marți, septembrie 21, 2021

UNIVERSITATEA POLITEHNICĂ TIMIŞOARA: „NAPOLEON AL III-LEA ŞI ROMÂNIA”

O conferinţă cu tema „Napoleon al III-lea şi România”, dedicată construcţiei statului unitar român, începând cu Mica Unire de la 1859, va fi organizată vineri, 11 mai, la Universitatea Politehnica Timişoara (UPT).

„Mica Unire a fost urmată, după 60 de ani, de Marea Unire de la 1918 şi alipirea Banatului la România, în 3 august 1919. Prezenţa misiunii militare franceze conduse de generalul Berthelot a fost decisivă în realizarea acestei uniri, care a început, ca proces istoric, în 1859”.

foto 2 upt-aniversare-upt-sala-senatului-17-700x336
Manifestarea se inscrie in seria celor dedicate centenarului Universitatii Politehnica Timisoara, centenarului Romaniei, dar si Anului European al Patrimoniului Cultural.

Despre contextul istoric al realizării unirii şi al creării statului unitar român, dar şi despre rolul Franţei în acest proces va vorbi Abel Douay, preşedinte al Asociaţiei Prietenii lui Napoleon al III-lea şi autor, alături de Gerard Hertault, al cărţii „Napoleon al III-lea şi România”, dar şi Geo Lehene, iniţiator al evenimentului, care va prezenta contextul prezenţei misiunii generalului Berthelot în România. Despre „Acţiunea diplomatică a delegaţiei României la Conferinţa de Pace de la Paris -1919”, cu un focus special asupra integrării Banatului la patria mamă va vorbi jurnalistul şi publicistul Liviu Crişan, director al Editurii Balcanic din Timişoara.

foto 3 napoleon III
Charles-Louis-Napoléon Bonaparte (n. 20 aprilie 1808 — d. 9 ianuarie 1873) a fost primul președinte al celei de a 2-a Republici Franceze în 1848 și a devenit apoi, în urma unei lovituri de stat din 1852, al doilea împărat al francezilor, sub numele de Napoléon al III-lea.

La conferinţă va fi prezentă şi o delegaţie formată din 20 de persoane din Franţa şi Belgia, membri ai Asociaţiei Prietenii lui Napoleon al III-lea.

Asociaţia Prietenii lui Napoleon al III-lea a fost înfiinţată în 1966, iar din 1990 a derulat mai multe proiecte cu instituţii publice româneşti, inclusiv cu Administraţia Prezidenţială, pentru promovarea relaţiilor de prietenie dintre Franţa şi România.

foto 4 timisoara
4Evenimentul este susţinut de membrii Asociaţiei Prietenii lui Napoleon al III-lea, în parteneriat cu UPT, şi se înscrie în seria celor dedicate centenarului Universităţii Politehnica Timişoara, Centenarului României, dar şi Anului European al Patrimoniului Cultural.

Initiatorul conferintei, Geo Lehene, a absolvit Universitatea de Medicina „Carol Davila” din Bucuresti in 1989, iar in 1990 a plecat in Franta pentru a se specializa in domeniul psihiatriei. Ulterior s-a orientat spre domeniul administratiei in domeniul sanatatii, dupa absolvirea scolii de inalte Studii in Sanatate Publica din Franta, iar in prezent este manager de spital la Verdun, in regiunea Lorena.

Surse :http://www.opiniatimisoarei.ro/prietenii-lui-napoleon-iii-marea-unire-si-fascinanta-istorie-a-salii-senatului-universitatii-politehnica-timisoara/08/05/2018 şi

https://www.ziuadevest.ro/napoleon-al-iii-lea-si-romania-la-upt/

 

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Cazul Kavala: Apel către Consiliul Europei pentru începerea procedurilor împotriva Turciei

Cazul Kavala: Apel către Consiliul Europei pentru începerea procedurilor împotriva Turciei

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție

Turcia: Cea mai mare creștere a a pieței imobiliare, la nivel mondial

Turcia: Cea mai mare creștere a a pieței imobiliare, la nivel mondial