sâmbătă, ianuarie 8, 2022

Turcia: 16 persoane, inclusiv o femeie, deținute în Aksaray pentru utilizarea ByLock (aplicaţie telefonică)

Echipele de poliție din Turcia au reținut marți 16 persoane, inclusiv o femeie deținută în cadrul unei anchete privind lovitura de stat din Aksaray, persoanele fiind acuzate că au accesat o aplicație telefonică smart phone numită ByLock, a informat agenția de știri Doğan.

Unul dintre presupușii utilizatori ByLock, Gülen D., a fost reținut într-o piață unde vindea roșii și ardei. Când l-au reținut, Gülen D. a întrebat: „De ce mă rețineți? Trebuie să fie o neînțelegere. Nu am probleme cu nimeni. Ce fac cu legumele mele? Când voi fi eliberat?”

Procuratura generală din Aksaray a emis mandate de arestare pentru 27 de persoane din provinciile İstanbul, Antalya, Kayseri, Kırıkkale, Ankara, Konya, Balıkesir, Eskișehir, ca parte a unei anchete privind mișcarea bazată pe credință Gülen, acuzată de guvernul turc de plănuirea tentativei eșuate a loviturii de stat din 15 iulie 2016.

Autoritățile turce consideră că folosirea ByLock indică calitatea de membru al mișcării Gülen.

Zeci de mii de funcționari publici, ofițeri de poliție și oameni de afaceri au fost fie concediați, fie arestați pentru utilizarea ByLock de la tentativa de lovitură de stat eșuată anul trecut.

Turcia a trecut peste o tentativă de lovitură de stat militară la 15 iulie 2016, care a provocat moartea a 249 de persoane și rănirea a mai mult de o mie de persoane. Imediat după puci, guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), împreună cu președintele Erdoğan, au aruncat  vina asupra mișcării Gülen.

Fethullah Gülen, care a inspirat mișcarea, a negat categoric faptul că ar fi avut vreun rol în lovitura eșuată și a cerut o anchetă internațională asupra acesteia, dar președintele Erdoğan – care a numit tentativa de lovitură de stat „un dar de la Dumnezeu” – și guvernul său ,  au inițiat o epurare generalizată a simpatizanților mișcării din interiorul instituțiilor statului, denigrarea figurilor populare ale acesteia și plasarea lor sub „custodie”( adică în arest preventiv,expresie utilizată când este vorba de reţinerea unor persoane înainte de a fi judecate sau chiar inculpate ).

În Turcia au fost suspendaţi sau demişi mai mult de 150.000 de judecători, profesori, polițiști și funcționari publici după 15 iulie2016.

Ministerul Justiției din Turcia a anunțat, pe 13 iulie a.c. că 50.510 de persoane au fost arestate și 169.013 au făcut obiectul unor proceduri judiciare fiind acuzate de participarea la lovitura de stat eșuată.

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan