luni, aprilie 11, 2022

Turcia: 16 persoane, inclusiv o femeie, deținute în Aksaray pentru utilizarea ByLock (aplicaţie telefonică)

Echipele de poliție din Turcia au reținut marți 16 persoane, inclusiv o femeie deținută în cadrul unei anchete privind lovitura de stat din Aksaray, persoanele fiind acuzate că au accesat o aplicație telefonică smart phone numită ByLock, a informat agenția de știri Doğan.

Unul dintre presupușii utilizatori ByLock, Gülen D., a fost reținut într-o piață unde vindea roșii și ardei. Când l-au reținut, Gülen D. a întrebat: „De ce mă rețineți? Trebuie să fie o neînțelegere. Nu am probleme cu nimeni. Ce fac cu legumele mele? Când voi fi eliberat?”

Procuratura generală din Aksaray a emis mandate de arestare pentru 27 de persoane din provinciile İstanbul, Antalya, Kayseri, Kırıkkale, Ankara, Konya, Balıkesir, Eskișehir, ca parte a unei anchete privind mișcarea bazată pe credință Gülen, acuzată de guvernul turc de plănuirea tentativei eșuate a loviturii de stat din 15 iulie 2016.

Autoritățile turce consideră că folosirea ByLock indică calitatea de membru al mișcării Gülen.

Zeci de mii de funcționari publici, ofițeri de poliție și oameni de afaceri au fost fie concediați, fie arestați pentru utilizarea ByLock de la tentativa de lovitură de stat eșuată anul trecut.

Turcia a trecut peste o tentativă de lovitură de stat militară la 15 iulie 2016, care a provocat moartea a 249 de persoane și rănirea a mai mult de o mie de persoane. Imediat după puci, guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), împreună cu președintele Erdoğan, au aruncat  vina asupra mișcării Gülen.

Fethullah Gülen, care a inspirat mișcarea, a negat categoric faptul că ar fi avut vreun rol în lovitura eșuată și a cerut o anchetă internațională asupra acesteia, dar președintele Erdoğan – care a numit tentativa de lovitură de stat „un dar de la Dumnezeu” – și guvernul său ,  au inițiat o epurare generalizată a simpatizanților mișcării din interiorul instituțiilor statului, denigrarea figurilor populare ale acesteia și plasarea lor sub „custodie”( adică în arest preventiv,expresie utilizată când este vorba de reţinerea unor persoane înainte de a fi judecate sau chiar inculpate ).

În Turcia au fost suspendaţi sau demişi mai mult de 150.000 de judecători, profesori, polițiști și funcționari publici după 15 iulie2016.

Ministerul Justiției din Turcia a anunțat, pe 13 iulie a.c. că 50.510 de persoane au fost arestate și 169.013 au făcut obiectul unor proceduri judiciare fiind acuzate de participarea la lovitura de stat eșuată.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.