sâmbătă, aprilie 9, 2022

Turcia: Liderul opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, amendat cu 75.000 de dolari pentru defăimarea lui Erdogan

Liderul principalului partid de opoziţie turc, Kemal Kilicdaroglu, a fost amendat miercuri pentru defăimarea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi a familiei sale în legătură cu afirmaţii despre transferuri internaţionale de bani, relatează Reuters.

Erdogan a respins acuzaţiile făcute de preşedintele Partidului Republican al Poporului (CHP), Kemal Kilicdaroglu, afirmând în luna noiembrie că familia sa ‘nu a trimis nici măcar o centimă în străinătate’.

Preşedintele turc, care a fost reales în urmă cu trei săptămâni şi deţine puteri executive sporite, anunţase că se va adresa justiţiei contra lui Kilicdaroglu, care va trebui să ‘plătească preţul’ pentru afirmaţiile făcute.

Potrivit deciziei de miercuri a instanţei, Kemal Kilicdaroglu va trebui să plătească o amendă de 359.000 de lire sterline (75.000 dolari) preşedintelui Erdogan şi rudelor sale, aceasta fiind cea mai mare amendă dictată contra liderului CHP.

Separat, autorităţile au lansat şi o anchetă împotriva lui Kilicdaroglu după ce acesta a postat pe reţelele de socializare online o caricatură în care faţa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan era desenată pe mai multe animale, dedesubt fiind scris ‘Ţinutul lui Tayyip’.

Caricatura era o referire la un desen similar, ironic la adresa lui Erdogan şi care a fost realizat de studenţii de la Universitatea Tehnică din Orientul Mijlociu, cu sediul la Ankara, în timpul ceremoniei de absolvire, în cursul acestei luni. În acest caz, patru studenţi au fost arestaţi pentru ‘insulte la adresa preşedintelui’.

Insultarea preşedintelui în Turcia poate atrage o pedeapsă de până la patru ani de închisoare, iar avocaţii lui Erdogan s-au adresat justiţiei în peste 1.800 de cazuri pentru această acuzaţie.

Organizaţiile pentru drepturile omului afirmă că guvernul turc a devenit tot mai intolerant faţă de opozanţi după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016. În luna martie, ministrul de interne turc a anunţat că autorităţile au arestat şi au pus oficial sub acuzare 77.000 de persoane suspectate de legături cu puciul eşuat. De asemenea, autorităţile turce au închis 130 de instituţii de presă.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca