miercuri, noiembrie 25, 2020

Un gest de solidaritate pentru jurnaliștii din Turcia care sunt arestați de către regimul Erdogan.

Presedintele Televiziunii constănțene NEPTUN TV, Sorin Lucian Ionescu, a purtat un tricou de culoare albă cu inscripția ,,HERO”, ca gest de solidaritate pentru colegii jurnaliști din Turcia, care sunt arestați de regimul Erdogan în mod illegal.

Reamintim că, acum câteva zile în urmă, în Turcia lui Erdogan, persoanele care purtau un astfel de tricou cu inscripția ,,HERO” începuseră să fie admonestate sau chiar închise, într-o atitudine care devine de-a dreptul paranoică.

(Un student din districtul Lapseki al provinciei Çanakkale a fost eliberat duminică după o scurtă perioadă de arest pentru că a purtat un tricou cu inscripția „part-time hero”. Acest lucru s-a petrecut în contextul unor multiple detenții din Turcia a unor persoane oameni care poartă tricouri cu inscripția „hero”. Potrivit unui articol de pe site-ul web T24, U.A., care venise la muncă în localitatea Șevketiye Lapseki, a fost reținut și a fost dus la procuratura din Lapsek. Motivul reţinerii a fost faptul că poartă acel tricou. În cele din urmă, U.A. fost eliberat după ce a depus mărturie în fața unui procuror.

Tricourile hero au devenit o problemă atunci când Gökhan Güçlü, unul dintre suspecții judecați pentru o tentativă de asasinare a președintelui Recep Tayyip Erdoğan în noaptea tentativei de lovitură de stat de anul trecut, a fost dat afară din sala de judecată în 13 iulie pentru că purta un tricou similar.

Mai multe persoane reținute, unele dintre ele arestate de instanțele de judecată, pentru că au purtat aceste tricouri după 13 iulie.

Potrivit agenției private de știri İhlas, firma de textile care fabrică tricourile hero a încetat producția după mai multe discuții cu poliția. Tricourile au fost retrase de la vânzare în magazine și online ; ele erau confecționate în serie și vândute în Turcia și în Europa.

Presedintele Televiziunii constănțene NEPTUN TV, Sorin Lucian Ionescu, a îmbrăcat un astfel de tricou după care a postat pe pagina sa de Facebook, ca gest de solidaritate pentru jurnaliștii arestați în Turcia.

Ionescu, a precizat că este îndrăgostit de Turcia și că Turcia a fost una din destinațiile preferate pentru vacanțe. Dar o dată cu regimul Erdogan el și-a schibat viziunea față de Turcia, deși oamenii sunt aceeași, primitori, respectoși.

…. ȘI CEAUȘESCU A INTERZIS

Ionescu a mai precizat: ,,faptul care statul turc polițienesc s-a îndreptat împotriva unui tricou confecționat în serie care nu a fost confecționat în mod special pentru cineva, mie asta mi s-a părut ridicol și am ținut să fac această paralelă cu ce se întâmpla înainte de 89, unde erau interzise cărți și filme care nu aveau neapărat un mesaj revoluționar, exact ca acest tricou.”

Ionescu: !Turcia este una din țărie favorite ale mele. Cetățenii turci sunt ospitalieri. Am fost de foarte multe ori în Istanbul și nu numai. Dar din păcate ce se întâmplă acum acolo mă face să fiu reticent. Nu că mi-ar fi frică de represalii. Dar am o reținere. Sper ca situația din Turcia să se îndrepte.Uniunea Eurepeană aplică un dublu standart Turciei în legătură cu Drepturile Omului. Măsurile luate pe plan economic sau politic sunt oarecum estompate. Turcia este o țară importantă pentru UE. Eu nu cred că UE, reacționează suficient de vehement împotriva acestor abuzuri.”

Musulmanii dezbat despre Islamul european: “Agresorii au venit din mijlocul nostru ”

După atacurile teroriste consecutive în Franța și Austria, islamul și musulmanii au devenit din nou un punct de dezbatere. În timp ce opinia dominantă în țările islamice este adesea că atacurile sunt o reacție la ceea ce au făcut țările occidentale în Orientul Mijlociu, unii musulmani au exprimat opinii diferite care au început să obțină sprijin, în special în Europa.

COVID-19: Turcia închide școlile și introduce carantina de seară la nivel național

Turcia a închis școlile și a introdus carantină la nivel național de la ora 20:00 până la 10 dimineața, conform declarațiilor președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Turcia: Un taximetrist a folosit un manechin pentru distanțare socială

Un șofer de taxi din provincia de nord-vest Düzce și-a pus un manechin pe scaunul din dreapta, pentru a impune distanțarea socială cu clienții,

Membru al Consiliului Suprem din Turcia a demisionat

Președintele Consiliului Suprem din Turcia a anunțat că a demisionat într-o postare pe contul său de Twitter, pe 24 noiembrie.

Tinerii voluntari din București au plantat copaci în Prahova

Organizația ADVU, împreună cu Asociația “ Se poate” și Down Plus București au derulat un proiect, în cadrul căruia tinerii au plantat copaci în județul Prahova.

COVID-19: Turcia trece printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat, pe 18 noiembrie, că Turcia trece acum printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Turcia: 49 de deținuți au murit. 1.600 de deținuți bolnavi sunt încă după gratii

49 de prizonieri au murit în spatele gratiilor de la începutul anului, conform cifrelor Comisiei Asistenței pentru Drepturile Omului (İHD), relatează Duvar...

Turcia: Peste 4 milioane de tineri nu au acces la educație

Peste patru milioane de tineri nu au acces la educația în Turcia, după ce guvernul turc a decis închiderea școlile până la sfârșitul anului, a declarat Feray Aytekin Aydoğan, președintele sindicatului turc Eğitim-Sen, citat de Duvar English.