sâmbătă, aprilie 20, 2024

Francofonia la Adunarea generală a ONU

Comănescu: Francofonia trebuie să-și consolideze poziția în cadrul guvernanței mondiale politice și economice

Secretarul general al Francofoniei, doamna Madame Michaëlle Jean, participă la cea de a 71 sesiune a Adunării Generale a ONU . Discuțiile s-au axat pe cooperarea Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) cu ONU și contribuția Francofoniei la dezbaterea și soluționarea problemelor globale majore, precum situațiile de conflict și fluxurile migratorii, dar și impulsionarea dezvoltării durabile și gestionarea schimbărilor climatice.

” Salut desfăşurarea acestui prim Sommet al ONU pentru refigiaţi şi migranţi, în condiţiile în care am depăşit pentru prima oară în istorie cifra de 65 de milioane de deplasaţi forţat. Copil fiind , eu am cunoscut această încercare dură, alături de părinţii mei, aidoma sutelor de mii de familii haitiene. Ar fi o gravă eroare să gândim că aceste mişcări masive nu sunt decât o criză pasageră. Este responabilitatea noastră să acţionăm asupra cauzelor profunde ale acetui fenomen şi să gândim la soluţii mai umanitare şi mai umaniste, respectând demnitatea şi drepturile fundamentale ale migranţilor ” a declarat Secretarul General, doamna Michaëlle Jean.

La Reuniunea Ministerială a statelor francofone, organizată în marja Adunării Generale a ONU a participat şi ministrul de externe al României care a subliniat necesitatea ca „francofonia să-și consolideze poziția în cadrul guvernanței mondiale politice și economice”, prin întărirea parteneriatelor cu alte organizații internaționale, în primul rând cu ONU.

După cum precizează MAE, Comănescu a evidențiat, în context, participarea României la misiunile civile și militare ale ONU și ale UE. De asemenea, el a insistat asupra rolului care îi revine OIF în punerea în practică a Agendei 2030 de dezvoltare durabilă, prin întărirea capacității statelor francofone în realizarea, la nivel național, a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Lazăr Comănescu a anunțat că, pentru a sprijini acest proces, România are în vedere să organizeze Forumul economic regional francofon la București în anul 2018.(după http://www.francophonie.org/ comunicat de presă şi mae.ro)

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.