sâmbătă, noiembrie 16, 2024

“150.000 de concediați după puciul eșuat se confruntă cu foamete, mizerie și izolare socială”

Un raport al opoziției din Turcia ilustrează situția a zeci de mii de cetățeni turci care au fost concediați prin decrete guvernamentale după lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016, relatează Duvar English.

Raportul creat de deputatul Partidului Popular Democrat pro-kurd (HDP), Ömer Faruk Gergerlioğlu, alături de activistul Bayram Erzurumluoğlu, conține interviuri cu 3.104 de persoane din 81 de provincii din Turcia, precum  201 persoane din 33 de țări care au părăsit Turcia după demiterea lor.

„Vedem că acesta este un dezastru care a zguduit și a afectat întreaga societate. Cei concediați prin decret nu sunt doar dați afară. Vorbim despre un grup mare de oameni care au fost împiedicați să lucreze în sectorul privat și au refuzat finanțarea pentru asistență socială ”, a declarat Gergerlioğlu, în cadrul unei conferințe de presă de la Istanbul, pe 13 iulie.

Sărăcie. Boli. Izolare

După ce aproximativ 150.000 de persoane au fost concediate din funcțiile lor, cei mai mulți din instituțiile de învățâmânt și din sistemul judecătoresc, aceștia s-au confruntat cu sărăcie, șomaj, expludere și boli.

Printre declarațiile sumbre oferite de foștii angajați ai statului se numără se enumeră „probleme psihologice, excluderea din societate, prăbușirea cercului social, cel puțin un membru al familiei s-a îmbolnav din cauza stresului sau a separării de familii. „

Încălcarea drepturilor omului

Majoritatea celor chestionați consideră că au fost supuse încălcărilor drepturilor omului.

86,5 la sută au spus că ceea ce au experimentat a fost complet nedrept și crud, în timp ce doar 6,5 la sută au fost de acord cu experia “Poate că am avut probleme personale, dar nu meritam să fiu pedepsit atât de mult.”

Trei la sută dintre cei chestionați au spus că au meritat tot ceea ce au trăit, în timp ce patru la sută au declarat că nu au avut reacții negative din partea nimănui din cercurile lor în urma demiterii lor.

15 iulie marchează lovitura de stat eșuată, desemnată de guvernul lui Erdogan “ Ziua democrației și unității naționale în Turcia”. La 4 ani de la puciul eșuat, peste 540,000 de cetățeni turci sunt anchetați sub acuzații de teorism, iar 780 de bebeluși se află după grati, iar zeci de miii de lucrători au fost concediați prin decrete guvernamentale. 164 de organizații media au fost confiscate. Conform rapoartelor internaționale, Turcia este cea mai mare închisoare pentru jurnaliști.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.