vineri, aprilie 15, 2022

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene a fost celebrată, vineri, la Monumentul Eroilor Aerului, din Piaţa Aviatorilor, unde a fost organizată o ceremonie militară şi religioasă.

La eveniment au fost prezenţi secretarul de stat în MApN, Mircea Duşa, şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, ofiţeri ai Forţelor Aeriene Române, veterani ai Aviaţiei Române, ataşaţi militari ai ambasadelor străine la Bucureşti. n deschiderea manifestării, generalul de flotilă aeriană Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, a dat citire Ordinului comun al ministrului Apărării Naţionale, al ministrului Afacerilor Interne şi al ministrului Transporturilor privind aniversarea Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.

„În această zi românii îi aniversează pe aviatori şi privesc cu respect şi mândrie la bogata istorie a Aripilor tricolore. De mai bine de un secol, cu sacrificiu şi efort, această istorie se împleteşte cu idealul naţional şi contribuie la progresul naţiunii noastre. Aniversăm Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene în anul Centenarului Marii Uniri, 1918 devenind un reper sacru de comemorare a faptelor de arme care au încununat participarea Armatei Române în Primul Război Mondial, unde Aviaţia Română a îndeplinit toate tipurile de misiuni. (…) Astăzi, Forţele Aeriene Române parcurg, asemenea întregului sistem militar, un proces dinamic de modernizare şi operaţionalizare, de consolidare a capacităţii de luptă a structurilor şi de dezvoltare de noi capabilităţi pentru a permite supravegherea, descurajarea şi respingerea acţiunilor agresive la adresa României în concordanţă cu cerinţele planurilor elaborate la nivel naţional şi aliat, concomitent cu îndeplinirea la termenele planificate a angajamentelor militare asumate de România pe plan internaţional”, se arată în mesajul comun al miniştrilor Mihai Fifor, Carmen Dan şi Lucian Şova.
ziua_aviatiei_2016_48119200_76876600Odată cu aniversarea Zilei Aviaţiei se cuvine să fie omagiate „amintirea şi jertfa tuturor celor care au slujit cu dăruire şi devotament ţara pentru apărarea spaţiului aerian naţional şi pentru afirmarea Aviaţiei Române în lume”, se precizează în ordinul citit de generalul de flotilă aeriană Viorel Pană.

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene rămâne, dincolo de simbolistica istorică, reperul evoluţiei instituţionale al transformării şi adaptării acestei structuri de elită în raport cu solicitările reale ale societăţii.

”Sărbătorirea aviatorilor este, în acelaşi timp, un moment de reflecţie la sacrificiul eroilor aerului care şi-au pierdut viaţa în misiuni. Ei sunt modele pentru noi şi generaţiile care vin. (…) În secolul de istorie pe care-l aveţi în urma dumneavoastră aţi demonstrat că sunteţi continuatorii marilor pionieri şi aviatori români care au dus faima ţării noastre pe toate continentele. Dragi sărbătoriţi, pregătirea dumneavoastră profesională, pasiunea şi dăruirea de care daţi dovadă permanent v-a adus respectul şi recunoaşterea binemeritată de profesionişti consacraţi ai spaţiului aerian românesc şi de mesageri ai promovării imaginii României în lume. Suntem mândri de voi şi vă admirăm dăruirea şi responsabilitatea cu care vă faceţi, zi de zi, datoria. (…) Fie ca bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze, iar Sfântul Mare prooroc Ilie Tesviteanul să vă ocrotească şi să vă ajute în tot ceea ce faceţi! Cer senin, la mulţi ani!”, a fost mesajul transmis de cei trei miniştri.


 

Portret de campion. Diana Țolu, tânăra care a pus pentru prima dată România pe locul I, la Olimpiada Europeană de Matematică 

Diana Țolu, la doar 18 ani a făcut istorie în cadrul Olimpiadei Europeană de Matematică pentru Fete, fiind prima româncă care a câștigat aurul în istoria de 11 ani a acestei competiții.

Statistici: Cum fac față turcii la creșterea prețurilor. 31 sută susțin că uneori rămân flămânzi

MetroPoll Research Company, în cadrul unei cercetări, i-a întrebat pe cetățeni ce fac pentru a „se descurca” în fața deteriorării condițiilor economice.

Turcia: Anchetă după ce o duzină de cărți au fost lăsate la o moschee

Poliția de la departamentul Combaterea Terorismului caută persoana care a lăsat la intrarea moscheii, șase Coranuri și alte cărți religioase scrise de Fethullah Gulen, care se dădeau ca promoție la ziarului Zaman, în urmă cu 20 de ani.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Turcia: Presa a primit amenzi în valoare de 55,8 milioane de lire

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK) a câștigat anul trecut venituri de 17 milioane TL (1,1 milioane USD) din 1.661 de amenzi impuse organizațiilor media anul trecut

Turcia: Aproape 75% dintre tinerii vor în Uniunea Europeană

71 la sută din comentarii au spus că ar vota „da” dacă ar exista un referendum cu privire la aderarea Turciei la UE, în timp ce rata a fost de 75 la sută în rândul tinerilor, o creștere față de 69 la sută anul trecut.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.