joi, aprilie 7, 2022

Aniversare: Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est are 50 de ani

ASEAN, 50 de ani de la înființare și 40 de ani de relații cu Uniunea Europeană

Anul 2017 reprezintă o piatră de hotar pentru Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), organizație care sărbătorește marți, 8 august, Jubileul de Aur și aniversarea a 40 de ani de relații de dialog cu Uniunea Europeană (UE).În urmă cu 50 de ani, cei cinci miniștri de externe de atunci din Indonezia, Malaezia, Filipine, Singapore și Thailanda au semnat la Bangkok un document prin care se declara crearea ASEAN, o arhitectură regională având scopul de a accelera creșterea economică, de a spori dezvoltarea socială și culturală și de a promova pacea și stabilitatea, informează Ambasada Republicii Indonezia la București, într-un comunicat de presă transmis marți AGERPRES.

Declarația istorică de la Bangkok a deschis calea unei regiuni puternice și stabile, așa cum este ea astăzi. ASEAN în ansamblul său a devenit cea de-a treia mare putere economică din Asia, respectiv a șaptea din lume, cu un produs intern brut de 2,6 trilioane de dolari. Totodată, numărul membrilor ASEAN a ajuns la zece, celor cinci țări fondatoare alăturându-li-se Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar și Cambodgia.

ASEAN a stabilit relații de dialog cu Comunitatea Economică Europeană (devenită ulterior Uniunea Europeană) în 1977. O piatră de hotar importantă în relațiile dialogului ASEAN-UE a fost marcată în 2007 prin adoptarea Declarației de la Nürnberg privind ASEAN — Parteneriatul consolidat al UE, care stabilește viziunea și angajamentul pe termen lung al ambelor părți, în vederea colaborării și atingerii unor obiective comune.

În 2012, a fost adoptat un ‘Plan de acțiune pentru întărirea parteneriatului consolidat ASEAN-UE 2013-2017’, cu scopul de a intensifica atenția strategică în vederea cooperării într-o gamă variată de domenii — politice, de securitate, economice, comerciale și socio-culturale. În acest an, planul de acțiune va fi reînnoit pentru perioada 2018-2022, pentru o cooperare mai cuprinzătoare și mai robustă între cele două regiuni.

Comitetul ASEAN din București (BAC) a organizat diverse programe și activități în vederea sărbătoririi celei de-a 50-a aniversări a ASEAN în colaborare cu Institutul Român pentru Studii

Euro-Asiatice (IRSEA), Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), Academia de Studii Economice București (ASE), Televiziunea Română (TVR), care a difuzat un documentar despre ASEAN, și Asociația Educație, Societate, Cultură și Umanitar (ESCU). Totodată, în septembrie, la Teatrul Național București va avea loc Festivalul de Film ASEAN în colaborare cu ‘Festivalul Ambasadelor’.

Potrivit comunicatului citat, Ambasada Republicii Indonezia la București va marca aniversarea ASEAN printr-o manifestare la care ambasadele ASEAN își vor promova cultura, gastronomia, portul tradițional și vor prezenta spectacole. La acest eveniment va participa, în calitate de invitat de onoare, Monica Gheorghiță, secretar de stat pentru afaceri globale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României.

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.