vineri, decembrie 9, 2022

Filantropul Kavala, după gratii de 5 ani: „Sunt ținut în închisoare pe baza unei ficțiuni.”


Omul de afaceri și apărător al drepturilor Osman Kavala, care a fost condamnat la închisoare pe viață cu agravare la sfârșitul lunii aprilie pentru „încercarea de a răsturna guvernul” în procesul Gezi Park, a încheiat, pe 1 noiembrie, cel de-al cincilea an de închisoare, conform presei turcești.

Osman Kavala a declarat într-un interviu scris pe care l-a acordat prin avocații săi cu Halk TV că detenția sa a fost ilegală și că guvernul turc îl ține în închisoare pentru a da credibilitate cazului Gezi Park.

„Cred că există și un mesaj în care se presupune că guvernul doar ține în închisoare oamenii ale căror activități le consideră reprobabile și încearcă să demonstreze că deciziile CEDO și intervențiile internaționale nu pot opri acest lucru.”, afirmă Kavala.

„Am adus gogoși și a fost citat în rechizitoriu”

Potrivit lui Kavala, propaganda politică potrivit căreia „puterile străine” planifică lucruri și acționează împotriva guvernului turc este folosită nu numai pentru a discredita protestele din Parcul Gezi, ci și pentru a justifica declinul economiei și pentru a acuza opoziția că nu lucrează pentru interesul național.

„Faptul că am adus gogoși în Parcul Gezi a fost citat în rechizitoriu ca dovadă concretă că am oferit resurse financiare pentru protestele de la Gezi. Cred că i se pare necesar guvernului să rămân în închisoare pentru a da credibilitate acestei ficțiuni ilogice.”, a adăugat Kavala.

Oamenii de 80 de ani, după gratii

Pe lângă interviu, Kavala a emis o declarație pe un site creat pentru campania pentru eliberarea sa.

„După cum se poate observa din rechizitoriile emise împotriva mea, nu s-au găsit probe care să ateste că am fost angajat într-o activitate care ar putea fi considerată infracțiune. Țin minte că nu sunt singurul care este supus ilegalității, discriminării și cruzimii. A asculta poveștile celorlalți aflați în închisoare și a vedea pe coridoare oameni de peste 80 de ani este o reamintire constantă a acestui fapt.”, susține Kavala.

Kavala a încheiat spunând că crede că, dacă actualul guvern s-ar schimba la alegerile parlamentare din 2023, nu numai el, ci și mii de alți deținuți închiși ilegal ar putea fi eliberați. Cu toate acestea, Kavala încearcă să nu aibă astfel de așteptări, deoarece consideră că procedurile judiciare din Turcia nu se bazează pe lege.

Kavala, care se afla în spatele gratiilor din 18 octombrie 2017, a fost achitat în februarie 2020 de acuzația de încercare de a răsturna guvernul prin implicarea în protestele din Parcul Gezi din 2013.

Kavala a subliniat că detenția sa încalcă articolul 18 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care se referă la limitarea utilizării restricțiilor privind drepturile, deși zeci de organizații internaționale și personalități politice au cerut public eliberarea sa.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Libertatea de exprimare în Turcia: 67 de persoane condamnate la 299 de ani de închisoare

Raportul, intitulat „Costul libertății de exprimare în Turcia: 299 de ani, 2 luni și 24 de zile”, conține date culese prin monitorizarea a 46 de audieri din 210 procese privind libertatea de exprimare desfășurate în 23 de orașe cu sprijinul Regalului Norvegian.

Carol Roman, decanul de vârstă al presei, a murit la vârsta de 90 de ani, după 73 de ani de activitate în presă

Roman a primit premiul jurnalistului anului cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea Asociației Jurnaliștilor Profesionisti (UZP), a publicat în revista Balcanii și Europa.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Istanbul: Armenii au mers la urne. Primele alegeri după nouă ani

Alegerile au avut loc pe 16, 20 noiembrie și, de asemenea, în această duminică, 4 decembrie. Peste 3.600 de persoane au votat la alegerile pentru consiliile fundației lor pentru școli, spitale și biserici.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.