miercuri, august 31, 2022

Val de critici, după ce președinția a cerut ca „Türkiye” să fie marcă internațională


Președinția Turciei urmărește să promoveze utilizarea cuvântului „Türkiye” în locul echivalentului său în limba străină în tranzacțiile internaționale, declanșând o dezbatere aprinsă pe rețelele sociale, conform Turkish Minutes.

Un decret semnată de președintele Recep Tayyip Erdoğan, intitulată „Folosirea expresiei Türkiye ca marcă”, a fost promulgată, vineri, în Monitorul Oficial, solicitând utilizarea cuvântului turcesc pentru țară în locul echivalentului în orice altă limbă străină.

„Numele de marcă Türkiye a fost acceptat ca brand-umbrelă al țării noastre în arenele naționale și internaționale”se arată în declarația semnată de Erdoğan.

Președinția i-a îndemnat pe exportatorii turci să folosească expresia „Made in Türkiye” în loc de „Made in Turkey” pentru produsele lor.

Promovarea expresiei a stârnit reacții din partea utilizatorilor rețelelor sociale, de la susținere până la ironie.

„Un decret promulgat în Monitorul Oficial impune folosirea „Made in Türkiye” în loc de „Made in Turkey.” Slavă Domnului! Lira turcească va câștiga valoare și un dolar va fi egal cu 5 lire până dimineață”, a scris celebrul influencer, Ata Benli.

Volker Pabst, reprezentantul Turciei pentru cotidianul elvețian, Neue Zürcher Zeitung, pe de altă parte, a declarat că circulara nu va avea niciun efect asupra cursurilor valutare.

„Pentru prima dată, un decret prezidențial nu va afecta direct cursurile valutare”,scrie Pabst, pe Twitter.

Avocatul Gönenç Gürkaynak a comentat această problemă. Gürkaynak a postat fotografii cu etichete de preț de la supermarketuri care ilustrează creșterea abruptă a prețurilor cu mesajul: „Made în Turkiye”

„Am produs în mod artificial acest rezultat în timp ce aveam de-a face cu lucrări zadarnice și  pretindem a fi un crocodil în problemele noastre principale.”, scrie Gönenç Gürkaynak.

Prețurile de consum au urcat la 21,31% de la 19,89% în octombrie, potrivit Institutului de Statistică din Turcia.

Lira a pierdut aproape 30% din valoarea sa față de dolar în ultima lună și mai mult de 45% de la începutul anului.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Libertatea presei din Turcia: Autoritățile interzic reclamele pentru ziarul Evrensel

Fatih Polat, redactor-șef la Evrensel, a spus că decizia lui BİK a fost „o operațiune politică menită să-i reducă la tăcere”.

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...