miercuri, ianuarie 20, 2021

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene a fost celebrată, vineri, la Monumentul Eroilor Aerului, din Piaţa Aviatorilor, unde a fost organizată o ceremonie militară şi religioasă.

La eveniment au fost prezenţi secretarul de stat în MApN, Mircea Duşa, şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, ofiţeri ai Forţelor Aeriene Române, veterani ai Aviaţiei Române, ataşaţi militari ai ambasadelor străine la Bucureşti. n deschiderea manifestării, generalul de flotilă aeriană Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, a dat citire Ordinului comun al ministrului Apărării Naţionale, al ministrului Afacerilor Interne şi al ministrului Transporturilor privind aniversarea Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.

„În această zi românii îi aniversează pe aviatori şi privesc cu respect şi mândrie la bogata istorie a Aripilor tricolore. De mai bine de un secol, cu sacrificiu şi efort, această istorie se împleteşte cu idealul naţional şi contribuie la progresul naţiunii noastre. Aniversăm Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene în anul Centenarului Marii Uniri, 1918 devenind un reper sacru de comemorare a faptelor de arme care au încununat participarea Armatei Române în Primul Război Mondial, unde Aviaţia Română a îndeplinit toate tipurile de misiuni. (…) Astăzi, Forţele Aeriene Române parcurg, asemenea întregului sistem militar, un proces dinamic de modernizare şi operaţionalizare, de consolidare a capacităţii de luptă a structurilor şi de dezvoltare de noi capabilităţi pentru a permite supravegherea, descurajarea şi respingerea acţiunilor agresive la adresa României în concordanţă cu cerinţele planurilor elaborate la nivel naţional şi aliat, concomitent cu îndeplinirea la termenele planificate a angajamentelor militare asumate de România pe plan internaţional”, se arată în mesajul comun al miniştrilor Mihai Fifor, Carmen Dan şi Lucian Şova.
ziua_aviatiei_2016_48119200_76876600Odată cu aniversarea Zilei Aviaţiei se cuvine să fie omagiate „amintirea şi jertfa tuturor celor care au slujit cu dăruire şi devotament ţara pentru apărarea spaţiului aerian naţional şi pentru afirmarea Aviaţiei Române în lume”, se precizează în ordinul citit de generalul de flotilă aeriană Viorel Pană.

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene rămâne, dincolo de simbolistica istorică, reperul evoluţiei instituţionale al transformării şi adaptării acestei structuri de elită în raport cu solicitările reale ale societăţii.

”Sărbătorirea aviatorilor este, în acelaşi timp, un moment de reflecţie la sacrificiul eroilor aerului care şi-au pierdut viaţa în misiuni. Ei sunt modele pentru noi şi generaţiile care vin. (…) În secolul de istorie pe care-l aveţi în urma dumneavoastră aţi demonstrat că sunteţi continuatorii marilor pionieri şi aviatori români care au dus faima ţării noastre pe toate continentele. Dragi sărbătoriţi, pregătirea dumneavoastră profesională, pasiunea şi dăruirea de care daţi dovadă permanent v-a adus respectul şi recunoaşterea binemeritată de profesionişti consacraţi ai spaţiului aerian românesc şi de mesageri ai promovării imaginii României în lume. Suntem mândri de voi şi vă admirăm dăruirea şi responsabilitatea cu care vă faceţi, zi de zi, datoria. (…) Fie ca bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze, iar Sfântul Mare prooroc Ilie Tesviteanul să vă ocrotească şi să vă ajute în tot ceea ce faceţi! Cer senin, la mulţi ani!”, a fost mesajul transmis de cei trei miniştri.


 

Dreptul la viață violat în Turcia: Peste 3.000 uciși, maltratați sau torturați în 2020

Un raport anual privind încălcările drepturilor omului în Turcia a dezvăluit 3.362 de morți și 3.534 de incidente de tortură sau maltratare în 2020, dintre care 1.855 au loc în închisori

Turcia impune cenzură pe Twitter cu cel mai mare număr de cereri de eliminare de conținut

Turcia impune cenzură pe Twitter prezentând cel mai mare număr de cereri de eliminare și ordonanțe judecătorești,

Victimă a epurării guvernului turc îngropată în grabă. Soțul încarcerat nu a avut voie să participe la înmormântare

O fostă profesoară concediată de la locul de muncă prin decret a murit, pe 12 ianuarie, din cauza mai multor probleme de sănătate și a fost îngropată în grabă fără să-i ofere soțului ei încarcerat posibilitatea de a participa la înmormântarea ei,

Premieră în lume: Instanța de judecată înființate în aeroportul din Istanbul

Ministerul Justiției din Turcia a înființat un tribunal la Aeroportul din Istanbul ca parte a reformelor sale judiciare planificate,

Un turc a stârnit critici după ce a făcut un grătar într-o biserică abandonată

Un  bucătar turc a stârnit un val de revoltă pe Twitter după ce a inișiat organizarea  unui grătar în interiorul unei biserici...

Turcii renunță la WhatsApp: Telegram, Signal sau BiP sunt noile aplicații de comunicare  

Renunțarea la WhatsApp a fost cauzată în principal de zvonurilor conform cărora mesajele de pe acesta ar fi împărtășite autorităților turcești în cadrul unor noi setări de confidențialitate.

Turcia a întârziat cu campania de vaccinare, dar a recuperat cu peste 500.000 de vaccinați în 24 de ore

Turcia a lansat campania de vaccinare abia pe 14 ianuarie, dar a recuperat cu 520.393 de vaccinați în primele 24 de ore.

Un turc acuzat că a spionat pentru Erdoğan a fost expulzat din Austria

Un turc acuzat de spionaj în numele unui stat străin, care a susținut că i s-a ordonat asasinarea politicienilor austrieci, a fost...