vineri, noiembrie 15, 2024

UNIVERSITATEA POLITEHNICĂ TIMIŞOARA: „NAPOLEON AL III-LEA ŞI ROMÂNIA”

O conferinţă cu tema „Napoleon al III-lea şi România”, dedicată construcţiei statului unitar român, începând cu Mica Unire de la 1859, va fi organizată vineri, 11 mai, la Universitatea Politehnica Timişoara (UPT).

„Mica Unire a fost urmată, după 60 de ani, de Marea Unire de la 1918 şi alipirea Banatului la România, în 3 august 1919. Prezenţa misiunii militare franceze conduse de generalul Berthelot a fost decisivă în realizarea acestei uniri, care a început, ca proces istoric, în 1859”.

foto 2 upt-aniversare-upt-sala-senatului-17-700x336
Manifestarea se inscrie in seria celor dedicate centenarului Universitatii Politehnica Timisoara, centenarului Romaniei, dar si Anului European al Patrimoniului Cultural.

Despre contextul istoric al realizării unirii şi al creării statului unitar român, dar şi despre rolul Franţei în acest proces va vorbi Abel Douay, preşedinte al Asociaţiei Prietenii lui Napoleon al III-lea şi autor, alături de Gerard Hertault, al cărţii „Napoleon al III-lea şi România”, dar şi Geo Lehene, iniţiator al evenimentului, care va prezenta contextul prezenţei misiunii generalului Berthelot în România. Despre „Acţiunea diplomatică a delegaţiei României la Conferinţa de Pace de la Paris -1919”, cu un focus special asupra integrării Banatului la patria mamă va vorbi jurnalistul şi publicistul Liviu Crişan, director al Editurii Balcanic din Timişoara.

foto 3 napoleon III
Charles-Louis-Napoléon Bonaparte (n. 20 aprilie 1808 — d. 9 ianuarie 1873) a fost primul președinte al celei de a 2-a Republici Franceze în 1848 și a devenit apoi, în urma unei lovituri de stat din 1852, al doilea împărat al francezilor, sub numele de Napoléon al III-lea.

La conferinţă va fi prezentă şi o delegaţie formată din 20 de persoane din Franţa şi Belgia, membri ai Asociaţiei Prietenii lui Napoleon al III-lea.

Asociaţia Prietenii lui Napoleon al III-lea a fost înfiinţată în 1966, iar din 1990 a derulat mai multe proiecte cu instituţii publice româneşti, inclusiv cu Administraţia Prezidenţială, pentru promovarea relaţiilor de prietenie dintre Franţa şi România.

foto 4 timisoara
4Evenimentul este susţinut de membrii Asociaţiei Prietenii lui Napoleon al III-lea, în parteneriat cu UPT, şi se înscrie în seria celor dedicate centenarului Universităţii Politehnica Timişoara, Centenarului României, dar şi Anului European al Patrimoniului Cultural.

Initiatorul conferintei, Geo Lehene, a absolvit Universitatea de Medicina „Carol Davila” din Bucuresti in 1989, iar in 1990 a plecat in Franta pentru a se specializa in domeniul psihiatriei. Ulterior s-a orientat spre domeniul administratiei in domeniul sanatatii, dupa absolvirea scolii de inalte Studii in Sanatate Publica din Franta, iar in prezent este manager de spital la Verdun, in regiunea Lorena.

Surse :http://www.opiniatimisoarei.ro/prietenii-lui-napoleon-iii-marea-unire-si-fascinanta-istorie-a-salii-senatului-universitatii-politehnica-timisoara/08/05/2018 şi

https://www.ziuadevest.ro/napoleon-al-iii-lea-si-romania-la-upt/

 

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.