marți, aprilie 16, 2024

Istanbul: Faimoasa patiserie, cu o vechime de 212 de ani, a fost închisă

Faimoasa patiserie, cu o vechime de 212 de ani, de pe bulevardul Istiklal din Istanbul și-a închis ușile, conform Duvar English.

Unul dintre proprietarii patiseriei, Lebon Patisserie & Cafe, a spus că nu poate plăti noua chirie de 185.000 lire turcești. (circa 10.000 de dolari)

„Această patiserie a fost prima patiserie din istoria Imperiului Otoman și a Republicii Turcia. Speranța mea era că vom continua, dar nu s-a întâmplat. Avem nevoie de 10 milioane de lire pentru a ne muta in alt loc.”, susține co-proprietarul, Abdurrahman Cengiz

Lebon Patisserie & Cafe, unul dintre magazinele istorice ale emblematicului Bulevar Istiklal din Istanbul, a fost fondată în 1810 de Edouard Lebon.

Cengiz a spus că nu pot plăti noua chirie cerută de proprietarul Fundației Karagözyan. Fundația a crescut chiria la 10.000 de dolari (185.000 de lire) de la 42.500 de lire.

„Lebon și-a deschis patiseria în districtul Beyoğlu în 1810, apoi s-a mutat într-o clădire diferită de pe bulevardul Istiklal în anii 1940. A fost închisă în 1972. M-am luptat timp de 2 ani să obțin marca Lebon. În cele din urmă, am primit brevetul în 1985. Am încercat să ridice această marcă la un nivel înalt timp de aproape 38 de ani”, a adăugat Cengiz, susținând că Fundația Karagözyan încearcă să-i evacueze din clădire de 15 ani.

Înainte ca patisaria să fie închisă, secretarul general adjunct al Municipiului Istanbul, Mahir Polat a comentat situația.

„Astăzi este ultima zi pentru Lebon, brandul vechi de 212 ani al lui Beyoğlu. Multă vreme, am făcut un efort deosebit să-l menținem pe Lebon. Pentru ultima dată, îl invit pe proprietar să facă compromisuri pentru o creștere rezonabilă a chiriei.”, susține Polat.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..