joi, decembrie 8, 2022

Val de sinucideri în rândul polițiștilor. Ce se întâmplă în Turcia?

„Am fost victimă a mobbing, ei m-au condus la sinucidere prin investigații neloiale. Nu am încredere în dreptate, nu mi-au lăsat altă cale de ieșire. Nu sunt vinovat de nimic altceva decât că-mi iubesc meseria și că muncesc din greu”, au fost mesajul lui Enes Sayihan, unul dintre polițiștii care s-au sinucis în luna octombrie.

Turcia se confruntă cu un val de sinucideri, mai ales în rândul polițiștilor, care au fost victime ale puciul eșuat din 2016.

Statisticile arată că rata sinuciderilor în Turcia au crescut cu 50 la sută în ultimii 10 ani, iar media sinuciderilor a polițiștilor a ajuns 40 pe an.

În luna octombrie, 6 polițiști s-au sinucis, iar un altul a murit pe șantier în care lucra, în așteptarea repunerii în funcție.

Cum s-a ajuns aici?

Un eveniment cheie care a dus la această situație, este puciul eșuat din 2016, când guvernul a dat peste 49.000 funcționari publici, dintre care 35.000 de polițiști, care a trebuit să fie rapid înlocuit cu alți polițiști, mulți dintre aceștia tineri sau prea puțin pregătiți pentru funcțiile în care au fost puși.

Astfel, sunt două grupuri care au căzut victime. Cei dați afară s-au confruntat cu probleme financiare și cu marginalizarea de către societatea.

Pe de altă parte, cei care i-au înlocuit în funcții s-au confruntat cu stres psihic și presiuni la muncă. Calitatea polițiștilor a scăzut, în timp ce Turcia trece prin cele mai tulburătoare evenimente din istoria sa.

Expulzați, rechemați în funcție, dar tot nu pot lucra

Din 2016 până în octombrie 2022, 2001 de polițiști au luat aviz de la Comisia Stării de Urgență (OHAL) pentru a fi înapoiat la locul de munca. Majoritatea din ei încă nu sunt întorși, potrivit Euronews.

Un exemplu este polițistul Kani Enön, care a murit pe șantierul unde lucra pentru a-și câștiga existența, în așteptarea repunerii în funcție, după ce a primit decizia de la instanța judecătorești.

„În timp ce visa să-și îmbrace încă o dată uniforma de drept și să arate că nu este un trădător pentru cei din jur, s-a stins din viață fără să-și dea seama de acest vis o să fie năruit din cauza arbitrarului funcționarilor statului în implementarea deciziei judiciare administrative.”, susține avocatul său lui Kani Enön, Mesut Can Tarım.

Constituția impune urgentarea repunerii în funcție

Constituția și legile prevăd că hotărârile judecătorești trebuie puse în aplicare imediat. Ministerul de Interne îi păstrează însă luni de zile pe polițiștii care au primit o decizie de acceptare de la Comisia de Stat de Urgență sau care au fost reintroduși în funcție prin hotărâre judecătorească. 

Potrivit articolului 138 din Constituția Republicii Turcia, organele legislative și executive și administrația trebuie să se conformeze hotărârilor judecătorești. De asemenea, în același articol din constituție, se precizează că executarea hotărârilor judecătorești nu poate fi amânată.

Articolul 28 din Legea de procedură administrativă nr. 2577 prevede că hotărârea judecătorească trebuie pusă în aplicare de către administrație în termen de 30 de zile de la comunicare.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Istanbul: Armenii au mers la urne. Primele alegeri după nouă ani

Alegerile au avut loc pe 16, 20 noiembrie și, de asemenea, în această duminică, 4 decembrie. Peste 3.600 de persoane au votat la alegerile pentru consiliile fundației lor pentru școli, spitale și biserici.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Carol Roman, decanul de vârstă al presei, a murit la vârsta de 90 de ani, după 73 de ani de activitate în presă

Roman a primit premiul jurnalistului anului cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea Asociației Jurnaliștilor Profesionisti (UZP), a publicat în revista Balcanii și Europa.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

O nouă fundație a fost inaugurată la București, în prezența ministrului de externe din Turcia

UID, care au fost nevoiți să-și schimbe numele, după ce a membrii acesteia au fost implicați în acțiuni ilegale în mai multe țări UE, în special de Germania, și-a deschis porțile și în România.

Libertatea de exprimare în Turcia: 67 de persoane condamnate la 299 de ani de închisoare

Raportul, intitulat „Costul libertății de exprimare în Turcia: 299 de ani, 2 luni și 24 de zile”, conține date culese prin monitorizarea a 46 de audieri din 210 procese privind libertatea de exprimare desfășurate în 23 de orașe cu sprijinul Regalului Norvegian.