sâmbătă, aprilie 20, 2024

Turcia: Persoanele cu dizabilități printre cele mai discriminate

Persoanele cu dizabilități sunt printre cele mai discriminate din Turcia, conform unui studiu al principalului partid din opoziție, citat de Stockholm Center for Freedome.

Raportul, intitulat „Expresii discriminatorii care vizează persoanele cu dizabilități”, se bazează pe sondaje și cercetări calitative. Acesta subliniază că femeile sunt într-un dublu dezavantaj din cauza sexului și dizabilităților lor.

Jurnalistul Aynur Tekin a confirmat într-un articol că femeile sunt printre cele mai vulnerabile grupuri cu dizabilități, spunând că sunt condamnate la locuri de muncă prost plătite. 

Femeile reprezintă 57 la sută din populația cu dizabilități și urmează din ce în ce mai mult studii superioare. Cu toate acestea, ele întâmpină adesea dificultăți în a găsi un loc de muncă care se potrivește cu calificările și nivelul lor de educație.

În 2014, guvernul turc a introdus un sistem de cote pentru a se asigura că întreprinderile angajează un număr obligatoriu de persoane cu dizabilități. Experții consideră că aceasta este o politică eronată, deoarece nu abordează disparitățile de gen și discriminarea împotriva femeilor.

Remarci în public: „Persoanele cu handicap sunt îngeri”

Potrivit raportului HDP, dizabilitate este adesea legată de neputință și lipsă de abilități. Printre remarcile cele mai frecvent utilizate în public se numără expresii precum „Persoanele cu dizabilități sunt oameni”; „Arătați mai multă dragoste și milă persoanelor cu dizabilități”; „Persoanele cu handicap sunt îngeri”; și „Persoanele cu dizabilități merită și ele respect”.

În general, aceste remarci implică faptul că persoanele cu dizabilități sunt nevoiașe și dependente și „nu sunt normale”.

Multe expresii și observații publice sunt îndreptate ca avertismente către persoanele fără dizabilități. „Ați putea fi și tu așa într-o zi”; „Toți suntem candidați pentru un handicap”; și „Dacă nu îi respecți și nu îi iubești pe cei care sunt cu dizabilități, atunci într-o zi ai putea ajunge cu dizabilități” sunt expresiile cele mai des folosite.

Unele retorici politice, cum ar fi „Un creier sănătos nu poate fi decât într-un corp sănătos”, s-au dovedit a fi discriminatorii bazate pe dizabilități și depășite.

Acesta este un proverb turcesc inventat de tatăl fondator al Turciei, Mustafa Kemal Atatürk, care este adesea folosit în discursuri. Experții cred că această zicală nu ar trebui să mai fie folosită, deoarece implică faptul că persoanele apte de muncă sunt superioare.

Potrivit raportului, dizabilitatea este adesea văzută ca o „tragedie”, iar persoanelor cu dizabilități li se spune adesea să aibă răbdare în speranța că afecțiunea va dispărea într-o zi.

Aproximativ 8,5 milioane de persoane din Turcia au dizabilități mentale sau fizice. Potrivit rapoartelor, mulți dintre acești oameni sunt marginalizați ca urmare a atitudinilor sociale și a politicilor oficiale.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.