vineri, ianuarie 7, 2022

Turcia: Persoanele cu dizabilități printre cele mai discriminate

Persoanele cu dizabilități sunt printre cele mai discriminate din Turcia, conform unui studiu al principalului partid din opoziție, citat de Stockholm Center for Freedome.

Raportul, intitulat „Expresii discriminatorii care vizează persoanele cu dizabilități”, se bazează pe sondaje și cercetări calitative. Acesta subliniază că femeile sunt într-un dublu dezavantaj din cauza sexului și dizabilităților lor.

Jurnalistul Aynur Tekin a confirmat într-un articol că femeile sunt printre cele mai vulnerabile grupuri cu dizabilități, spunând că sunt condamnate la locuri de muncă prost plătite. 

Femeile reprezintă 57 la sută din populația cu dizabilități și urmează din ce în ce mai mult studii superioare. Cu toate acestea, ele întâmpină adesea dificultăți în a găsi un loc de muncă care se potrivește cu calificările și nivelul lor de educație.

În 2014, guvernul turc a introdus un sistem de cote pentru a se asigura că întreprinderile angajează un număr obligatoriu de persoane cu dizabilități. Experții consideră că aceasta este o politică eronată, deoarece nu abordează disparitățile de gen și discriminarea împotriva femeilor.

Remarci în public: „Persoanele cu handicap sunt îngeri”

Potrivit raportului HDP, dizabilitate este adesea legată de neputință și lipsă de abilități. Printre remarcile cele mai frecvent utilizate în public se numără expresii precum „Persoanele cu dizabilități sunt oameni”; „Arătați mai multă dragoste și milă persoanelor cu dizabilități”; „Persoanele cu handicap sunt îngeri”; și „Persoanele cu dizabilități merită și ele respect”.

În general, aceste remarci implică faptul că persoanele cu dizabilități sunt nevoiașe și dependente și „nu sunt normale”.

Multe expresii și observații publice sunt îndreptate ca avertismente către persoanele fără dizabilități. „Ați putea fi și tu așa într-o zi”; „Toți suntem candidați pentru un handicap”; și „Dacă nu îi respecți și nu îi iubești pe cei care sunt cu dizabilități, atunci într-o zi ai putea ajunge cu dizabilități” sunt expresiile cele mai des folosite.

Unele retorici politice, cum ar fi „Un creier sănătos nu poate fi decât într-un corp sănătos”, s-au dovedit a fi discriminatorii bazate pe dizabilități și depășite.

Acesta este un proverb turcesc inventat de tatăl fondator al Turciei, Mustafa Kemal Atatürk, care este adesea folosit în discursuri. Experții cred că această zicală nu ar trebui să mai fie folosită, deoarece implică faptul că persoanele apte de muncă sunt superioare.

Potrivit raportului, dizabilitatea este adesea văzută ca o „tragedie”, iar persoanelor cu dizabilități li se spune adesea să aibă răbdare în speranța că afecțiunea va dispărea într-o zi.

Aproximativ 8,5 milioane de persoane din Turcia au dizabilități mentale sau fizice. Potrivit rapoartelor, mulți dintre acești oameni sunt marginalizați ca urmare a atitudinilor sociale și a politicilor oficiale.

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă