60 la sută din populația Turciei nu au bani destui pentru strictul necesar, veniturile lor fiind inadecvate pentru a-și acoperi cheltuielile, potrivit sondajului al compania Istanbul Economic Research, citat de Ahval News.
Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar 27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.
40,7% dintre cei care au raportat dificultăți în a-și satisface nevoile au fost susținători ai partidului de la guvernare.
Aproximativ 88 la sută dintre susținătorii Partidului Popular Democrat al Poporului (HDP), pro-kurd, au declarat că veniturile lor nu și-au acoperit cheltuielile, urmați de 80,4 la sută pentru partidul de centru-dreapta İYİ și 73,4 la sută pentru principalul partid laic de opoziție, Partidul Popular Republican ( CHP).
Doar șapte procente intervievate au spus că veniturile lor „depășesc” cheltuielile și doar șase procente au spus că veniturile lor sunt „mai mult decât suficient” pentru a-și acoperi cheltuielile.
Sondajul vine în momentul în care inflația din Turcia a atins un nou record în martie. Prețurile de consum au accelerat la 61,14 la sută în ritm anual, în creștere de la 54,4 la sută în februarie, potrivit agenției de statistică, extinzând un maxim de două decenii.
Slăbirea lirei, care și-a pierdut 44% din valoare anul trecut și nouă la sută anul acesta, și creșterea costului vieții au devenit o sursă majoră de nemulțumire publică în Turcia, care așteaptă noile alegeri generale și parlamentare din 2023. Economia în dificultate a țării amenință sprijinul pentru Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP), aflat la putere de 18 ani.