miercuri, august 31, 2022

Costul vieții s-a dublat în Istanbul, în raport cu anul trecut

Costul vieții în cel mai populat oraș din Turcia, Istanbul, a crescut cu 50,18% în ultimul an, potrivit unui nou raport publicat de Agenția de Planificare a municipalității, citat de Ahval News.

Orașul cu 16 milioane de locuitori a fost puternic afectat de inflația în creștere a Turciei de peste 21%, potrivit cifrelor guvernamentale, cu prețurile la alimentele de bază crescând enorm.

Chiria în Istanbul a înregistrat o creștere de 71,43% față de anul trecut, potrivit raportului, în timp ce gazele naturale  și făina au înregistrat o creștere a prețurilor cu 102 %, respectiv 109%.

Prețurile ouălor, cărnii roșii și pâinii au crescut cu 35-40 %, în același interval de timp, în timp ce hârtia igienică a înregistrat o creștere de 90 %.

Financial Times a raportat luna trecută că Turcia s-ar putea îndrepta către hiperinflație în cazul în care președintele Recep Tayyip Erdogan ar refuza să renunțe la viziunea sa asupra menținerii ratelor dobânzilor scăzute.

Președintele turc a ordonat Băncii Centrale să reducă costurile împrumuturilor – rata de referință este acum la 15% și a demis trei guvernatori ai băncilor centrale în puțin peste doi ani, împreună cu majoritatea membrilor comitetului de stabilire a ratei băncii.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.