12.8 C
București
miercuri, septembrie 23, 2020

VIZITA PREŞEDINTELUI FRANŢEI ÎN SUA

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a sosit luni la Washington, într-o vizită de stat – prima găzduită de omologul său american, Donald Trump, de la preluarea mandatului – informează Reuters. un subiect important pe care urmează să îl discute cei doi şefi de stat este viitorul acordului cu Iranul în domeniul nuclear.

Luni, guvernul iranian le-a cerut liderilor europeni să încerce să îl convingă pe Trump să nu denunţe acordul din 2015, prin care şase mari puteri internaţionale au fost de acord să ridice o parte din sancţiunile impuse Iranului, în schimbul renunţării la programul de înarmare nucleară al acestei ţări. Şi Rusia a făcut un apel în acelaşi sens. Cu o zi înaintea vizitei în SUA, Macron declarase că nu există alternativă la acord, ca mijloc de a ţine sub control ambiţiile nucleare ale Teheranului. În discursul ţinut pe aeroport, imediat după aterizarea la Washington, el a subliniat importanţa vizitei sale „în contextul actual, cu atâtea incertitudini, probleme şi uneori ameninţări”.

Este evidentă buna înţelegere dintre cei doi preşedinţi
Este evidentă buna înţelegere dintre cei doi preşedinţi

Din categoria gesturilor amicale putem aminti faptul că preşedintele Macron i-a adus gazdei sale un puiet de stejar din pădurea Belleau, locul unei bătălii din primul război mondial unde au căzut 9000 de militari americani. Cei doi preşedinţi au plantat împreună copacul pe peluza de sud a Casei Albe.

foto 3 o vizita simbolica etats-unis-trump-et-macron-affichent-leur-complicite_3918070_540x270p
Soţii Macron i-au însoţit apoi pe preşedintele SUA şi pe soţia acestuia, Melania Trump, într-un zbor cu elicopterul până la Mount Vernon, reşedinţa din statul Virginia a lui George Washington, pentru un dineu privat

„Franţa este o ţară foarte specială. Este o mare onoare”, a spus Trump. Soţii Macron i-au însoţit apoi pe preşedintele SUA şi pe soţia acestuia, Melania Trump, într-un zbor cu elicopterul până la Mount Vernon, reşedinţa din statul Virginia a lui George Washington, pentru un dineu privat. Acum nouă luni, cu ocazia vizitei lui Trump la Paris, Macron i-a oferit oaspetelui său un dineu într-un alt loc deosebit: la etajul al doilea al turnului Eiffel, cu vedere panoramică asupra capitalei Franţei. printre temele abordate se vor afla comerţul bilateral şi efectul sancţiunilor SUA împotriva Rusiei. Pe agenda internaţională, în afară de dosarul iranian, este inclus şi conflictul din Siria. Rămâne de văzut dacă preşedintele Franţei l-a convins într-adevăr pe Trump – aşa cum a susţinut săptămâna trecută – să nu retragă militarii americani de pe teritoriul sirian. Macron se va adresa Congresului SUA, cu exact 58 de ani după un discurs ţinut în acelaşi loc de predecesorul său Charles de Gaulle.

http://www.letelegramme.fr/monde/etats-unis-trump-et-macron-affichent-leur-complicite-24-04-2018-11938129.php

http://www.rtl.fr/actu/politique/macron-aux-etats-unis-ce-qu-il-faut-attendre-de-sa-rencontre-avec-trump-7793114903

 

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților.

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.

Constanța: Reprezentanți ai comunității turco-tătară, în cursa alegerilor locale din 2020

Comunitatea turcilor și a tătarilor din România, cu aproape 50.000 de oameni pe teritoriul României, este cea mai închegată în regiunea Dobrogea, mai ales în județul Constanța.

Istanbul: Compania de metrou a crescut numărul de șoferi care sunt femei

Metroul din Istanbul a angajat 88 de șoferi de sex feminin, crescând numărul de 11 la 99. Noile șoferițe și-au primit legitimațiile după finalizarea pregătirii, la o ceremonie la care a participat, joi, primarul din Istanbul, Ekrem Imamoğlu.

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.

Ankara: Medicii poartă o panglică neagră în semn de protest pentru moartea colegilor infectați cu COVID-19

Camera de Medicină din Ankara (ATO) a cerut un protest de patru zile ca demonstrație în fața morții profesioniștilor din domeniul sănătății din Turcia în urma infectării cu COVID-19.Medicii au fost îndemnați să poarte panglici negre.