sâmbătă, noiembrie 16, 2024

Ziaristul Demirkaya: Nu am ceva personal cu Erdogan, îi critic ideologia

Kamil Demirkaya, jurnalistul turc, pentru care guvernul turc a cerut  României extrădarea acestuia, cerere respinsă de judecătorii români, a declarat că este încrezător că situația din Turcia se va îmbunătății.

Jurnalistul s-a alăturat dezbaterii, ”Cât mai valorează astâzi libertatea presei?” din București, pe Skype și a povestit despre presă din Turcia și rolul presei românește în  cazul sau.  „Aș vrea să mă întorc, doar dacă lucrurile se vor îmbunătăți. Sunt încrezător că se va termină situația cu Erdogan. Am făcut lucrurile corect. Am criticat ideologia lui Erdogan și guvernul pe care-l conduce, nu persoană sa.”,a spus acesta.

“Guvernul turc a cerut  extrădarea mea din România, însă justiţia română a refuzat solicitarea şi un rol important l-a avut şi presă de acolo. Şi îi mulţumesc’’, a declarat acesta. În prezent, Demirkaya este în America, unde lucrează la o firmă de delivery.

“ Fac un fel de jurnalism acum, pentru că trebuie să fac multe alte lucruri pe lângă pentru a-mi câştiga existenţa”, a adăugat acesta.

La evenimentul, ”Cât mai valorează astâzi libertatea presei?”, a două parte a fost intitulată “Când presă liberă este sugrumată, de unde vin informaţiile credibile? Te poţi apăra de fake news?”, întrebări care pornesc din contextul situație jurnaliștilor din Turcia.

Alături de Teodor Tita, redactor șef la Europa Fm și moderatorul discuției au fost Ana Maria Luca, jurnalistă la “Balkan Insight”, Adelina Rădulescu, jurnalistă la “Europa Liberă” şi Cristina Guseth, de la „Freedom House România” au contribuit cu afirmații despre Fake News.

Abdullah Bozkurt, directorul „Nordic Monitor”, jurnalist exilat, în urma puciului eșuat, a fost prezent la discuție  și a explicat cum luptă contra de fake news și modul în care reușești să îți mențină credibilitatea.

Evenimentul a fost organizat de publicația Zaman România, Radio Europa Liberă și de mai multe organizații axate pe libertatea presei.


Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.