joi, mai 23, 2024

Turcia: Elevii se întorc la școală! Noi reguli pentru anul școlar 2023-2024

Aproximativ 20 de milioane de elevi din Turcia începe, luni, școala, pe fondul noilor reglementări, conform presei turcești.

Într-un mesaj care precede redeschiderea școlii, Ministrul Educației, Yusuf Tekin a îndemnat părinții, profesorii și elevii să-și împărtășească responsabilitatea pentru educație, subliniind că aceasta este esențială pentru viitorul copiilor și bunăstarea națiunii.

„Să ne asumăm împreună această responsabilitate și să ne susținem propriii copii și pe toți copiii din jurul nostru. Să luăm anul universitar 2023-2024 ca o perioadă de mobilizare socială în educație. Cu o conducerea puternică a președintelui nostru, Recep Tayyip Erdoğan, credința sa în națiunea noastră iubită și sprijinul său pentru educație, vom lucra împreună cu determinare și perseverență în noul an universitar pentru a ne atinge obiectivele „Secolului Turciei”, afirmă acesta.

Noi reglementări

Potrivit calendarului anunțat anterior de Ministerul Educației pentru noul an universitar, prima vacanță a anului universitar va avea loc între 13 și 17 noiembrie.

Săptămâna trecută, ministerul a anunțat implementarea săptămânii integrării, orientată către elevii de clasa I.

În plus, reglementările noi introduse prezentate de minister cu privire la examene prevăd că toate examenele pentru toate cursurile predate ar trebui să se desfășoare într-un format scris comun, cu întrebări deschise și cu răspunsuri scurte.

Elevii din clasa a IV-a din acest an vor fi scutiți de examenele scrise și vor primi în schimb fișe de dezvoltare.

Practica reluării cursurilor, care fusese suspendată de mult timp, va fi reintrodusă în cazul în care un student nu îndeplinește criteriul de absență sau nu reușește să obțină performanța academică așteptată.

Fără absențe!

Abordând creșterea preferinței pentru învățământul la distanță în rândul elevilor de liceu din cauza pandemiei și a cutremurelor din 6 februarie, Ministrul turc al Educației a menționat că vor fi înăspri cerințele pentru tranziția de la învățământul tradițional la învățământul la distanță.

Studii recente au indicat că 9% dintre liceenii turci optează acum pentru învățământul la distanță pentru a se pregăti mai bine pentru examenele de admitere la universitate.

Referindu-se la flexibilitatea introdusă în timpul pandemiei cu privire la numărul de absențe de care poate beneficia un student într-un semestru, Tekin a declarat: „Nu ar exista nicio clemență anul acesta”.

Educație în zonele afectate de cutremur

La începutul lunii trecute, Ministrul turc al Educației anunțat reluarea fără probleme a educației în toate cele 11 provincii afectate de cutremur, subliniind că aproximativ 45.000 de săli de clasă au fost reconstruite până acum.

De asemenea, Autoritatea pentru Managementul Dezastrelor și Urgențelor (AFAD) a finalizat instalarea a 6.343 de containere pentru profesorii care vor lucra la Hatay.

În declarația făcută pe contul de socializare al AFAD, s-a afirmat că aceștia continuă să lucreze cu toate instituțiile pentru a readuce viața la normal în Hatay, unul dintre orașele grav afectate de cutremurele din februarie.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.