joi, aprilie 25, 2024

Uigurii apel disperat către ONU:  ”Nu credeți guvernul chinez, trebuie să ne credeți pe noi”

Uigurii din Turcia a făcut un apel către șeful ONU ca să investigheze în mod independent lagăre de reeducare, când va vizita provincia Xinjiang, conform Turkish Minutes.

Șefa ONU, Michelle Bachelet, a declarat că va efectua o vizită în China, în mai, după ce activiștii au făcut presiuni să publice raportul amânat despre situația drepturilor omului.

”Ar veni cu un raport complet fals”

Mirza Ahmet İlyasoğlu, un uigur care locuiește în Turcia a făcut apelul, într-o conferință de presă din Istanbul.

„Fac apel la șeful ONU să meargă liber în lagărele de concentrare și să discute cu oamenii, fără camere de supraveghere sau fără prezența poliției chineze, pentru a dezvălui lumii situația drepturilor omului acolo”, susține acesta.

„Pentru că dacă ONU merge acolo și ascultă teza chineză unilaterală, ar veni cu un raport complet fals, care ar fi foarte jenant pentru ONU și agenția pentru drepturile omului”, a adăugat İlyasoğlu.

Eliberează-ne rudele”

Medina Nazimi, o femeie uigură a cărei soră este ținută într-unul dintre lagărele din Xinjiang, a cerut „răspunsuri adevărate” despre locul ei, ținând în mână o poză cu ea pe care scrie „China, eliberează-mi sora!”.

„Vrem ca Națiunile Unite să meargă în patria noastră, vrem să verificați totul. Nu credeți guvernul chinez, trebuie să ne credeți pe noi”, susține femeia.

„Sora mea este doar una dintre victimele lagărului de concentrare. Unde este? E sănătoasă? E bine? Nu știu”, a spus Nazimi, care nu a primit nicio veste de la sora ei de cinci ani.

„Guvernul chinez ne-a separat de cei dragi. Nu primim nicio informație despre ei. Vrem ca ONU să închidă lagărele de concentrare și să ne salveze membrii familiei.”, afirmă femeia.

Inchis pentru că a recitat Coranul

Fatma Aziz, în vârstă de 50 de ani, a susținut că guvernul chinez și-a forțat rudele să rămână acasă înainte de vizita ONU, folosind ca scuză pandemia Covid-19.

„Mătușa mea este blocată cu cei doi copii ai ei în Kashgar. Chinezii i-a închis soțul doar pentru că a recitat Coranul”, a spus Aziz.

Aziz a fugit în Turcia, în 2015, împreună cu soțul ei și cei cinci copii.

China neagă acuzațiile

Comunitatea uigură din Turcia, formată din 50.000 de oameni, a organizat zilnic proteste în fața consulatului chinez din Istanbul în ultimii ani, ținând fotografii cu rudele și membrii familiei lor cu care au pierdut legătura.

Grupurile pentru drepturile omului spun că cel puțin un milion de minorități în mare parte musulmane au fost încarcerate în „lagăre de reeducare” răspândite în vasta regiune din nord-vestul Chinei Xinjiang, unde China este acuzată de încălcări pe scară largă a drepturilor omului.

China neagă cu fermitate acuzațiile și spune că derulează programe de formare profesională și scheme de lucru pentru a ajuta la eliminarea extremismului în regiune.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.