luni, iunie 17, 2024

Un gest de solidaritate pentru jurnaliștii din Turcia care sunt arestați de către regimul Erdogan.

Presedintele Televiziunii constănțene NEPTUN TV, Sorin Lucian Ionescu, a purtat un tricou de culoare albă cu inscripția ,,HERO”, ca gest de solidaritate pentru colegii jurnaliști din Turcia, care sunt arestați de regimul Erdogan în mod illegal.

Reamintim că, acum câteva zile în urmă, în Turcia lui Erdogan, persoanele care purtau un astfel de tricou cu inscripția ,,HERO” începuseră să fie admonestate sau chiar închise, într-o atitudine care devine de-a dreptul paranoică.

(Un student din districtul Lapseki al provinciei Çanakkale a fost eliberat duminică după o scurtă perioadă de arest pentru că a purtat un tricou cu inscripția „part-time hero”. Acest lucru s-a petrecut în contextul unor multiple detenții din Turcia a unor persoane oameni care poartă tricouri cu inscripția „hero”. Potrivit unui articol de pe site-ul web T24, U.A., care venise la muncă în localitatea Șevketiye Lapseki, a fost reținut și a fost dus la procuratura din Lapsek. Motivul reţinerii a fost faptul că poartă acel tricou. În cele din urmă, U.A. fost eliberat după ce a depus mărturie în fața unui procuror.

Tricourile hero au devenit o problemă atunci când Gökhan Güçlü, unul dintre suspecții judecați pentru o tentativă de asasinare a președintelui Recep Tayyip Erdoğan în noaptea tentativei de lovitură de stat de anul trecut, a fost dat afară din sala de judecată în 13 iulie pentru că purta un tricou similar.

Mai multe persoane reținute, unele dintre ele arestate de instanțele de judecată, pentru că au purtat aceste tricouri după 13 iulie.

Potrivit agenției private de știri İhlas, firma de textile care fabrică tricourile hero a încetat producția după mai multe discuții cu poliția. Tricourile au fost retrase de la vânzare în magazine și online ; ele erau confecționate în serie și vândute în Turcia și în Europa.

Presedintele Televiziunii constănțene NEPTUN TV, Sorin Lucian Ionescu, a îmbrăcat un astfel de tricou după care a postat pe pagina sa de Facebook, ca gest de solidaritate pentru jurnaliștii arestați în Turcia.

Ionescu, a precizat că este îndrăgostit de Turcia și că Turcia a fost una din destinațiile preferate pentru vacanțe. Dar o dată cu regimul Erdogan el și-a schibat viziunea față de Turcia, deși oamenii sunt aceeași, primitori, respectoși.

…. ȘI CEAUȘESCU A INTERZIS

Ionescu a mai precizat: ,,faptul care statul turc polițienesc s-a îndreptat împotriva unui tricou confecționat în serie care nu a fost confecționat în mod special pentru cineva, mie asta mi s-a părut ridicol și am ținut să fac această paralelă cu ce se întâmpla înainte de 89, unde erau interzise cărți și filme care nu aveau neapărat un mesaj revoluționar, exact ca acest tricou.”

Ionescu: !Turcia este una din țărie favorite ale mele. Cetățenii turci sunt ospitalieri. Am fost de foarte multe ori în Istanbul și nu numai. Dar din păcate ce se întâmplă acum acolo mă face să fiu reticent. Nu că mi-ar fi frică de represalii. Dar am o reținere. Sper ca situația din Turcia să se îndrepte.Uniunea Eurepeană aplică un dublu standart Turciei în legătură cu Drepturile Omului. Măsurile luate pe plan economic sau politic sunt oarecum estompate. Turcia este o țară importantă pentru UE. Eu nu cred că UE, reacționează suficient de vehement împotriva acestor abuzuri.”

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia oprește programul de ajutor pentru supraviețuitorii cutremurului din februarie 2023

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) au trimis un mesaj text supraviețuitorilor care au primit ajutor pentru chirie, pentru a-i informa că programul se va încheia.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcia amendează Google cu 14,8 milioane de dolari din cauza unui hotel

autoritatea de concurență a anunțat că va fi aplicată o amendă de 0,0005 la sută din veniturile zilnice ale companiei până când aceasta își va îndeplini unele dintre obligațiile, dar noua amendă a fost aplicată în schimb.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Germania: Partidul afiliat cu Erdogan nu a câștigat un loc în Parlamentul European

Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch (Alianța Democratică pentru Diversitate și Trezire, sau DAVA) a primit 148.724 de voturi din cei 65 de milioane de alegători eligibili din Germania.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.