marți, aprilie 23, 2024

Vertidictul speciliștilor! Fără fier beton în clădirile afectate de cutremur

Specialiștii de la Facultatea de Inginerie Civilă a Universității Tehnice a anunțat că fierul beton nu a fost folosit în clădirile prăbușite în zona cutremurului, conform Sozcu.

În timpul investigațiilor, membrii facultății de la Facultatea de Inginerie Civilă a Universității Tehnice Yıldız au colectat mostre de beton din împrejurimile Hatay, Antakya, Kırıkhan și districtele İslahiye și Nurdağı pentru teste de durabilitate.

Doctor-inginer, Onur Şahin a precizat că au observat că structurile în care nu s-au folosit „fiarele cu nervuri”, cunoscut ca și fier beton, care măresc rezistenţa betonului, s-au prăbușit.

„Când nu era obligatoriu, antreprenorii foloseau în general fier plat pentru că crea o diferență de buget.”, explică doctorul Onur Şahin.

„Părțile îngropate ale fierului, pe care le numim tip nervurat, asigură o legătură mai puternică între beton și fier. Dacă nu, durata de viață a betonului se va scurta și mai mult dacă acest fier este plat. Importanța tipului cu nervuri este mai bine înțeleasă în cazul unui cutremur”, explică specialistul.

Vor fi de asemenea examinate probe care urmează să fie colectate în Kahramanmaraş, Pazarcık şi Elbistan.

Împreună cu înregistrările de imagini preluate de la clădirile avariate, poate fi determinată starea avariei în cazul unui posibil cutremur de magnitudine similară.

„Ne propunem să construim un model pentru un cutremur similar. Ne propunem să dezvoltăm un model folosind parametri precum rezistența betonului, informațiile de la sol, înălțimea podelei, anul construcției, suportul arhitectural, tipul de fier.”, susține doctorul Onur Şahin.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.