miercuri, octombrie 16, 2024

Costul vieții s-a dublat în Istanbul, în raport cu anul trecut

Costul vieții în cel mai populat oraș din Turcia, Istanbul, a crescut cu 50,18% în ultimul an, potrivit unui nou raport publicat de Agenția de Planificare a municipalității, citat de Ahval News.

Orașul cu 16 milioane de locuitori a fost puternic afectat de inflația în creștere a Turciei de peste 21%, potrivit cifrelor guvernamentale, cu prețurile la alimentele de bază crescând enorm.

Chiria în Istanbul a înregistrat o creștere de 71,43% față de anul trecut, potrivit raportului, în timp ce gazele naturale  și făina au înregistrat o creștere a prețurilor cu 102 %, respectiv 109%.

Prețurile ouălor, cărnii roșii și pâinii au crescut cu 35-40 %, în același interval de timp, în timp ce hârtia igienică a înregistrat o creștere de 90 %.

Financial Times a raportat luna trecută că Turcia s-ar putea îndrepta către hiperinflație în cazul în care președintele Recep Tayyip Erdogan ar refuza să renunțe la viziunea sa asupra menținerii ratelor dobânzilor scăzute.

Președintele turc a ordonat Băncii Centrale să reducă costurile împrumuturilor – rata de referință este acum la 15% și a demis trei guvernatori ai băncilor centrale în puțin peste doi ani, împreună cu majoritatea membrilor comitetului de stabilire a ratei băncii.

Cazurile îngrozitoare de femicid din Turcia. Erdogan promite înăsprirea legii

Violența împotriva femeilor este o crimă larg răspândită în Turcia - cu aproape 300 de femei ucise în acest an, însă partidul AKP, aflat la guvernare, nu vede siguranța femeilor ca o prioritate politică.

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat unui om de știință turc de origine armeană

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat lui Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson.

Cazurile continuă în Turcia. Și-a împușcat soția și cei 4 copii, apoi s-a sinucis

Biroul guvernatorului Gaziantep a declarat că Ahmet Demir și-a ucis mai întâi soția și cei patru copii cu o armă de foc, apoi s-a sinucis.