joi, aprilie 7, 2022

„Zile și nopți de teatru la Brăila”

Teatrul „Maria Filotti” din Brăila a fost redeschis luni, după mai bine de doi ani de reparații și lucrări de consolidare și modernizare, cu cea de-a zecea ediție, jubiliară, a Festivalului „Zile și nopți de teatru la Brăila”. „Redarea unui teatru spiritualității românești, unei comunități este un moment într-adevăr privilegiat. După doi ani și jumătate de reparații, lucrări de consolidare și modernizare, iată că suntem gata. Lucrurile s-au petrecut conform așteptărilor noastre, uneori le-au depășit, mă refer la inaugurarea celei mai mici săli, noua sală Avantgarde, o sală de 89 de locuri”, a spus, la deschiderea teatrului, Lucian Sabados, directorul instituției.

Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, redeschis cu ediția jubiliară a Festivalului „Zile și nopți de teatru la Brăila”

La eveniment au participat oficialități județene, precum și reprezentanți din partea Ministerului Culturii și Institutului Cultural Român.

Mădălina Cochino, prefectul județului Brăila, s-a declarat mândră că teatrul, într-o „haină nouă”, a fost redeschis, apreciind că acesta este „una dintre cele mai importante scene ale țării”.

„Sunt mândră să mă aflu la acest eveniment special din Brăila, redeschiderea oficială a acestui lăcaș de cultură emblematic pentru orașul nostru, restaurat și consolidat, precum și deschiderea oficială a celei de-a zecea ediții a Festivalului ‘Zile și nopți de teatru la Brăila’. (…) La aproape 30 de ani de la finalizarea ultimei lucrări de restaurare, consolidare și renovare, această fabuloasă clădire (…) a îmbrăcat o binemeritată haină nouă. Sper însă să fie și una trainică (…), teatrul brăilean fiind una dintre cele mai importante scene ale țării”, a afirmat Mădălina Cochino.

Primarul municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir, i-a îndemnat pe brăileni să nu uite că teatrul este cel care „dă valoare unui oraș”.

„Rolul nostru, al administrației, este să uităm de criză când vorbim de cultură, să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a aloca fondurile administrației publice pentru ca prin cultură să evoluăm. Să nu uităm niciodată că teatrul este cel care dă valoare unui oraș”, a spus și Viorel Marian Dragomir.

Clădirea Teatrului „Maria Filotti” din Brăila a intrat în 2014 într-un amplu proces de restaurare și consolidare, proiect în valoare de peste 15 milioane de lei, realizat cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional. Proiectul a presupus executarea unor lucrări de rezistență, arhitectură, dar și la acoperișuri, ornamente, instalații de ventilație și instalații electrice.

Ediția jubiliară a festivalului de teatru brăilean a fost deschisă cu două evenimente în premieră: conferința actorului George Mihăiță, directorul Teatrului de Comedie din București, pe tema „Adolescenții de azi, încotro?”, și premiera spectacolului „Suntrack” în regia lui Radu Afrim.Joi, 22 septembrie,la Sala Mare, de la ora 18.00, Teatrul Naţional Bucureşti vine la Brăila cu spectacolul „Memorie apei”, de Shelagh Stephenson, regia Erwin Simsensohn. Începând cu ora 20.30 ,la Sala Studio spectacolul „Copilul problemă”, de George F. Walker, regia Adrian Iclenzan, Teatrul „Sica Alexandrescu” Braşov. De la ora 22.15, la Sala Avantgarde, un spectacol de tango si chansonete cu acorduri de swing-jazz intitulat „Belles chansons des boulevards” cu Diana Tudor – voce şi

Festivalul-Zile-si-Nopti-de-Teatru-la-Braila
Alexandru Burca – pian.sursa:probr.ro

Festivalul „Zile și nopți de teatru la Brăila” se desfășoară în perioada 19-25 septembrie, iar tema ediției din acest an este „Teatrul între poveste și criză”.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.