vineri, ianuarie 7, 2022

Raport din Anglia: Armata din Trucia folosește un algoritm pentru a „persecuta” guleniștii

O organizație din Marea Britanie explică faptul  că un test intruziv cunoscut sub numele de FETO-metru, conceput pentru a detecta presupușii inamici guvernamentali în armată, a fost folosit pentru a concedia și persecuta mii de oameni, conform Balkan Insight.

Un nou raport publicat de StateWatch, o organizație internațională de drepturi cu sediul în Marea Britanie care monitorizează statul și libertățile civile din Europa, spune că un algoritm folosit pentru a detecta presupușii oponenți ai guvernului din Forțele Armate Turce, TSK, a fost folosit pentru a persecuta mii de oameni.

Raportul, „Persecuția algoritmică în represiunea post-lovitură de stat din Turcia: sistemul FETO-Mertul” ilustrează faptul că peste 20.000 de militari au fost concediați din 2016, pe baza algoritmilor.

„Raportul luminează ca o lanternă asupra utilizării (incorecte) a algoritmilor și a altor sisteme bazate pe informații de către guvernul turc în reprimarea nemiloasă de la evenimentele din 2016. Mii de oameni au fost concediați, reținuți și persecutați prin referire la „scorurile” atribuite lor de un instrument de persecuție, așa-numitul FETO-Metru”, explică Ali Yildiz, unul dintre autorii raportului și un expert juridic.

Yıldız a adăugat că „această situație este departe de a fi unică în Turcia: într-o lume din ce în ce mai conectată, în care statele recurg mai larg la instrumente de supraveghere împotriva terorismului, posibilitatea de a deveni victima persecuției algoritmice este mare”.

„Prin urmare, raportul servește ca un semnal de alarmă pentru a aduce mai multă conștientizare asupra efectelor devastatoare ale persecuției și opresiunii algoritmice nu doar în Turcia, ci și în întreaga lume”, adăugă Yıldız.

Așa-numitul FETO-Mertul se bazează pe 97 de criterii principale și 290 de subcriterii, dintre care multe încalcă confidențialitatea individuală. FETO este o denumire derogatorie a susținătorilor clericului Fethullah Gulen.

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),