joi, aprilie 7, 2022

Turcia: Persoanele cu dizabilități printre cele mai discriminate

Persoanele cu dizabilități sunt printre cele mai discriminate din Turcia, conform unui studiu al principalului partid din opoziție, citat de Stockholm Center for Freedome.

Raportul, intitulat „Expresii discriminatorii care vizează persoanele cu dizabilități”, se bazează pe sondaje și cercetări calitative. Acesta subliniază că femeile sunt într-un dublu dezavantaj din cauza sexului și dizabilităților lor.

Jurnalistul Aynur Tekin a confirmat într-un articol că femeile sunt printre cele mai vulnerabile grupuri cu dizabilități, spunând că sunt condamnate la locuri de muncă prost plătite. 

Femeile reprezintă 57 la sută din populația cu dizabilități și urmează din ce în ce mai mult studii superioare. Cu toate acestea, ele întâmpină adesea dificultăți în a găsi un loc de muncă care se potrivește cu calificările și nivelul lor de educație.

În 2014, guvernul turc a introdus un sistem de cote pentru a se asigura că întreprinderile angajează un număr obligatoriu de persoane cu dizabilități. Experții consideră că aceasta este o politică eronată, deoarece nu abordează disparitățile de gen și discriminarea împotriva femeilor.

Remarci în public: „Persoanele cu handicap sunt îngeri”

Potrivit raportului HDP, dizabilitate este adesea legată de neputință și lipsă de abilități. Printre remarcile cele mai frecvent utilizate în public se numără expresii precum „Persoanele cu dizabilități sunt oameni”; „Arătați mai multă dragoste și milă persoanelor cu dizabilități”; „Persoanele cu handicap sunt îngeri”; și „Persoanele cu dizabilități merită și ele respect”.

În general, aceste remarci implică faptul că persoanele cu dizabilități sunt nevoiașe și dependente și „nu sunt normale”.

Multe expresii și observații publice sunt îndreptate ca avertismente către persoanele fără dizabilități. „Ați putea fi și tu așa într-o zi”; „Toți suntem candidați pentru un handicap”; și „Dacă nu îi respecți și nu îi iubești pe cei care sunt cu dizabilități, atunci într-o zi ai putea ajunge cu dizabilități” sunt expresiile cele mai des folosite.

Unele retorici politice, cum ar fi „Un creier sănătos nu poate fi decât într-un corp sănătos”, s-au dovedit a fi discriminatorii bazate pe dizabilități și depășite.

Acesta este un proverb turcesc inventat de tatăl fondator al Turciei, Mustafa Kemal Atatürk, care este adesea folosit în discursuri. Experții cred că această zicală nu ar trebui să mai fie folosită, deoarece implică faptul că persoanele apte de muncă sunt superioare.

Potrivit raportului, dizabilitatea este adesea văzută ca o „tragedie”, iar persoanelor cu dizabilități li se spune adesea să aibă răbdare în speranța că afecțiunea va dispărea într-o zi.

Aproximativ 8,5 milioane de persoane din Turcia au dizabilități mentale sau fizice. Potrivit rapoartelor, mulți dintre acești oameni sunt marginalizați ca urmare a atitudinilor sociale și a politicilor oficiale.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.