marți, martie 21, 2023

Filantropul Kavala, după gratii de 5 ani: „Sunt ținut în închisoare pe baza unei ficțiuni.”


Omul de afaceri și apărător al drepturilor Osman Kavala, care a fost condamnat la închisoare pe viață cu agravare la sfârșitul lunii aprilie pentru „încercarea de a răsturna guvernul” în procesul Gezi Park, a încheiat, pe 1 noiembrie, cel de-al cincilea an de închisoare, conform presei turcești.

Osman Kavala a declarat într-un interviu scris pe care l-a acordat prin avocații săi cu Halk TV că detenția sa a fost ilegală și că guvernul turc îl ține în închisoare pentru a da credibilitate cazului Gezi Park.

„Cred că există și un mesaj în care se presupune că guvernul doar ține în închisoare oamenii ale căror activități le consideră reprobabile și încearcă să demonstreze că deciziile CEDO și intervențiile internaționale nu pot opri acest lucru.”, afirmă Kavala.

„Am adus gogoși și a fost citat în rechizitoriu”

Potrivit lui Kavala, propaganda politică potrivit căreia „puterile străine” planifică lucruri și acționează împotriva guvernului turc este folosită nu numai pentru a discredita protestele din Parcul Gezi, ci și pentru a justifica declinul economiei și pentru a acuza opoziția că nu lucrează pentru interesul național.

„Faptul că am adus gogoși în Parcul Gezi a fost citat în rechizitoriu ca dovadă concretă că am oferit resurse financiare pentru protestele de la Gezi. Cred că i se pare necesar guvernului să rămân în închisoare pentru a da credibilitate acestei ficțiuni ilogice.”, a adăugat Kavala.

Oamenii de 80 de ani, după gratii

Pe lângă interviu, Kavala a emis o declarație pe un site creat pentru campania pentru eliberarea sa.

„După cum se poate observa din rechizitoriile emise împotriva mea, nu s-au găsit probe care să ateste că am fost angajat într-o activitate care ar putea fi considerată infracțiune. Țin minte că nu sunt singurul care este supus ilegalității, discriminării și cruzimii. A asculta poveștile celorlalți aflați în închisoare și a vedea pe coridoare oameni de peste 80 de ani este o reamintire constantă a acestui fapt.”, susține Kavala.

Kavala a încheiat spunând că crede că, dacă actualul guvern s-ar schimba la alegerile parlamentare din 2023, nu numai el, ci și mii de alți deținuți închiși ilegal ar putea fi eliberați. Cu toate acestea, Kavala încearcă să nu aibă astfel de așteptări, deoarece consideră că procedurile judiciare din Turcia nu se bazează pe lege.

Kavala, care se afla în spatele gratiilor din 18 octombrie 2017, a fost achitat în februarie 2020 de acuzația de încercare de a răsturna guvernul prin implicarea în protestele din Parcul Gezi din 2013.

Kavala a subliniat că detenția sa încalcă articolul 18 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care se referă la limitarea utilizării restricțiilor privind drepturile, deși zeci de organizații internaționale și personalități politice au cerut public eliberarea sa.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.