vineri, martie 24, 2023

Avertisment! Istanbulul va fi lovit de un cutremur major în următorii 7 ani

Specialiștii au declarat că probabilitatea ca Istanbul să fie lovit de un cutremur cu magnitudinea peste 7,0 este de 64 la sută, conform Gazete Duvar.

Doğan Kalafat, director al Centrului Regional de Urmărire a Cutremurelor-Tsunami al Observatorului Kandilli, a tras un semnal de alarmă asupra posibilității unui cutremur în Istanbul și asupra unui nou cutremur „în regiunea de mijloc a liniei din Anatolia de Nord”. 

„Pericolul este cunoscut. Aceasta este o linie care trece prin Marea Marmara. Această linie va produce un cutremur de peste 7,0. Analizele statistice arată că acest cutremur se va întâmpla cu o probabilitate de 64% până în 2030, 75% până în 2050, 95% până în 2090″, explică specialistul.

Comentariile lui Kalafat au venit în urma cutremurele din Kahramanmaraş, care au provocat noi îngrijorări cu privire la siguranţa structurilor din Istanbul. 

Experții avertizează de ani de zile despre un cutremur major care va afecta megaorașul în viitorul apropiat. 

Conform unui studiu realizat de Observatorul Kandili, din 2020, Istanbulul este în pericolul unui cutremur semnificativ, deoarece se află pe două linii majore de avarie și are o istorie de cutremure puternice.

250.000 de clădiri ar putea fi distruse complet în cazul unui eveniment seismic cu o magnitudine peste 7,5 pe scara Richter. Cel puțin una din trei clădiri din Istanbul nu ar rezista la un cutremur masiv.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.