marți, februarie 20, 2024

Vertidictul speciliștilor! Fără fier beton în clădirile afectate de cutremur

Specialiștii de la Facultatea de Inginerie Civilă a Universității Tehnice a anunțat că fierul beton nu a fost folosit în clădirile prăbușite în zona cutremurului, conform Sozcu.

În timpul investigațiilor, membrii facultății de la Facultatea de Inginerie Civilă a Universității Tehnice Yıldız au colectat mostre de beton din împrejurimile Hatay, Antakya, Kırıkhan și districtele İslahiye și Nurdağı pentru teste de durabilitate.

Doctor-inginer, Onur Şahin a precizat că au observat că structurile în care nu s-au folosit „fiarele cu nervuri”, cunoscut ca și fier beton, care măresc rezistenţa betonului, s-au prăbușit.

„Când nu era obligatoriu, antreprenorii foloseau în general fier plat pentru că crea o diferență de buget.”, explică doctorul Onur Şahin.

„Părțile îngropate ale fierului, pe care le numim tip nervurat, asigură o legătură mai puternică între beton și fier. Dacă nu, durata de viață a betonului se va scurta și mai mult dacă acest fier este plat. Importanța tipului cu nervuri este mai bine înțeleasă în cazul unui cutremur”, explică specialistul.

Vor fi de asemenea examinate probe care urmează să fie colectate în Kahramanmaraş, Pazarcık şi Elbistan.

Împreună cu înregistrările de imagini preluate de la clădirile avariate, poate fi determinată starea avariei în cazul unui posibil cutremur de magnitudine similară.

„Ne propunem să construim un model pentru un cutremur similar. Ne propunem să dezvoltăm un model folosind parametri precum rezistența betonului, informațiile de la sol, înălțimea podelei, anul construcției, suportul arhitectural, tipul de fier.”, susține doctorul Onur Şahin.

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Turcia: Cel puțin 9 persoane prinse într-o alunecare de teren de la controversata mină de aur

Alunecarea de teren a avut loc, marți, în jurul orei 14.00. ora locală (1100 GMT) lângă districtul İliç, din provincia Erzincan.Imaginile de la fața locului au arătat alunecarea de teren care a măturat o vale unde se credea că muncitorii se aflau în acel moment

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.