sâmbătă, noiembrie 16, 2024

Un Festival deosebit: Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov

Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov (FFIR) propune anul acesta, la cea de-a X-a ediţie, un număr de 46 de filme cu proiecţie unică, dintre care opt avanpremiere, 20 de dezbateri, 16 concerte, patru expoziţii, un târg de carte, o Şcoală de Vară pentru studenţi şi liceeni şi o piesă de teatru.

Proiecţiile vor putea fi vizionate în cadrul cinematografelor „Amza Pellea” şi a celui în aer liber din Grădina Cetăţii Râşnov, au precizat joi, într-o conferinţă de presă, organizatorii festivalului.Evenimentul are în acest an un program care acoperă multe stiluri şi preferinţe, a declarat coordonatorul festivalului, Mihai Dragomir.

„Au trecut 10 ani foarte interesanţi pentru noi, pentru că am învăţat foarte mult şi festivalul a crescut încet şi sănătos, ceea ce ne dorim şi în următorii 10 ani. Ne dorim să construim durabil, nu în salturi foarte mari şi să rămână un festival al prietenilor şi prieteniilor. Sunt multe evenimente şi anul acesta, cu 46 de proiecţii unice, cu dezbateri, concerte, Şcoala de vară pentru studenţi şi liceeni, târg de carte, expoziţii. Un program foarte bogat care acoperă multe stiluri şi preferinţe. Noutatea acestei ediţii este secţiunea de fim documentar competitivă, cu filme din toată lumea şi cu tematici foarte diverse, unde vom avea un juriu profesionist al cărui preşedinte este renumitul cineast francez Pierre-Henri Delerau. În acelaşi timp, vom avea şi un juriu al liceenilor din Braşov, ceea ce este un moment unic, pentru că ne dorim să-i educăm în acest spirit al cinematografiei”, a afirmat sursa citată.

Managerul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov şi director al festivalului, istoricul Nicolae Pepene, crede că este o mare satisfacţie că există o continuitate a acestui festival, care a apărut în urmă cu 10 ani într-un moment de criză la Râşnov, momentul procesului pentru recuperarea Cetăţii Râşnov de la administratorul privat şi trecerea în administrarea comunităţii.

„Cred că este o mare satisfacţie că avem această continuitate. Este un festival care a apărut într-un moment de criză la Râşnov, momentul procesului de recuperare al Cetăţii Râşnov de la administratorul privat. Am dat viaţă Cetăţii prin mai multe evenimente culturale şi nu numai că am dat viaţă, am strâns oameni pasionaţi de istorie, de film, de reconstituire istorică, oameni care an de an au mărit echipa noastră şi putem spune că, după 10 ani, acest festival nu mai aparţine Râşnovului, ci aparţine pasionaţilor de istorie şi de film istoric din ţară şi chiar din străinătate. Este o ediţie care s-a îmbogăţit cu mai multe lucruri interesante, însă eu sunt încântat de faptul că toată echipa a acceptat ca, în Anul Centenarului, această ediţie să fie înnobilată de mai multe evenimente dedicate regalităţii, iar un câştig al acestei ediţii este că expoziţiile rămân la Râşnov pe toată durata sezonului estival”, a punctat directorul festivalului.

În Grădina Cetăţii Râşnov vor fi două expoziţii, una dedicată regelui Mihai şi o expoziţie adusă de la Muzeul Naţional Cotroceni, dedicată momentului istoric din 1918, care va fi amplasată în Turnul Batory al Cetăţii. În centrul istoric al oraşului Râşnov va fi o expoziţie dedicată reginei Maria şi pasiunii cu care suverana a preţuit arta populară românească şi valorile autentice pe care românii le-au avut acum 100 de ani, a afirmat Nicolae Pepene.

Referitor la programul festivalului, Pepene a precizat că este foarte clar că acesta s-a dezvoltat foarte mult, existând şi o secţiune de concurs.

„Nu are pretenţia de a fi un festival de film artistic, este un festival nişat, dar nişa pasionaţilor de istorie şi de film istoric este foarte mare în România”, a concluzionat sursa citată.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Adrian Veştea, a afirmat că, practic, în jurul Cetăţii Râşnov se învârt toate evenimentele culturale şi, de ce nu, şi evenimentele sportive, iar viaţa comunităţii a depins foarte mult de recuperarea Cetăţii şi de trecerea acesteia în administrare locală.

„De la un an la altul, numărul turiştilor care au vizitat Cetatea Râşnov a crescut de la sub 20.000 în anul 2004 la 420.000 anul trecut, asta şi datorită evenimentelor culturale care se desfăşoară în Cetate, iar restaurarea obiectivului istoric, care va începe în scurt timp, nu va face altceva decât să crească numărul de turişti”, a precizat preşedintele CJ.

A-X-a ediţie este ultima care se desfăşoară în Cetatea Râşnov, urmând ca cele din următorii doi ani, cât timp vor dura lucrările de reabilitare ale obiectivului istoric, să se desfăşoare în alte locaţii, după care va reveni în Cetate, a spus primarul oraşului Liviu Butnariu.

Festivalul de Film şi Istorii Râşnov se desfăşoară în perioada 20-29 iulie şi costă 140.000 de euro, din care 34.000 de euro sunt fonduri publice, iar restul, private, a spus coordonatorul festivalului, Mihai Dragomir.  10 zile în Cetatea Râşnovului la final de iulie.
Fără covor roşu, fără fiţe, fără isterie, fără breaking news.
Ca să înţelegi ce ţi se întâmplă!

43 filme. 16 concerte. 20 prelegeri, dezbateri şi ateliere. 70 de invitaţi speciali. 5 expoziţii.

 


 

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.