joi, mai 12, 2022

O gafă a dus la un scandal. Primarul Istanbulului ar putea pierde șansa la președinție în 2023

Edilul Istanbulul este unul dintre posibili candidați ai opoziției pentru alegerile prezidențiale din 2023, însă o mică greșeală a dus la un întreg scandal, care ar putea schimba traiectoria politici din Turcia. 

Ekrem Imamoglu, din partidul republican, CHP, este unul dintre noi actori în scena politicii din Turcia, care a câștigat de două ori alegerile în Istanbul, în 2019, cu o mare diferență în fața partidului lui Erdogan.

Totul a început cu o greșeală de PR, într-o călătoria cu ocazia sărbătorii Ramadan Bayram, în provinciile din jurul orașului natal Rize, atât a edilului Istanbului, cât și a președintelui turc. Zona fiind des frecventată cu meeting-uri și evenimente de Erdogan și a partidului său, AKP.

Primarul Istanbulului a decis să i-a alături de el jurnaliști cu diferite afilieri. Deși, intențiile sale erau unele democratice și de a arăta că nu are nimic de ascuns, o imagini din autocar a dus la un întreg scandal.

Edilul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, rândul din dreapta, de la margine, alături de presă, în autobuzul de turneu. Imediat lângă este jurnalistul pro-guvernamental, Ertugrul Ozkok.

Ekrem Imamoglu a fost fotografiat alături de Ertugrul Ozkok, fost redactor-șef al site-ul pro-guvernamental, Hurriyet și ziaristul Akif Beki, fostul purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, pe Nagehan Alci, una dintre cele mai criticate jurnaliste.

Edilul Istanbulului: „ Nu-mi pasă”

Susținătorii săi s-au simțit trădați, când au văzut imaginea. Mai mult de atât, după ce jurnaliștii l-au portretizat într-un mod negativ, edilul a afirmat că nu-i pasă de critici. 

„Poate fi oameni care încearcă să mă sacrifice pentru o fotografie. Pot fi cei care nu sunt conștienți că duc apă la morile altora și pot fi cei care sunt conștienți de asta și o fac. Nu-mi pasă. Îi invit pe cei care fac astfel de inițiative să fie inteligenți”, a afirmat acesta. 

Ceea ce a dus la înrăutățirea situației a fost folosirea expresiei „Viz gelir, tiris gider”, care are același înțeles cu expresia românească „Câini latră, ursu merge”

După un val de critici dure pe rețelele de socializare, peste 50.000 de fanii i-au dat unfollow pe Twitter, deși edilul și-a cerut scuze pentru că a folosit această expresie, însă fără să-și retragă afirmațiile.

”Doar pentru expresia «Viz gelir, tiris gider » îmi pare rău, însă rămân în spatele tuturor afirmațiilor mele”, a susținut Imamoglu.

Lovitură pentru partidul CHP

Partidele din opoziție au făcut o coaliție formată din șase partide, iar împreună discută lunar pentru a oferi un candidat la alegerile prezidențiale din 2023.

Printre numele vehiculate sunt Mansur Yavaş, primarul din Ankara, provenit de la un partid nationalist, liderul partidului republican, CHP, Kemal Kılıçdaroğlu și Ekrem Imamoglu.  Scandalul nu a avut doar influențe asupra reputației primarului Istanbului, dar și a întregului partid.

Alianță CHP-İYİ Parti (Millet İttifakı) a câștigat ultimele alegeri locale din 2019, în urma votului de încredere din partea kurzilor. Vot care nu mai poate fi garantat, după acest scandal, mai ales că partidul HDP  a susținut candidatura lui Ekrem İmamoglu în 2019.

Avantaj pentru partidul lui Erdogan 

Tot acest scandal ar putea fi un avantaj pentru partidul, AKP, condus de Erdogan. Mai ales pentru votanții din zona Mării Negre, unde Ekrem Imamoglu voia să se poziționeze ca un principalul opozant al lui Erdogan.

Până la alegerile prezidențiale, urmează să vedem dacă Ekrem Imamoglu reușește să-și recupereze prestigiul.

Vorba lui Süleyman Demirel, cu prezență de peste 45 de ani în scena politică din Turcia, „24 de ore este o perioadă extra lungă în politică din Turcia”

Uigurii apel disperat către ONU:  ”Nu credeți guvernul chinez, trebuie să ne credeți pe noi”

Uigurii apel disperat către ONU:  ”Nu credeți guvernul chinez, trebuie să ne credeți pe noi”

Turcia: Cântăreață notorie vizată de o televiziune, după o postare de Ziua Mamei

O cântăreață pop a fost vizată de o televiziune din Turcia, în urma unei postări de Ziua Mamei, conform Turkish Minutes.

6 din 10 turci nu cred că Erdogan pot să rezolve criza economică

Rezultatele unui nou sondaj realizat de MetroPOLL Research au fost distribuite de fondatorul companiei, Özer Sencar, pe contul său de Twitter.

Un deținut de 82 de ani a murit, după ce autoritățile turce i-au negat eliberarea

Bărbatul a fost transferat la o închisoare din vestul provinciei İzmir în urmă cu două luni și de atunci a fost ținut într-o celulă pentru o singură persoană.

O gafă a dus la un scandal. Primarul Istanbulului ar putea pierde șansa la președinție în 2023

Edilul Istanbulul este unul dintre posibili candidați ai opoziției pentru alegerile prezidențiale din 2023, însă o mică greșeală a dus la un întreg scandal, care ar putea schimba traiectoria politici din Turcia. 

Schimb de replici dure în politica din Turcia. „Ești fiul lui Soroș”/„ Ești cel mai mare criminal din istoria Turciei”

Un scandal a izbucnit în Turcia după ce președintele unui partid de opoziție a făcut schimb de replici dure cu ministru de interne, Süleyman Soylu, conform presei turcești. 

Experții în migrație: Majoritatea sirienilor nu vor să întoarcă acasă

Potrivit celui mai recent sondaj realizat în 2020 de Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), 78% dintre migranții sirieni au declarat sub nicio formă că nu doresc să se întoarcă în țara lor.

Prețul la Podul Çanakkale mult prea scump: Turcii stau la cozi imense pentru feribot

Prețul la Podul Çanakkale mult prea scump: Turcii stau la cozi imense pentru feribot