vineri, aprilie 19, 2024

„Zilele Culturii României” la Istanbul: Dimitrie Cantemir celebrat timp de 5 zile

Ambasada României la Ankara, împreună cu Centrul Cultural (ICR), organizează un program de cultură numit „Zilele Culturii României” la Centrul Cultural Atatürk (AKM) din Istanbul, conform Romanya Haber.

Ministerul Culturii și Turismului din Turcia sprijină și evenimentele culturale desfășurate în perioada 5-10 septembrie, cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la relațiile diplomatice dintre Turcia și România și a Anului Cultural Dimitri Cantemir 2023.

Activitățile au ca scop consolidarea relațiilor cultură-artă dintre cele două țări și să îmbunătățească dialogul dintre artiștii români și turci.

Discursul de deschidere a Zilelor Culturii Române a fost susținut de șeful Centrului Cultural Român, Liviu Sebastian Jicman. În discursul său, Jicman a declarat că este foarte fericit să fie la Istanbul, subliniind că relațiile diplomatice dintre Turcia și România continuă să crească.

Concert de comemora a lui Cantemir

Activitățile culturale au început cu un concert de muzică susținut în memoria lui Dimitre Cantemir, pe 5 septembrie.

Filosoful, istoricul și lingvistul Dimitri Cantemir, care a inspirat Centrul Cultural Român (ICR) din Istanbul, este cunoscut drept unul dintre primii teoreticieni ai muzicii otomane.

Activitățile vor continua până pe 10 septembrie cu spectacol de muzică clasică, jazz, folclor românesc, literatură, film, spectacole de artă contemporană și piese de teatru pentru copii.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.