sâmbătă, aprilie 9, 2022

VIZITA PREŞEDINTELUI FRANŢEI ÎN SUA

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a sosit luni la Washington, într-o vizită de stat – prima găzduită de omologul său american, Donald Trump, de la preluarea mandatului – informează Reuters. un subiect important pe care urmează să îl discute cei doi şefi de stat este viitorul acordului cu Iranul în domeniul nuclear.

Luni, guvernul iranian le-a cerut liderilor europeni să încerce să îl convingă pe Trump să nu denunţe acordul din 2015, prin care şase mari puteri internaţionale au fost de acord să ridice o parte din sancţiunile impuse Iranului, în schimbul renunţării la programul de înarmare nucleară al acestei ţări. Şi Rusia a făcut un apel în acelaşi sens. Cu o zi înaintea vizitei în SUA, Macron declarase că nu există alternativă la acord, ca mijloc de a ţine sub control ambiţiile nucleare ale Teheranului. În discursul ţinut pe aeroport, imediat după aterizarea la Washington, el a subliniat importanţa vizitei sale „în contextul actual, cu atâtea incertitudini, probleme şi uneori ameninţări”.

Este evidentă buna înţelegere dintre cei doi preşedinţi
Este evidentă buna înţelegere dintre cei doi preşedinţi

Din categoria gesturilor amicale putem aminti faptul că preşedintele Macron i-a adus gazdei sale un puiet de stejar din pădurea Belleau, locul unei bătălii din primul război mondial unde au căzut 9000 de militari americani. Cei doi preşedinţi au plantat împreună copacul pe peluza de sud a Casei Albe.

foto 3 o vizita simbolica etats-unis-trump-et-macron-affichent-leur-complicite_3918070_540x270p
Soţii Macron i-au însoţit apoi pe preşedintele SUA şi pe soţia acestuia, Melania Trump, într-un zbor cu elicopterul până la Mount Vernon, reşedinţa din statul Virginia a lui George Washington, pentru un dineu privat

„Franţa este o ţară foarte specială. Este o mare onoare”, a spus Trump. Soţii Macron i-au însoţit apoi pe preşedintele SUA şi pe soţia acestuia, Melania Trump, într-un zbor cu elicopterul până la Mount Vernon, reşedinţa din statul Virginia a lui George Washington, pentru un dineu privat. Acum nouă luni, cu ocazia vizitei lui Trump la Paris, Macron i-a oferit oaspetelui său un dineu într-un alt loc deosebit: la etajul al doilea al turnului Eiffel, cu vedere panoramică asupra capitalei Franţei. printre temele abordate se vor afla comerţul bilateral şi efectul sancţiunilor SUA împotriva Rusiei. Pe agenda internaţională, în afară de dosarul iranian, este inclus şi conflictul din Siria. Rămâne de văzut dacă preşedintele Franţei l-a convins într-adevăr pe Trump – aşa cum a susţinut săptămâna trecută – să nu retragă militarii americani de pe teritoriul sirian. Macron se va adresa Congresului SUA, cu exact 58 de ani după un discurs ţinut în acelaşi loc de predecesorul său Charles de Gaulle.

http://www.letelegramme.fr/monde/etats-unis-trump-et-macron-affichent-leur-complicite-24-04-2018-11938129.php

http://www.rtl.fr/actu/politique/macron-aux-etats-unis-ce-qu-il-faut-attendre-de-sa-rencontre-avec-trump-7793114903

 

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca