vineri, martie 24, 2023

Vertidictul speciliștilor! Fără fier beton în clădirile afectate de cutremur

Specialiștii de la Facultatea de Inginerie Civilă a Universității Tehnice a anunțat că fierul beton nu a fost folosit în clădirile prăbușite în zona cutremurului, conform Sozcu.

În timpul investigațiilor, membrii facultății de la Facultatea de Inginerie Civilă a Universității Tehnice Yıldız au colectat mostre de beton din împrejurimile Hatay, Antakya, Kırıkhan și districtele İslahiye și Nurdağı pentru teste de durabilitate.

Doctor-inginer, Onur Şahin a precizat că au observat că structurile în care nu s-au folosit „fiarele cu nervuri”, cunoscut ca și fier beton, care măresc rezistenţa betonului, s-au prăbușit.

„Când nu era obligatoriu, antreprenorii foloseau în general fier plat pentru că crea o diferență de buget.”, explică doctorul Onur Şahin.

„Părțile îngropate ale fierului, pe care le numim tip nervurat, asigură o legătură mai puternică între beton și fier. Dacă nu, durata de viață a betonului se va scurta și mai mult dacă acest fier este plat. Importanța tipului cu nervuri este mai bine înțeleasă în cazul unui cutremur”, explică specialistul.

Vor fi de asemenea examinate probe care urmează să fie colectate în Kahramanmaraş, Pazarcık şi Elbistan.

Împreună cu înregistrările de imagini preluate de la clădirile avariate, poate fi determinată starea avariei în cazul unui posibil cutremur de magnitudine similară.

„Ne propunem să construim un model pentru un cutremur similar. Ne propunem să dezvoltăm un model folosind parametri precum rezistența betonului, informațiile de la sol, înălțimea podelei, anul construcției, suportul arhitectural, tipul de fier.”, susține doctorul Onur Şahin.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.