joi, iunie 20, 2024

Ziaristul italian: Ce am trăit în Turcia este de-a dreptul kafkian

Ziaristul italian Gabriele Del Grande a fost reținut în Turcia pe data de 9 Aprilie, după care a fost deportat în Italia. Del Grande se destăinuie: ,,Ce am trăit în Turcia,  este de-a dreptul kafkian”

Ziaristul italian a destăinuit   Asociației Presei Străine de la Roma, următoarele: ,, Ce am trăit eu în Turcia se aseamănă cu o poveste kafkiană. Pentru că eu, în Italia, am muncit ani de zile pentru dezvăluirea condiţiilor din aceste centre de detenții. Aceste centre sunt locuri unde adeseori drepturile omului sunt ignorate sunt  luni de zile”.

 „M-au reținut 8 oameni îmbrăcați în civil”

Del Grande a povestit momentul reținerii lui : ,,Împreună cu un prieten, luam pânzul la un restaurant din orașul Reyhanli (provincia Hatay), după care opt persoane de la forțele de ordine, îmrăcați în civil, m-au reținut și m-au dus la secția de poliție. Aici mi s-au pus întrebări de genul: ,,De ce te afli în această zonă”, ,,Cu cine ai stat de vorbă?”. Miercuri seară a venit o mașină după care am fost transportat în provincia Muğla. Am ajuns dimineața în jurul orei 6-7. Mai întâi am crezut că de-aici o să fiu trimis la aeroport  pentru a fi deportat în Italia. Dar ei m-au închis într-o celulă fără ca cineva să vină să-mi spună ce se întâmplă. Îmi aduceau numai masa de prânz. Am înțeles că acolo se întâmplă ceva neobișnuit.”

 „NU MI-AU DAT VOIE SĂ SUN la telefon”

Ziaristul italian a precizat că a cerut în fiecare zi dreptul de a telefona, dar nu i s- acordat acest drept.

Del Grande ,, Nu știam ce se întâmplă afară. Numai în seara  de 9, când am fost reținut, am putut trimte un mesaj în limba engleză Alexandrei(soția ziaristului).

Dar nu știam dacă cei de afară știau de mine, dacă se  se ocupau de situația mea. Nimeni nu știa că eu am fost trimis în provincia Mugla” a precizat el.

 A FOST ELIBERAT  în urma eforturilor diplomatice şi a grevei foamei

Pentru că a nu i-au fost respectate drepturile minimale, Del Grande a început să facă greva foamei.

 Pe de altă parte, în urma  eforturilor diplomatice ale consulului statului Italian de la Izmir, ziaristul a putut să se întâlnească cu un avocat. Grande a mai precizat că în timpul interogării, se vorbea în arabă și că a fost supus să semneze o foaie în care era scris în limba arabă a cărui conținut nu îl știe.

 

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.