marți, mai 10, 2022

Turcia: Cântăreață notorie vizată de o televiziune, după o postare de Ziua Mamei

O cântăreață pop a fost vizată de o televiziune din Turcia, în urma unei postări de Ziua Mamei, conform Turkish Minutes.

Demet Akalın și-a șters postarea de pe contul de Twitter despre situația femeilor însărcinate și bolnave, precum și a mamelor cu copii mici dintr-o închisoare din nordul Turciei, a căror arestare sunt motivate politic, după ce a fost vizată de Oda TV, un site de știri pro-guvernamental și ultranaționalist.

Cântăreața Demet Akalın a cerut Ministerului Afacerilor Familiei să ia măsuri pentru eliberarea acestor femei, care au fost puse în spatele gratiilor sub acuzația de apartenență la o organizație teroristă din cauza presupuselor legături cu Mișcarea Gülen.

„Niciuna nu este criminală”, a scrie Demet Akalın, adăugând că va chema cei mai buni avocați din țară pentru a discuta despre situația juridică a acestor femei.

Reacțiile televiziunii pro-guvernamentale

Oda TV, care a relatat despre mesajul de solidaritate postat de Demet Akalın pentru femeile închise, a descris-o pe cântăreață ca fiind o persoană care participă la multe evenimente găzduite de președintele Recep Tayyip Erdoğan.

Site-ul de știri a acuzat-o pe cântăreață că a cerut eliberarea femeilor, arestate din cauza legăturilor Gülen, spunând că cinci dintre cele șase femei, ale căror fotografii au fost distribuite de Akalın, erau utilizatori ByLock.

Turcia consideră ByLock, cândva disponibil pe scară largă online, un instrument secret de comunicare între susținătorii Mișcării Gülen, în ciuda lipsei oricăror dovezi.

Oda TV a mai susținut că toate femeile au fost închise după ce au fost reținute în timp ce încercau să fugă în străinătate. Nu este clar cum site-ul de știri a avut acces la detaliile din dosarele femeilor.

În urma raportului Oda TV, Demet Akalın a șters fiecare tweet într-o mișcare aparentă pentru a evita orice hărțuire legală, deoarece procurorii din Turcia se grăbesc să ia măsuri împotriva oricui vorbește în favoarea mișcării Gülen sau a adepților acestora.

Critici, după mulțumiri

Demet Akalın , care a primit laude pentru că a vorbit despre femeile întemnițate, a fost criticată după ce a dat înapoi, mulți acuzând-o că s-a lăsat în fața presiunii.

Emre Ünlü, soțul lui Aslı Ünlü, care este însărcinată în șase luni și este închisă în penitenciarul lui Edirne, i-a mulțumit lui Demet Akalın pentru postarea ei, spunând că au și un fiu de 4 ani și că soția lui are dificultăți în închisoare și nu poate merge la spital pentru controale regulate.

Scriitoarea exilată Hilal Nesin a spus că nu înțelege de ce Demet Akalın și-a șters postarea.

„Sunteți împotriva nedreptății bazate doar pe identitatea unei persoane? În timp ce zeci de hoți, criminali și pervertiți cutreieră liber prin țară, tu crezi în așa-zisa lovitură de stat și dai vina pe acești oameni. Ce păcat”, a scris scriitoarea, pe contul de Twitter.

Un total de 319.587 de persoane au fost reținute și 99.962 arestate în cadrul operațiunilor împotriva susținătorilor Mișcării Gülen de la tentativa de lovitură de stat, din 15 iulie 2016, a declarat ministrul de Interne al Turciei, Süleyman Soylu, în noiembrie.

Banca Centrală din Turcia anunță noi creșteri de prețurilor la alimente de bază

Într-un studiu al Băncii Centrale este subliniat faptul că prețurile la pâine, paste făinoase, făină, bulgur și cereale vor continua să crească în următoarele 4 luni, din cauza creșterii prețurilor la grâu.

Lira a atins un nou record. Pentru prima dată anul acesta a ajuns la 15 unități față de dolari

Dolarul care a început ziua la nivelul de 14,96 față de liră, și-a continuat creșterea pe parcursul zilei și a depășit nivelul de 15,00 lire. 

Experții în migrație: Majoritatea sirienilor nu vor să întoarcă acasă

Potrivit celui mai recent sondaj realizat în 2020 de Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), 78% dintre migranții sirieni au declarat sub nicio formă că nu doresc să se întoarcă în țara lor.

Schimb de replici dure în politica din Turcia. „Ești fiul lui Soroș”/„ Ești cel mai mare criminal din istoria Turciei”

Un scandal a izbucnit în Turcia după ce președintele unui partid de opoziție a făcut schimb de replici dure cu ministru de interne, Süleyman Soylu, conform presei turcești. 

Turcia: Un nou proiect pentru întoarcerea acasă a 1 milion de sirieni 

Guvernul turc lucrează la un nou proiect pentru a facilita întoarcerea acasă a aproximativ 1 milion de refugiați sirieni care locuiesc în Turcia, a declarat, marți, președintele Recep Tayyip Erdogan, reiterând o schimbare de ton asupra politicii de imigrantă, conform Ahval News.

Turcia și Germania și-au convocat ambasadorii, după decizia în cazul Kavala

Turcia și Germania și-au convocat ambasadorii, după decizia în cazul Kavala

6 din 10 turci nu cred că Erdogan pot să rezolve criza economică

Rezultatele unui nou sondaj realizat de MetroPOLL Research au fost distribuite de fondatorul companiei, Özer Sencar, pe contul său de Twitter.

Prețul la Podul Çanakkale mult prea scump: Turcii stau la cozi imense pentru feribot

Prețul la Podul Çanakkale mult prea scump: Turcii stau la cozi imense pentru feribot