19.6 C
București
sâmbătă, septembrie 19, 2020

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene a fost celebrată, vineri, la Monumentul Eroilor Aerului, din Piaţa Aviatorilor, unde a fost organizată o ceremonie militară şi religioasă.

La eveniment au fost prezenţi secretarul de stat în MApN, Mircea Duşa, şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, ofiţeri ai Forţelor Aeriene Române, veterani ai Aviaţiei Române, ataşaţi militari ai ambasadelor străine la Bucureşti. n deschiderea manifestării, generalul de flotilă aeriană Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, a dat citire Ordinului comun al ministrului Apărării Naţionale, al ministrului Afacerilor Interne şi al ministrului Transporturilor privind aniversarea Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.

„În această zi românii îi aniversează pe aviatori şi privesc cu respect şi mândrie la bogata istorie a Aripilor tricolore. De mai bine de un secol, cu sacrificiu şi efort, această istorie se împleteşte cu idealul naţional şi contribuie la progresul naţiunii noastre. Aniversăm Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene în anul Centenarului Marii Uniri, 1918 devenind un reper sacru de comemorare a faptelor de arme care au încununat participarea Armatei Române în Primul Război Mondial, unde Aviaţia Română a îndeplinit toate tipurile de misiuni. (…) Astăzi, Forţele Aeriene Române parcurg, asemenea întregului sistem militar, un proces dinamic de modernizare şi operaţionalizare, de consolidare a capacităţii de luptă a structurilor şi de dezvoltare de noi capabilităţi pentru a permite supravegherea, descurajarea şi respingerea acţiunilor agresive la adresa României în concordanţă cu cerinţele planurilor elaborate la nivel naţional şi aliat, concomitent cu îndeplinirea la termenele planificate a angajamentelor militare asumate de România pe plan internaţional”, se arată în mesajul comun al miniştrilor Mihai Fifor, Carmen Dan şi Lucian Şova.
ziua_aviatiei_2016_48119200_76876600Odată cu aniversarea Zilei Aviaţiei se cuvine să fie omagiate „amintirea şi jertfa tuturor celor care au slujit cu dăruire şi devotament ţara pentru apărarea spaţiului aerian naţional şi pentru afirmarea Aviaţiei Române în lume”, se precizează în ordinul citit de generalul de flotilă aeriană Viorel Pană.

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene rămâne, dincolo de simbolistica istorică, reperul evoluţiei instituţionale al transformării şi adaptării acestei structuri de elită în raport cu solicitările reale ale societăţii.

”Sărbătorirea aviatorilor este, în acelaşi timp, un moment de reflecţie la sacrificiul eroilor aerului care şi-au pierdut viaţa în misiuni. Ei sunt modele pentru noi şi generaţiile care vin. (…) În secolul de istorie pe care-l aveţi în urma dumneavoastră aţi demonstrat că sunteţi continuatorii marilor pionieri şi aviatori români care au dus faima ţării noastre pe toate continentele. Dragi sărbătoriţi, pregătirea dumneavoastră profesională, pasiunea şi dăruirea de care daţi dovadă permanent v-a adus respectul şi recunoaşterea binemeritată de profesionişti consacraţi ai spaţiului aerian românesc şi de mesageri ai promovării imaginii României în lume. Suntem mândri de voi şi vă admirăm dăruirea şi responsabilitatea cu care vă faceţi, zi de zi, datoria. (…) Fie ca bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze, iar Sfântul Mare prooroc Ilie Tesviteanul să vă ocrotească şi să vă ajute în tot ceea ce faceţi! Cer senin, la mulţi ani!”, a fost mesajul transmis de cei trei miniştri.


 

Istanbul: Compania de metrou a crescut numărul de șoferi care sunt femei

Metroul din Istanbul a angajat 88 de șoferi de sex feminin, crescând numărul de 11 la 99. Noile șoferițe și-au primit legitimațiile după finalizarea pregătirii, la o ceremonie la care a participat, joi, primarul din Istanbul, Ekrem Imamoğlu.

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.

CoronaVirus: 90% din turci consideră că trebuie impusă o interdicție de circulație națională

90% din populația Turciei consideră că ar trebui să fie impusă o interdicție de circulație la nivel național sau în fiecare provincie, conform unui sondaj realizat de sondajul Ipsos.

Ankara: Medicii poartă o panglică neagră în semn de protest pentru moartea colegilor infectați cu COVID-19

Camera de Medicină din Ankara (ATO) a cerut un protest de patru zile ca demonstrație în fața morții profesioniștilor din domeniul sănătății din Turcia în urma infectării cu COVID-19.Medicii au fost îndemnați să poarte panglici negre.

Constanța: Cum s-au deschis școlile în timpul pandemiei COVID-19

Însă, anul acesta, în prima zi de școală în instituțiile de învățământ din Constanța avut curțile pustii, dar pregătită cu semne care marchează distanțarea socială, bannere care anunță obligativitatea purtării de mască, dezinfectante, și tot ce este necesar pentru protecția elevilor.

Turcia:Orele de lucru prin rotație, după ce numărul de infectați au depășit 1.700 de cazuri pe zi

Prefectul Istanbul a declarat, luni, că oficialii i-au în calcul planurile de rotație a programului de lucru pentru angajații din sectorul public și privat, după ce cazurile COVID-19 au depășit 1.700.