vineri, septembrie 2, 2022

O gafă a dus la un scandal. Primarul Istanbulului ar putea pierde șansa la președinție în 2023

Edilul Istanbulul este unul dintre posibili candidați ai opoziției pentru alegerile prezidențiale din 2023, însă o mică greșeală a dus la un întreg scandal, care ar putea schimba traiectoria politici din Turcia. 

Ekrem Imamoglu, din partidul republican, CHP, este unul dintre noi actori în scena politicii din Turcia, care a câștigat de două ori alegerile în Istanbul, în 2019, cu o mare diferență în fața partidului lui Erdogan.

Totul a început cu o greșeală de PR, într-o călătoria cu ocazia sărbătorii Ramadan Bayram, în provinciile din jurul orașului natal Rize, atât a edilului Istanbului, cât și a președintelui turc. Zona fiind des frecventată cu meeting-uri și evenimente de Erdogan și a partidului său, AKP.

Primarul Istanbulului a decis să i-a alături de el jurnaliști cu diferite afilieri. Deși, intențiile sale erau unele democratice și de a arăta că nu are nimic de ascuns, o imagini din autocar a dus la un întreg scandal.

Edilul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, rândul din dreapta, de la margine, alături de presă, în autobuzul de turneu. Imediat lângă este jurnalistul pro-guvernamental, Ertugrul Ozkok.

Ekrem Imamoglu a fost fotografiat alături de Ertugrul Ozkok, fost redactor-șef al site-ul pro-guvernamental, Hurriyet și ziaristul Akif Beki, fostul purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, pe Nagehan Alci, una dintre cele mai criticate jurnaliste.

Edilul Istanbulului: „ Nu-mi pasă”

Susținătorii săi s-au simțit trădați, când au văzut imaginea. Mai mult de atât, după ce jurnaliștii l-au portretizat într-un mod negativ, edilul a afirmat că nu-i pasă de critici. 

„Poate fi oameni care încearcă să mă sacrifice pentru o fotografie. Pot fi cei care nu sunt conștienți că duc apă la morile altora și pot fi cei care sunt conștienți de asta și o fac. Nu-mi pasă. Îi invit pe cei care fac astfel de inițiative să fie inteligenți”, a afirmat acesta. 

Ceea ce a dus la înrăutățirea situației a fost folosirea expresiei „Viz gelir, tiris gider”, care are același înțeles cu expresia românească „Câini latră, ursu merge”

După un val de critici dure pe rețelele de socializare, peste 50.000 de fanii i-au dat unfollow pe Twitter, deși edilul și-a cerut scuze pentru că a folosit această expresie, însă fără să-și retragă afirmațiile.

”Doar pentru expresia «Viz gelir, tiris gider » îmi pare rău, însă rămân în spatele tuturor afirmațiilor mele”, a susținut Imamoglu.

Lovitură pentru partidul CHP

Partidele din opoziție au făcut o coaliție formată din șase partide, iar împreună discută lunar pentru a oferi un candidat la alegerile prezidențiale din 2023.

Printre numele vehiculate sunt Mansur Yavaş, primarul din Ankara, provenit de la un partid nationalist, liderul partidului republican, CHP, Kemal Kılıçdaroğlu și Ekrem Imamoglu.  Scandalul nu a avut doar influențe asupra reputației primarului Istanbului, dar și a întregului partid.

Alianță CHP-İYİ Parti (Millet İttifakı) a câștigat ultimele alegeri locale din 2019, în urma votului de încredere din partea kurzilor. Vot care nu mai poate fi garantat, după acest scandal, mai ales că partidul HDP  a susținut candidatura lui Ekrem İmamoglu în 2019.

Avantaj pentru partidul lui Erdogan 

Tot acest scandal ar putea fi un avantaj pentru partidul, AKP, condus de Erdogan. Mai ales pentru votanții din zona Mării Negre, unde Ekrem Imamoglu voia să se poziționeze ca un principalul opozant al lui Erdogan.

Până la alegerile prezidențiale, urmează să vedem dacă Ekrem Imamoglu reușește să-și recupereze prestigiul.

Vorba lui Süleyman Demirel, cu prezență de peste 45 de ani în scena politică din Turcia, „24 de ore este o perioadă extra lungă în politică din Turcia”

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...