luni, ianuarie 25, 2021

„Zile și nopți de teatru la Brăila”

Teatrul „Maria Filotti” din Brăila a fost redeschis luni, după mai bine de doi ani de reparații și lucrări de consolidare și modernizare, cu cea de-a zecea ediție, jubiliară, a Festivalului „Zile și nopți de teatru la Brăila”. „Redarea unui teatru spiritualității românești, unei comunități este un moment într-adevăr privilegiat. După doi ani și jumătate de reparații, lucrări de consolidare și modernizare, iată că suntem gata. Lucrurile s-au petrecut conform așteptărilor noastre, uneori le-au depășit, mă refer la inaugurarea celei mai mici săli, noua sală Avantgarde, o sală de 89 de locuri”, a spus, la deschiderea teatrului, Lucian Sabados, directorul instituției.

Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, redeschis cu ediția jubiliară a Festivalului „Zile și nopți de teatru la Brăila”

La eveniment au participat oficialități județene, precum și reprezentanți din partea Ministerului Culturii și Institutului Cultural Român.

Mădălina Cochino, prefectul județului Brăila, s-a declarat mândră că teatrul, într-o „haină nouă”, a fost redeschis, apreciind că acesta este „una dintre cele mai importante scene ale țării”.

„Sunt mândră să mă aflu la acest eveniment special din Brăila, redeschiderea oficială a acestui lăcaș de cultură emblematic pentru orașul nostru, restaurat și consolidat, precum și deschiderea oficială a celei de-a zecea ediții a Festivalului ‘Zile și nopți de teatru la Brăila’. (…) La aproape 30 de ani de la finalizarea ultimei lucrări de restaurare, consolidare și renovare, această fabuloasă clădire (…) a îmbrăcat o binemeritată haină nouă. Sper însă să fie și una trainică (…), teatrul brăilean fiind una dintre cele mai importante scene ale țării”, a afirmat Mădălina Cochino.

Primarul municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir, i-a îndemnat pe brăileni să nu uite că teatrul este cel care „dă valoare unui oraș”.

„Rolul nostru, al administrației, este să uităm de criză când vorbim de cultură, să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a aloca fondurile administrației publice pentru ca prin cultură să evoluăm. Să nu uităm niciodată că teatrul este cel care dă valoare unui oraș”, a spus și Viorel Marian Dragomir.

Clădirea Teatrului „Maria Filotti” din Brăila a intrat în 2014 într-un amplu proces de restaurare și consolidare, proiect în valoare de peste 15 milioane de lei, realizat cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional. Proiectul a presupus executarea unor lucrări de rezistență, arhitectură, dar și la acoperișuri, ornamente, instalații de ventilație și instalații electrice.

Ediția jubiliară a festivalului de teatru brăilean a fost deschisă cu două evenimente în premieră: conferința actorului George Mihăiță, directorul Teatrului de Comedie din București, pe tema „Adolescenții de azi, încotro?”, și premiera spectacolului „Suntrack” în regia lui Radu Afrim.Joi, 22 septembrie,la Sala Mare, de la ora 18.00, Teatrul Naţional Bucureşti vine la Brăila cu spectacolul „Memorie apei”, de Shelagh Stephenson, regia Erwin Simsensohn. Începând cu ora 20.30 ,la Sala Studio spectacolul „Copilul problemă”, de George F. Walker, regia Adrian Iclenzan, Teatrul „Sica Alexandrescu” Braşov. De la ora 22.15, la Sala Avantgarde, un spectacol de tango si chansonete cu acorduri de swing-jazz intitulat „Belles chansons des boulevards” cu Diana Tudor – voce şi

Festivalul-Zile-si-Nopti-de-Teatru-la-Braila
Alexandru Burca – pian.sursa:probr.ro

Festivalul „Zile și nopți de teatru la Brăila” se desfășoară în perioada 19-25 septembrie, iar tema ediției din acest an este „Teatrul între poveste și criză”.

Turcia:25% din restaurante s-ar putea să nu se redeschidă niciodată după pandemie

Președintele Asociației Turce a Restaurantelor și Divertismentului (TURYID), Kaya Demirer explică că din aproximativ 100.000 de restaurant care angajează aproape două milioane de persoane în țară, 10% dintre ele nu se mai pot deschid niciodată după primul val al pandemiei COVID-19.

Premieră în lume: Instanța de judecată înființate în aeroportul din Istanbul

Ministerul Justiției din Turcia a înființat un tribunal la Aeroportul din Istanbul ca parte a reformelor sale judiciare planificate,

Cenzură în Turcia: Erdogan blochează știri despre familia lui și oficialii din partidul său

42 la sută știrile care au fost blocate în Turcia sunt legate de Recep Tayyip Erdoğan, de familia sa și de oficiali ai partidului său de guvernământ Justiție și Dezvoltare (AKP),

Turcia ar putea redeschide școlile pe 15 februarie

Ministrul Ziya Selçuk, la aproximativ două luni după închiderea școlilor în mijlocul pandemiei, a făcut declarații într-un interviu pentru radiodifuzorului CNN Türk.

Geantă pierdută în Anglia, găsită după 14 luni în Turcia

O englezoaică care și-a pierdut poșeta în Marea Britanie a fost șocat după ce a primit un mesaj de la un turc care anunța găsirea genții, după mai bine de un an, relatează Daily Mail.

Dreptul la viață violat în Turcia: Peste 3.000 uciși, maltratați sau torturați în 2020

Un raport anual privind încălcările drepturilor omului în Turcia a dezvăluit 3.362 de morți și 3.534 de incidente de tortură sau maltratare în 2020, dintre care 1.855 au loc în închisori

Un turc a stârnit critici după ce a făcut un grătar într-o biserică abandonată

Un  bucătar turc a stârnit un val de revoltă pe Twitter după ce a inișiat organizarea  unui grătar în interiorul unei biserici...

Turcia-România: Cum afectează noua lege fiscală micii comercianți

În România a fost modificat Codul Fiscal prin introducerea unei noi categorii de cheltuieli nedeductibile, respectiv cheltuielile generate prin achiziții de la furnizori înregistrați fiscal în jurisdicții necooperante fiscal, conform portalului bihorjust.ro