marți, martie 21, 2023

Convorbire telefonică la cel mai înalt nivel: despre ‘probleme legate de pacea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său american Donald Trump au avut marţi o convorbire telefonică în care au discutat despre ‘probleme legate de pacea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu’, a anunţat Palatul Elysee, relatează AFP.

Cu câteva ore înainte de anunţul preşedintelui american cu privire decizia sa referitoare la acordul nuclear iranian, Palatul Elysee nu a oferit alte detalii în comunicatul său cu privire la subiectele abordate de cei doi lideri în timpul convorbirii telefonice.

Preşedintele american Donald Trump, care promite de mai multă vreme că va ‘desfiinţa’ un acord pe care îl consideră ‘dezastruos’, urmează să anunţe marţi, la ora locală 14:00 (18:00 GMT), dacă îşi pune în aplicare ameninţarea, cu riscul de a deschide o nouă criză cu Uniunea Europeană şi chiar de a împinge Teheranul să-şi relanseze programul nuclear.

Prin acordul în cauză, Teheranul se angaja la reducerea capacităţilor sale nucleare (centrifuge, stocuri de uraniu îmbogăţit ş.a.) timp de mai mulţi ani.
La 12 ianuarie 2018, Trump a prelungit suspendarea sancţiunilor economice ridicate deja, dar a cerut ‘un acord’ al europenilor pentru ‘îndreptarea groaznicelor lacune’ ale textului înaintea datei de 12 mai.

Fără a aştepta expirarea ultimatumului său, Donald Trump a declarat că îşi va anunţat marţi decizia, dând o puternică lovitură eforturilor depuse de mai multe săptămâni de Marea Britanie, Germania şi Franţa pentru a încerca să menţină compromisul.

Emmanuel Macron i-a propus omologului său american în timpul călătoriei sale în Statele Unite de pe 24 aprilie să negocieze un ‘nou acord’ cu Iranul pentru a răspunde îngrijorărilor Washingtonului.

După vizita la Washington, preşedintele francez nu şi-a ascuns pesimismul: în opinia sa, Donald Trump riscă să trântească uşa ‘din motive de politică internă’

https://www.mediapart.fr/journal/france/080518/macron-et-trump-ont-parle-stabilite-au-moyen-orient

https://www.boursorama.com/actualite-economique/actualites/macron-et-trump-ont-parle-stabilite-au-moyen-orient-712713b35d616eae1836cee183fe7ca3

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România