atins un nou record, conform Ahval News.

Băncile furnizoare de aur au redus transporturile către India și s-au concentrat mai mult pe China și Turcia, importul crescând cu 543%, cu 3,1 miliarde de dolari în septembrie.

„Cumpărătorii din China și Turcia plătesc acum o primă foarte mare. Nu există nicio comparație atunci când o echivalăm cu piața indiană”, conform comunicatului.

Ministerul Comerțului, într-un comunicat, a explicat că exporturile au crescut cu 9,2%, până la 22,62 miliarde de dolari, în timp ce importurile au crescut cu 41,5%, până la 33 de miliarde de dolari.

Importurile de energie au crescut cu 115%, până la 9,56 miliarde de dolari luna trecută, ceea ce a marcat cel mai ridicat nivel lunar înregistrat.

Cele mai recente date de la minister arată că importurile de energie au reprezentat aproximativ o treime din totalul importurilor în primele nouă luni ale anului. Turcia furnizează energie în principal din Rusia.

Inflația anuală în țară a fost de 83,45% în septembrie, care a marcat cel mai ridicat nivel din iulie 1998. Mai mult, prețurile transporturilor au crescut cu aproape 118%, iar alimentele și băuturile nealcoolice au crescut cu 93,05%.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...