marți, aprilie 16, 2024

Bruxelles – manifestaţie de protest împotriva tratatelor de liber-schimb transatlantice

Societatea civilă reacţionează şi blamează deciziile politicii actuale ale Uniunii Europene. Este ceea ce a demonstrat cu prisosinţă manifestaţia de la Bruxelles.

Circa 9.000 de persoane – potrivit poliției – au manifestat marți, la Bruxelles, sub ferestrele instituțiilor europene, pentru a denunța tratatul de liber-schimb transatlantic pe care UE îl negociază cu SUA (TTIP) și echivalentul său pe cale de a fi semnat cu Canada (CETA), informează AFP.

La trei zile după marile manifestații împotriva TTIP, care au reunit între 163.000 și 320.000 de persoane în șapte orașe germane sâmbătă, manifestanții s-au adunat la apelul unei largi coaliții a ONG-urilor, partidelor de stânga și sindicatelor.

manifest

‘TTIP, CETA, nu vă vrem’, scandau unii manifestanți. Alții agitau o pancartă: ‘Pentru democrație, servicii publice și sociale: ?TTIP, stop !”.

‘Suntem siguri că vom fi marii perdanți. Aceasta va dezechilibra total piața agricolă’, și-a explicat poziția un participant, Stephane Delogne, agricultor.

„O vastă zonă a liberului schimb care se sustrage oricărei forme de control democratic„

‘De aceste tratate transatlantice antidemocratice vor profita mai ales acționarii multinaționalelor și puterile financiare, în detrimentul agricultorilor și consumatorilor, al lucrătorilor și pensionarilor, al femeilor și tinerilor, al PME-urilor și claselor mijlocii’, denunță prin internet asociația belgiană ‘Stop TTIP’, care face parte dintre organizatorii manifestației.

‘TTIP și CETA vor facilita exportul produselor PME. Cel puțin în Canada, unde acordul este stabilit. Este un răspuns la criza economică’, s-a apărat — marți, la postul de radio belgian RTBF — comisarul european al comerțului, Cecilia Malmstrom.

Plecați din intersecția Arts-Loi în jurul orei 16 (14:00 GMT), manifestanții au traversat cartierul european pentru a ajunge după trei ore lângă sediul Comisiei Europene, unde au început să se disperseze.

Uniunea Europeană și SUA au stabilit săptămâna trecută ca o nouă rundă de negocieri asupra acordului lor comercial (TTIP sau TAFTA) să aibă loc în prima săptămână a lunii octombrie, ignorând reticențele puternice ale Franței.

În afară de TTIP, manifestanții și-au exprimat opoziția față de CETA, tratatul de liber-schimb cu Canada, ale cărui negocieri sunt terminate, dar care mai trebuie semnat în 27 octombrie, în prezența premierului canadian Justin Trudeau, iar apoi ratificat de statele membre ale UE.

(sursă: rtl.be,Le Monde, Liberation,7sur7.be)

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..