miercuri, august 31, 2022

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii


Un sondaj realizat de Metropoll din Ankara,în martie, a dezvăluit că violența domestică este cea mai mare problemă cu care se confruntă femeile din Turcia, conform Turkish Minute.

În cadrul sondajului „Pulsul Turciei”, persoanele au fost rugat să numească cea mai mare problemă din țară.

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Ce rol au autoritățile?

La o altă întrebare privind rolul guvernului în cazurile frecvente de violență domestică, 45,7% dintre ei au spus că guvernul poartă o mare responsabilitate pentru cazurile de violență domestică, în timp ce 27,9% au spus că guvernul este parțial responsabil.

Susținătorii Partidului Democrat Popular (HDP),pro-kurd, au constituit cel mai mare număr de responsabilități guvernamentale pentru cazurile larg răspândite de violență domestică,  cu până la 70,6 la sută. Au fost urmați de susținătorii principalului opoziție Partidul Popular Republican (CHP), cu 70 la sută.

Femicidele și violența împotriva femeilor sunt probleme grave în Turcia, unde femeile sunt ucise, violate sau bătute în fiecare zi. Mulți critici spun că principalul motiv din spatele situației este politicile guvernului Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), care protejează bărbații violenți și abuzivi.

Împușcată în gât pe stradă

Femeile încă se luptă pentru a face justiție singure. Un protest a avut loc, pe 4 aprilie, în Istanbul, în locul unde Kader Gökçe a fost omorâtă, una dintre cele mai recente victime a femicidului din Turcia.

„Nu îi credem pe cei care ne spun că vor opri feminicidele, să aplice mai întâi legile existente!”, susține femeile.

Tânără, în vârstă de 23 de ani, care a fost ucisă de Alpaslan Çay. Pe 3 aprilie, aceasta a coborât din autobuz și a fost dus cu forța pe o alee de către bărbat, unde a fost împușcată în gât.

„Știu că o deranjat pe verișoară mea. L-a dus la tribunal, la parchet, cerând protecție. Din nou, este o ucidere a unui bărbat. Acest lucru nu se termină în această țară. Oamenii înțeleg gravitatea situației doar atunci când se întâmplă lor. Este din nou o crimă a unui bărbat.”, susține verișorul fetei, Tolunay Uğurlu.

Potrivit Platformei We Will Stop Femicide, 280 de femei au fost ucise în Turcia în 2021.

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...