vineri, martie 29, 2024

Raport din Anglia: Armata din Trucia folosește un algoritm pentru a „persecuta” guleniștii

O organizație din Marea Britanie explică faptul  că un test intruziv cunoscut sub numele de FETO-metru, conceput pentru a detecta presupușii inamici guvernamentali în armată, a fost folosit pentru a concedia și persecuta mii de oameni, conform Balkan Insight.

Un nou raport publicat de StateWatch, o organizație internațională de drepturi cu sediul în Marea Britanie care monitorizează statul și libertățile civile din Europa, spune că un algoritm folosit pentru a detecta presupușii oponenți ai guvernului din Forțele Armate Turce, TSK, a fost folosit pentru a persecuta mii de oameni.

Raportul, „Persecuția algoritmică în represiunea post-lovitură de stat din Turcia: sistemul FETO-Mertul” ilustrează faptul că peste 20.000 de militari au fost concediați din 2016, pe baza algoritmilor.

„Raportul luminează ca o lanternă asupra utilizării (incorecte) a algoritmilor și a altor sisteme bazate pe informații de către guvernul turc în reprimarea nemiloasă de la evenimentele din 2016. Mii de oameni au fost concediați, reținuți și persecutați prin referire la „scorurile” atribuite lor de un instrument de persecuție, așa-numitul FETO-Metru”, explică Ali Yildiz, unul dintre autorii raportului și un expert juridic.

Yıldız a adăugat că „această situație este departe de a fi unică în Turcia: într-o lume din ce în ce mai conectată, în care statele recurg mai larg la instrumente de supraveghere împotriva terorismului, posibilitatea de a deveni victima persecuției algoritmice este mare”.

„Prin urmare, raportul servește ca un semnal de alarmă pentru a aduce mai multă conștientizare asupra efectelor devastatoare ale persecuției și opresiunii algoritmice nu doar în Turcia, ci și în întreaga lume”, adăugă Yıldız.

Așa-numitul FETO-Mertul se bazează pe 97 de criterii principale și 290 de subcriterii, dintre care multe încalcă confidențialitatea individuală. FETO este o denumire derogatorie a susținătorilor clericului Fethullah Gulen.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne