vineri, decembrie 9, 2022

Turcia: Liderul opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, amendat cu 75.000 de dolari pentru defăimarea lui Erdogan

Liderul principalului partid de opoziţie turc, Kemal Kilicdaroglu, a fost amendat miercuri pentru defăimarea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi a familiei sale în legătură cu afirmaţii despre transferuri internaţionale de bani, relatează Reuters.

Erdogan a respins acuzaţiile făcute de preşedintele Partidului Republican al Poporului (CHP), Kemal Kilicdaroglu, afirmând în luna noiembrie că familia sa ‘nu a trimis nici măcar o centimă în străinătate’.

Preşedintele turc, care a fost reales în urmă cu trei săptămâni şi deţine puteri executive sporite, anunţase că se va adresa justiţiei contra lui Kilicdaroglu, care va trebui să ‘plătească preţul’ pentru afirmaţiile făcute.

Potrivit deciziei de miercuri a instanţei, Kemal Kilicdaroglu va trebui să plătească o amendă de 359.000 de lire sterline (75.000 dolari) preşedintelui Erdogan şi rudelor sale, aceasta fiind cea mai mare amendă dictată contra liderului CHP.

Separat, autorităţile au lansat şi o anchetă împotriva lui Kilicdaroglu după ce acesta a postat pe reţelele de socializare online o caricatură în care faţa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan era desenată pe mai multe animale, dedesubt fiind scris ‘Ţinutul lui Tayyip’.

Caricatura era o referire la un desen similar, ironic la adresa lui Erdogan şi care a fost realizat de studenţii de la Universitatea Tehnică din Orientul Mijlociu, cu sediul la Ankara, în timpul ceremoniei de absolvire, în cursul acestei luni. În acest caz, patru studenţi au fost arestaţi pentru ‘insulte la adresa preşedintelui’.

Insultarea preşedintelui în Turcia poate atrage o pedeapsă de până la patru ani de închisoare, iar avocaţii lui Erdogan s-au adresat justiţiei în peste 1.800 de cazuri pentru această acuzaţie.

Organizaţiile pentru drepturile omului afirmă că guvernul turc a devenit tot mai intolerant faţă de opozanţi după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016. În luna martie, ministrul de interne turc a anunţat că autorităţile au arestat şi au pus oficial sub acuzare 77.000 de persoane suspectate de legături cu puciul eşuat. De asemenea, autorităţile turce au închis 130 de instituţii de presă.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carol Roman, decanul de vârstă al presei, a murit la vârsta de 90 de ani, după 73 de ani de activitate în presă

Roman a primit premiul jurnalistului anului cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea Asociației Jurnaliștilor Profesionisti (UZP), a publicat în revista Balcanii și Europa.

O nouă fundație a fost inaugurată la București, în prezența ministrului de externe din Turcia

UID, care au fost nevoiți să-și schimbe numele, după ce a membrii acesteia au fost implicați în acțiuni ilegale în mai multe țări UE, în special de Germania, și-a deschis porțile și în România.

Turcia: Angajat la Căile Ferate transferat la un alt loc de muncă, pentru că deținea cărți ale lui Demirtaș

Demirtaş, fost copreşedinte al Partidului Democrat Popular (HDP) pro-kurd, a fost arestat în noiembrie. 4, 2016, sub acuzații de terorism și a rămas în închisoare de atunci, în ciuda a două hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 2018 și 2020 care spuneau că Demirtaș a fost închis din motive „politice” și nu din motive „legale”, ordonând „eliberarea imediată” a acestuia.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Imagini șocante! Bătaie în parlamentul din Turcia. Un deputat se află la terapie intensivă

În timpul discuțiilor pentru bugetele 2023 ale Parlamentului, a izbucnit o ceartă între deputatul Partidului IYI, Ümit Yılmaz și vicepreședintele Grupului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Bülent Turan.

Istanbul: Armenii au mers la urne. Primele alegeri după nouă ani

Alegerile au avut loc pe 16, 20 noiembrie și, de asemenea, în această duminică, 4 decembrie. Peste 3.600 de persoane au votat la alegerile pentru consiliile fundației lor pentru școli, spitale și biserici.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Proteste în Turcia: „Așteaptă ca prizonierii bolnavi să moară în închisoare”

„Justice Watch” a organizate pentru a 387-a zi, un protest în provincia estică Diyarbakır, pentru ca prizonierii bolnavi și deținuții a căror eliberare este amânată în mod arbitrar să fie eliberați.