vineri, aprilie 19, 2024

MUZEUL ROMANAŢIULUI DIN CARACAL, REABILITAT

Muzeul Romanaţiului din Caracal, fostă casă a lui Iancu Dobruneanu (nepot al lui Iancu Jianu), va fi reabilitat printr-un proiect european în valoare de aproape şase milioane lei, a anunţat joi viceprimarul municipiului, Octavian Stănescu.

El a precizat că proiectul, care vizează restaurarea, consolidarea, echiparea şi dotarea muzeului Romanaţiului, va beneficia de finanţare nerambursabilă europeană de 4,9 milioane lei, de finanţare nerambursabilă de aproximativ 800.000 lei de la bugetul naţional, iar din bugetul local al municipiului Caracal va fi asigurată cofinanţarea – aproximativ 118.000 lei.

Contractul de finanţare a proiectului a fost semnat luna aceasta şi, în prezent, Primăria Caracal pregăteşte documentaţia în vederea licitaţiilor pentru lucrări.
Patrimoniul muzeului va fi mutat în altă clădire, aparţinând Primăriei Caracal, situată pe strada Carpaţi, unde o parte dintre piese vor fi expuse.

caracal„Muzeul Romanaţiului se închide, acum sunt în derulare acţiunile de mutare într-un alt spaţiu, ceva mai mic, pe strada Carpaţi, nr. 2. Se vor amenaja şi acolo spaţii expoziţionale dar mai reduse, cu mai puţine piese expuse”, a spus Octavian Stănescu.

Muzeul Romanaţiului din Caracal a fost înfiinţat în 1949 şi în primul an a funcţionat într-o clădire cu două săli de expoziţie, una pentru secţia de istorie şi alta pentru artă plastică. Potrivit informaţiilor de pe site-ul instituţiei, în 1950 muzeul a fost mutat într-o clădire monument istoric de arhitectură, datând din a doua parte a secolului al XVIII-lea, care a aparţinut neamului Jienilor şi al cărei ultim proprietar a fost Niculin Jianu.Sediul de astăzi al muzeului este pe strada Iancu Jianu, într-o clădire ce a aparţinut lui Iancu Dobruneanu, nepot al lui Iancu Jianu.

Primăria Caracal va reabilita, din fonduri proprii, începând din acest an Casa Memorială Iancu Jianu, obiectiv situat în imediata apropiere a muzeului, care este închisă de aproape 10 ani pentru lucrări de consolidare şi restaurare, în 2018 vor începe şi lucrările de reabilitare – prin proiect cu fonduri europene – a bibliotecii din Caracal, de asemenea monument istoric.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.