luni, aprilie 15, 2024

Filantropul Kavala, după gratii de 5 ani: „Sunt ținut în închisoare pe baza unei ficțiuni.”


Omul de afaceri și apărător al drepturilor Osman Kavala, care a fost condamnat la închisoare pe viață cu agravare la sfârșitul lunii aprilie pentru „încercarea de a răsturna guvernul” în procesul Gezi Park, a încheiat, pe 1 noiembrie, cel de-al cincilea an de închisoare, conform presei turcești.

Osman Kavala a declarat într-un interviu scris pe care l-a acordat prin avocații săi cu Halk TV că detenția sa a fost ilegală și că guvernul turc îl ține în închisoare pentru a da credibilitate cazului Gezi Park.

„Cred că există și un mesaj în care se presupune că guvernul doar ține în închisoare oamenii ale căror activități le consideră reprobabile și încearcă să demonstreze că deciziile CEDO și intervențiile internaționale nu pot opri acest lucru.”, afirmă Kavala.

„Am adus gogoși și a fost citat în rechizitoriu”

Potrivit lui Kavala, propaganda politică potrivit căreia „puterile străine” planifică lucruri și acționează împotriva guvernului turc este folosită nu numai pentru a discredita protestele din Parcul Gezi, ci și pentru a justifica declinul economiei și pentru a acuza opoziția că nu lucrează pentru interesul național.

„Faptul că am adus gogoși în Parcul Gezi a fost citat în rechizitoriu ca dovadă concretă că am oferit resurse financiare pentru protestele de la Gezi. Cred că i se pare necesar guvernului să rămân în închisoare pentru a da credibilitate acestei ficțiuni ilogice.”, a adăugat Kavala.

Oamenii de 80 de ani, după gratii

Pe lângă interviu, Kavala a emis o declarație pe un site creat pentru campania pentru eliberarea sa.

„După cum se poate observa din rechizitoriile emise împotriva mea, nu s-au găsit probe care să ateste că am fost angajat într-o activitate care ar putea fi considerată infracțiune. Țin minte că nu sunt singurul care este supus ilegalității, discriminării și cruzimii. A asculta poveștile celorlalți aflați în închisoare și a vedea pe coridoare oameni de peste 80 de ani este o reamintire constantă a acestui fapt.”, susține Kavala.

Kavala a încheiat spunând că crede că, dacă actualul guvern s-ar schimba la alegerile parlamentare din 2023, nu numai el, ci și mii de alți deținuți închiși ilegal ar putea fi eliberați. Cu toate acestea, Kavala încearcă să nu aibă astfel de așteptări, deoarece consideră că procedurile judiciare din Turcia nu se bazează pe lege.

Kavala, care se afla în spatele gratiilor din 18 octombrie 2017, a fost achitat în februarie 2020 de acuzația de încercare de a răsturna guvernul prin implicarea în protestele din Parcul Gezi din 2013.

Kavala a subliniat că detenția sa încalcă articolul 18 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care se referă la limitarea utilizării restricțiilor privind drepturile, deși zeci de organizații internaționale și personalități politice au cerut public eliberarea sa.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.