vineri, martie 29, 2024

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A ASISTENŢILOR MEDICALI

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei internaţionale a asistenţilor medicali în care subliniază rolul important pe care aceştia îl au în echipa medicală şi în procesul de îngrijire a pacienţilor.

„La acest sfârşit de săptămână am sărbătorit asistenţii medicali şi moaşele care îşi desfăşoară activitatea în sistemul medical. Cu acest prilej doresc să exprim, încă o dată, recunoştinţa şi respectul meu faţă de activitatea cadrelor medicale – medici, asistenţi medicali, infirmieri pentru efortul depus în asigurarea asistenţei medicale. Cunosc foarte bine munca depusă şi realităţile cu care se confruntă aceşti profesionişti. Vreau să subliniez rolul important pe care asistentul medical îl are în echipa medicală şi în procesul de îngrijire a pacienţilor. Profesia de asistent medical este profund umană, cu rol în asigurarea tratamentului pacienţilor, dar şi în informarea, consilierea şi sprijinul acestora”, afirmă ministrul  Sorina  Pintea .

foto 2 florence
Consiliului Internațional al Asistenților Medicali celebrează Ziua internațională a asistenților medicali, marcând ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale (12 mai 1820), din 1974. Ea a deschis prima școală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860)

Ea arată că asistenţii medicali sunt, de multe ori, singurii profesionişti care asigură asistenţa medicală pentru populaţia aflată în zone defavorizate, subliniind că, potrivit statisticilor, aceştia reprezintă peste o treime din forţa de muncă aflată în sistemul de sănătate şi pot lucra în cele mai dificile condiţii.

Consiliului Internațional al Asistenților Medicali celebrează Ziua internațională a asistenților medicali, marcând ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale (12 mai 1820), din 1974. Ea a deschis prima școală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională și instituțională a asistentelor medicale, până atunci acestea fiind considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci umilitoare. Florence Nightingale a pus bazele moderne ale asistenței medicale. Ca semn al recunoașteri meritelor sale, regina Victoria a decorat-o în 1904 cu Crucea Roșie Regală. În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Ordinul de Merit. ICN a celebrat această zi pentru prima dată în 1965, potrivit site-ului nursingworld.org. Dorothy Sutherland a trimis, în 1953, o sesizare președintelui american Dwight David Eisenhower în care solicita proclamarea unei „Zile a asistentelor” în luna octombrie a anului următor, potrivit www.softschools.com.

Sursă: https://ziarulunirea.ro/12-mai-ziua-internationala-a-asistentilor-medicali-324789/

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.