miercuri, septembrie 27, 2023

„Zilele Culturii României” la Istanbul: Dimitrie Cantemir celebrat timp de 5 zile

Ambasada României la Ankara, împreună cu Centrul Cultural (ICR), organizează un program de cultură numit „Zilele Culturii României” la Centrul Cultural Atatürk (AKM) din Istanbul, conform Romanya Haber.

Ministerul Culturii și Turismului din Turcia sprijină și evenimentele culturale desfășurate în perioada 5-10 septembrie, cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la relațiile diplomatice dintre Turcia și România și a Anului Cultural Dimitri Cantemir 2023.

Activitățile au ca scop consolidarea relațiilor cultură-artă dintre cele două țări și să îmbunătățească dialogul dintre artiștii români și turci.

Discursul de deschidere a Zilelor Culturii Române a fost susținut de șeful Centrului Cultural Român, Liviu Sebastian Jicman. În discursul său, Jicman a declarat că este foarte fericit să fie la Istanbul, subliniind că relațiile diplomatice dintre Turcia și România continuă să crească.

Concert de comemora a lui Cantemir

Activitățile culturale au început cu un concert de muzică susținut în memoria lui Dimitre Cantemir, pe 5 septembrie.

Filosoful, istoricul și lingvistul Dimitri Cantemir, care a inspirat Centrul Cultural Român (ICR) din Istanbul, este cunoscut drept unul dintre primii teoreticieni ai muzicii otomane.

Activitățile vor continua până pe 10 septembrie cu spectacol de muzică clasică, jazz, folclor românesc, literatură, film, spectacole de artă contemporană și piese de teatru pentru copii.

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.