joi, iunie 20, 2024

Avertisment! Istanbulul va fi lovit de un cutremur major în următorii 7 ani

Specialiștii au declarat că probabilitatea ca Istanbul să fie lovit de un cutremur cu magnitudinea peste 7,0 este de 64 la sută, conform Gazete Duvar.

Doğan Kalafat, director al Centrului Regional de Urmărire a Cutremurelor-Tsunami al Observatorului Kandilli, a tras un semnal de alarmă asupra posibilității unui cutremur în Istanbul și asupra unui nou cutremur „în regiunea de mijloc a liniei din Anatolia de Nord”. 

„Pericolul este cunoscut. Aceasta este o linie care trece prin Marea Marmara. Această linie va produce un cutremur de peste 7,0. Analizele statistice arată că acest cutremur se va întâmpla cu o probabilitate de 64% până în 2030, 75% până în 2050, 95% până în 2090″, explică specialistul.

Comentariile lui Kalafat au venit în urma cutremurele din Kahramanmaraş, care au provocat noi îngrijorări cu privire la siguranţa structurilor din Istanbul. 

Experții avertizează de ani de zile despre un cutremur major care va afecta megaorașul în viitorul apropiat. 

Conform unui studiu realizat de Observatorul Kandili, din 2020, Istanbulul este în pericolul unui cutremur semnificativ, deoarece se află pe două linii majore de avarie și are o istorie de cutremure puternice.

250.000 de clădiri ar putea fi distruse complet în cazul unui eveniment seismic cu o magnitudine peste 7,5 pe scara Richter. Cel puțin una din trei clădiri din Istanbul nu ar rezista la un cutremur masiv.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.