joi, aprilie 7, 2022

UNIVERSITATEA POLITEHNICĂ TIMIŞOARA: „NAPOLEON AL III-LEA ŞI ROMÂNIA”

O conferinţă cu tema „Napoleon al III-lea şi România”, dedicată construcţiei statului unitar român, începând cu Mica Unire de la 1859, va fi organizată vineri, 11 mai, la Universitatea Politehnica Timişoara (UPT).

„Mica Unire a fost urmată, după 60 de ani, de Marea Unire de la 1918 şi alipirea Banatului la România, în 3 august 1919. Prezenţa misiunii militare franceze conduse de generalul Berthelot a fost decisivă în realizarea acestei uniri, care a început, ca proces istoric, în 1859”.

foto 2 upt-aniversare-upt-sala-senatului-17-700x336
Manifestarea se inscrie in seria celor dedicate centenarului Universitatii Politehnica Timisoara, centenarului Romaniei, dar si Anului European al Patrimoniului Cultural.

Despre contextul istoric al realizării unirii şi al creării statului unitar român, dar şi despre rolul Franţei în acest proces va vorbi Abel Douay, preşedinte al Asociaţiei Prietenii lui Napoleon al III-lea şi autor, alături de Gerard Hertault, al cărţii „Napoleon al III-lea şi România”, dar şi Geo Lehene, iniţiator al evenimentului, care va prezenta contextul prezenţei misiunii generalului Berthelot în România. Despre „Acţiunea diplomatică a delegaţiei României la Conferinţa de Pace de la Paris -1919”, cu un focus special asupra integrării Banatului la patria mamă va vorbi jurnalistul şi publicistul Liviu Crişan, director al Editurii Balcanic din Timişoara.

foto 3 napoleon III
Charles-Louis-Napoléon Bonaparte (n. 20 aprilie 1808 — d. 9 ianuarie 1873) a fost primul președinte al celei de a 2-a Republici Franceze în 1848 și a devenit apoi, în urma unei lovituri de stat din 1852, al doilea împărat al francezilor, sub numele de Napoléon al III-lea.

La conferinţă va fi prezentă şi o delegaţie formată din 20 de persoane din Franţa şi Belgia, membri ai Asociaţiei Prietenii lui Napoleon al III-lea.

Asociaţia Prietenii lui Napoleon al III-lea a fost înfiinţată în 1966, iar din 1990 a derulat mai multe proiecte cu instituţii publice româneşti, inclusiv cu Administraţia Prezidenţială, pentru promovarea relaţiilor de prietenie dintre Franţa şi România.

foto 4 timisoara
4Evenimentul este susţinut de membrii Asociaţiei Prietenii lui Napoleon al III-lea, în parteneriat cu UPT, şi se înscrie în seria celor dedicate centenarului Universităţii Politehnica Timişoara, Centenarului României, dar şi Anului European al Patrimoniului Cultural.

Initiatorul conferintei, Geo Lehene, a absolvit Universitatea de Medicina „Carol Davila” din Bucuresti in 1989, iar in 1990 a plecat in Franta pentru a se specializa in domeniul psihiatriei. Ulterior s-a orientat spre domeniul administratiei in domeniul sanatatii, dupa absolvirea scolii de inalte Studii in Sanatate Publica din Franta, iar in prezent este manager de spital la Verdun, in regiunea Lorena.

Surse :http://www.opiniatimisoarei.ro/prietenii-lui-napoleon-iii-marea-unire-si-fascinanta-istorie-a-salii-senatului-universitatii-politehnica-timisoara/08/05/2018 şi

https://www.ziuadevest.ro/napoleon-al-iii-lea-si-romania-la-upt/

 

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească.