vineri, aprilie 26, 2024

DIPLOMAŢIE ROMÂNEASCĂ LA NIVELUL ONU

Secretarul de stat Dan Neculăescu a prezidat, luni, lucrările Comisiei ONU pentru Consolidarea Păcii (PBC), for al Organizaţiei Naţiunilor Unite care sprijină eforturile de pace în statele afectate de conflict.

Obiectivul principal al reuniunii a fost evidenţierea demersurilor de reconstrucţie şi realizare a tranziţiei democratice în Gambia, precum şi mobilizarea sprijinului statelor membre ONU pentru priorităţile de dezvoltare ale acestui stat.
Aceste măsuri sunt necesare în perspectiva organizării, la Bruxelles, cu sprijinul UE, a Conferinţei internaţionale a donatorilor, în mai 2018. Secretarul de stat Dan Neculăescu a subliniat în mesajul său angajamentul Comisiei ONU pentru a susţine Gambia în tot acest proces.

Secretarul de stat Dan Neculăescu, în calitate de preşedinte al PBC, la dezbaterea Consiliului de Securitate al ONU pe tema Tineretului, Păcii și Securităţii
Secretarul de stat Dan Neculăescu, în calitate de preşedinte al PBC, la dezbaterea Consiliului de Securitate al ONU pe tema Tineretului, Păcii și Securităţii

Totodată, el a exprimat susţinere pentru iniţiativele cu impact pozitiv asupra tinerilor aflaţi în zonele afectate de conflicte. Cu titlu de exemplu, acesta a menţionat Iniţiativa de promovare a egalităţii de gen şi a tinerilor, aparţinând Fondului pentru Consolidarea Păcii, prin intermediul căruia au fost alocate la nivel global aproximativ 15 milioane de dolari în ultimii doi ani pentru programe aferente, arată MAE.

Comisia pentru Consolidarea Păcii (PBC) este organismul ONU care oferă recomandări Consiliului de Securitate şi Adunării Generale în situaţii de importanţă majoră privind consolidarea păcii. România asigură preşedinţia organismului în perioada februarie 2018 – februarie 2019.

Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU pe tema Tineretului, Păcii şi Securităţii a fost organizată ca urmare a adoptării prevederilor rezoluţiei 2.250 (2015) privind identificarea unor măsuri eficiente la nivel local, regional şi internaţional pentru creşterea incluziunii şi stimularea contribuţiilor pozitive ale persoanelor tinere în soluţionarea conflictelor şi procesele de pace. În cadrul evenimentului au luat cuvântul membrii Consiliului de Securitate şi reprezentanţi ai statelor membre ONU, exprimând opinii în favoarea incluziunii sociale, consolidării păcii şi promovării tinerilor ca factor indispensabil în soluţionarea conflictelor. Membrii Consiliului de Securitate au declarat susţinerea pentru adoptarea unei noi rezoluţii a CS al ONU privind rolul tinerilor în procesul de consolidare a păcii    http://www.mae.ro/node/45798

Comisia pentru Consolidarea Păcii (PBC) este organismul ONU care oferă recomandări Consiliului de Securitate si Adunării Generale în situații de importanță majoră privind consolidarea păcii. România asigură preşedinţia organismului în perioada februarie 2018 – februarie 2019.

foto 3
Secretarul de stat Dan Neculăescu a participat, luni, în calitate de preşedinte al PBC, şi la dezbaterea Consiliului de Securitate al ONU pe tema Tineretului, Păcii şi Securităţii. Cu acest prilej, a evidenţiat importanţa pe care PBC o atribuie susţinerii rolului esenţial al tinerilor în asigurarea şi menţinerea păcii atât în statele şi regiunile în care Comisia activează, cât şi în cadrul ONU.

Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU pe tema Tineretului, Păcii și Securităţii a fost organizată ca urmare a adoptării prevederilor rezoluției 2250 (2015) privind identificarea unor măsuri eficiente la nivel local, regional și internațional pentru creșterea incluziunii și stimularea contribuțiilor pozitive ale persoanelor tinere în soluționarea conflictelor și procesele de pace. În cadrul evenimentului au luat cuvântul membrii Consiliului de Securitate și reprezentanți ai statelor membre ONU, exprimând opinii în favoarea incluziunii sociale, consolidării păcii şi promovării tinerilor ca factor indispensabil în soluționarea conflictelor. Membrii Consiliului de Securitate au declarat susținerea pentru adoptarea unei noi rezoluții a CS al ONU privind rolul tinerilor în procesul de consolidare a păcii.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.