vineri, aprilie 8, 2022

Un gest de solidaritate pentru jurnaliștii din Turcia care sunt arestați de către regimul Erdogan.

Presedintele Televiziunii constănțene NEPTUN TV, Sorin Lucian Ionescu, a purtat un tricou de culoare albă cu inscripția ,,HERO”, ca gest de solidaritate pentru colegii jurnaliști din Turcia, care sunt arestați de regimul Erdogan în mod illegal.

Reamintim că, acum câteva zile în urmă, în Turcia lui Erdogan, persoanele care purtau un astfel de tricou cu inscripția ,,HERO” începuseră să fie admonestate sau chiar închise, într-o atitudine care devine de-a dreptul paranoică.

(Un student din districtul Lapseki al provinciei Çanakkale a fost eliberat duminică după o scurtă perioadă de arest pentru că a purtat un tricou cu inscripția „part-time hero”. Acest lucru s-a petrecut în contextul unor multiple detenții din Turcia a unor persoane oameni care poartă tricouri cu inscripția „hero”. Potrivit unui articol de pe site-ul web T24, U.A., care venise la muncă în localitatea Șevketiye Lapseki, a fost reținut și a fost dus la procuratura din Lapsek. Motivul reţinerii a fost faptul că poartă acel tricou. În cele din urmă, U.A. fost eliberat după ce a depus mărturie în fața unui procuror.

Tricourile hero au devenit o problemă atunci când Gökhan Güçlü, unul dintre suspecții judecați pentru o tentativă de asasinare a președintelui Recep Tayyip Erdoğan în noaptea tentativei de lovitură de stat de anul trecut, a fost dat afară din sala de judecată în 13 iulie pentru că purta un tricou similar.

Mai multe persoane reținute, unele dintre ele arestate de instanțele de judecată, pentru că au purtat aceste tricouri după 13 iulie.

Potrivit agenției private de știri İhlas, firma de textile care fabrică tricourile hero a încetat producția după mai multe discuții cu poliția. Tricourile au fost retrase de la vânzare în magazine și online ; ele erau confecționate în serie și vândute în Turcia și în Europa.

Presedintele Televiziunii constănțene NEPTUN TV, Sorin Lucian Ionescu, a îmbrăcat un astfel de tricou după care a postat pe pagina sa de Facebook, ca gest de solidaritate pentru jurnaliștii arestați în Turcia.

Ionescu, a precizat că este îndrăgostit de Turcia și că Turcia a fost una din destinațiile preferate pentru vacanțe. Dar o dată cu regimul Erdogan el și-a schibat viziunea față de Turcia, deși oamenii sunt aceeași, primitori, respectoși.

…. ȘI CEAUȘESCU A INTERZIS

Ionescu a mai precizat: ,,faptul care statul turc polițienesc s-a îndreptat împotriva unui tricou confecționat în serie care nu a fost confecționat în mod special pentru cineva, mie asta mi s-a părut ridicol și am ținut să fac această paralelă cu ce se întâmpla înainte de 89, unde erau interzise cărți și filme care nu aveau neapărat un mesaj revoluționar, exact ca acest tricou.”

Ionescu: !Turcia este una din țărie favorite ale mele. Cetățenii turci sunt ospitalieri. Am fost de foarte multe ori în Istanbul și nu numai. Dar din păcate ce se întâmplă acum acolo mă face să fiu reticent. Nu că mi-ar fi frică de represalii. Dar am o reținere. Sper ca situația din Turcia să se îndrepte.Uniunea Eurepeană aplică un dublu standart Turciei în legătură cu Drepturile Omului. Măsurile luate pe plan economic sau politic sunt oarecum estompate. Turcia este o țară importantă pentru UE. Eu nu cred că UE, reacționează suficient de vehement împotriva acestor abuzuri.”

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.