vineri, aprilie 8, 2022

Raport din Anglia: Armata din Trucia folosește un algoritm pentru a „persecuta” guleniștii

O organizație din Marea Britanie explică faptul  că un test intruziv cunoscut sub numele de FETO-metru, conceput pentru a detecta presupușii inamici guvernamentali în armată, a fost folosit pentru a concedia și persecuta mii de oameni, conform Balkan Insight.

Un nou raport publicat de StateWatch, o organizație internațională de drepturi cu sediul în Marea Britanie care monitorizează statul și libertățile civile din Europa, spune că un algoritm folosit pentru a detecta presupușii oponenți ai guvernului din Forțele Armate Turce, TSK, a fost folosit pentru a persecuta mii de oameni.

Raportul, „Persecuția algoritmică în represiunea post-lovitură de stat din Turcia: sistemul FETO-Mertul” ilustrează faptul că peste 20.000 de militari au fost concediați din 2016, pe baza algoritmilor.

„Raportul luminează ca o lanternă asupra utilizării (incorecte) a algoritmilor și a altor sisteme bazate pe informații de către guvernul turc în reprimarea nemiloasă de la evenimentele din 2016. Mii de oameni au fost concediați, reținuți și persecutați prin referire la „scorurile” atribuite lor de un instrument de persecuție, așa-numitul FETO-Metru”, explică Ali Yildiz, unul dintre autorii raportului și un expert juridic.

Yıldız a adăugat că „această situație este departe de a fi unică în Turcia: într-o lume din ce în ce mai conectată, în care statele recurg mai larg la instrumente de supraveghere împotriva terorismului, posibilitatea de a deveni victima persecuției algoritmice este mare”.

„Prin urmare, raportul servește ca un semnal de alarmă pentru a aduce mai multă conștientizare asupra efectelor devastatoare ale persecuției și opresiunii algoritmice nu doar în Turcia, ci și în întreaga lume”, adăugă Yıldız.

Așa-numitul FETO-Mertul se bazează pe 97 de criterii principale și 290 de subcriterii, dintre care multe încalcă confidențialitatea individuală. FETO este o denumire derogatorie a susținătorilor clericului Fethullah Gulen.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.