luni, octombrie 2, 2023

Turcia: Pedeapsă cu închisoare majorată pentru stocarea de alimente


Guvernul turc se pregătește să majoreze pedepsele de închisoare pentru acuzațiile de stocare de alimente, conform Ahval News.

Ministrul Justiției, Bekir Bozdağ a anunțat că autoritățile lucrează la resetarea pedepsei cu închisoare cu până la trei ani, pentru stocarea de alimente.

„Modificăm pedeapsa pentru stocarea alimentelor și creșterea prețurilor la între unu și trei ani de închisoare. Mărim atât limita inferioară, cât și limita superioară.”, afirmă Bozdağ. 

Noua reglementare vine pe măsură ce inflația prețurilor de consum din Turcia a accelerat până la un record anual de 69,97% în aprilie, potrivit Institutului de Statistică.

Potrivit Grupului de Cercetare a Inflației (ENAG), o organizație independentă înființată de economiști și cadre universitare, rata inflației reale, în aprilie, a ajuns la 156,86 la sută.

Erdogan pune vina pe magazine

Prețurile vertiginoase ale țării reduc veniturile, făcând dificil pentru consumatori să cumpere chiar și alimentele de bază.

Guvernul a vizat în mod deschis întreprinderile, dând vina pe aceștia pentru creșterea prețurilor și amenințăndu-i că va impune pedepse mai severe.

Erdogan a spus că afacerile „lacome”, care stochează mai multe bunuri decât este necesar, sunt parțial vinovate pentru creșteri abrupte ale prețurilor.

Pedeapsa pentru stocarea de alimente este în prezent stabilită de la trei luni la doi ani de închisoare și o amendă judiciară.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.