joi, septembrie 28, 2023

Apelul disperat al unui explorator american prins într-o peșteră din Turcia

Un explorator american, în vârstă de 40 de ani, prins în Peștera Morca din sudul Turciei a cerut un apel disperat, conform Turkish Minutes.

Mark Dickey, speologul american, care se află de sâmbătă trecută, la o adâncime de 1.120 de metri în Munții Taur, a suferit sângerări interne și s-a îmbolnăvit în timpul unei expediții de cartografiere a sistemului de peșteri Morca pentru Asociația Grupului de Speologie din Anatolia (ASPEG).

Purtătorul de cuvânt al Federației Turce de Speologie (TUMAF), Yaman Özakın, a transmis că metodele de scoate a lui Dickey – fie cu targă, fie ajutându-l să iasă singur – rămâne o parte critică a eforturilor de salvare în curs, care ar putea dura săptămâni întregi.

Dickey, care s-a odihnit într-o tabără de bază la 1.040 de metri sub pământ, a reușit să stea și să vorbească clar în videoclipul lansat, în timp ce își exprimă recunoștința guvernului turc și personalului implicat pentru răspunsul rapid în livrarea proviziilor medicale necesare , care, în opinia sa, i-a salvat viața. Aceasta a susținut că era aproape de „sfârșitul vieții” când medicamentele a ajuns la el.

Despre Mark Dickey

Mark Dickey are 20 de ani de experiență în speologie și a susținut seminarii despre salvarea peșterilor. Între timp, o campanie financiară pe o pagină Gofundme creată în numele lui Dickey a strâns 30.000 de lire sterline pentru a ajuta la eforturile pentru salvarea acesteia.

Comunitatea internațională urmărește că eforturile coordonate pentru salvarea lui Dickey continuă, ținând cont de faptul că o operațiune similară în Germania în 2014 a durat 11 zile.

Nici Dickey, nici oficialii turci și echipele de salvare nu au dezvăluit natura exactă a problemelor de sănătate ale exploratorului.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.