joi, septembrie 1, 2022

Ziaristul italian: Ce am trăit în Turcia este de-a dreptul kafkian

Ziaristul italian Gabriele Del Grande a fost reținut în Turcia pe data de 9 Aprilie, după care a fost deportat în Italia. Del Grande se destăinuie: ,,Ce am trăit în Turcia,  este de-a dreptul kafkian”

Ziaristul italian a destăinuit   Asociației Presei Străine de la Roma, următoarele: ,, Ce am trăit eu în Turcia se aseamănă cu o poveste kafkiană. Pentru că eu, în Italia, am muncit ani de zile pentru dezvăluirea condiţiilor din aceste centre de detenții. Aceste centre sunt locuri unde adeseori drepturile omului sunt ignorate sunt  luni de zile”.

 „M-au reținut 8 oameni îmbrăcați în civil”

Del Grande a povestit momentul reținerii lui : ,,Împreună cu un prieten, luam pânzul la un restaurant din orașul Reyhanli (provincia Hatay), după care opt persoane de la forțele de ordine, îmrăcați în civil, m-au reținut și m-au dus la secția de poliție. Aici mi s-au pus întrebări de genul: ,,De ce te afli în această zonă”, ,,Cu cine ai stat de vorbă?”. Miercuri seară a venit o mașină după care am fost transportat în provincia Muğla. Am ajuns dimineața în jurul orei 6-7. Mai întâi am crezut că de-aici o să fiu trimis la aeroport  pentru a fi deportat în Italia. Dar ei m-au închis într-o celulă fără ca cineva să vină să-mi spună ce se întâmplă. Îmi aduceau numai masa de prânz. Am înțeles că acolo se întâmplă ceva neobișnuit.”

 „NU MI-AU DAT VOIE SĂ SUN la telefon”

Ziaristul italian a precizat că a cerut în fiecare zi dreptul de a telefona, dar nu i s- acordat acest drept.

Del Grande ,, Nu știam ce se întâmplă afară. Numai în seara  de 9, când am fost reținut, am putut trimte un mesaj în limba engleză Alexandrei(soția ziaristului).

Dar nu știam dacă cei de afară știau de mine, dacă se  se ocupau de situația mea. Nimeni nu știa că eu am fost trimis în provincia Mugla” a precizat el.

 A FOST ELIBERAT  în urma eforturilor diplomatice şi a grevei foamei

Pentru că a nu i-au fost respectate drepturile minimale, Del Grande a început să facă greva foamei.

 Pe de altă parte, în urma  eforturilor diplomatice ale consulului statului Italian de la Izmir, ziaristul a putut să se întâlnească cu un avocat. Grande a mai precizat că în timpul interogării, se vorbea în arabă și că a fost supus să semneze o foaie în care era scris în limba arabă a cărui conținut nu îl știe.

 

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.