duminică, septembrie 8, 2024

Uigurii apel disperat către ONU:  ”Nu credeți guvernul chinez, trebuie să ne credeți pe noi”

Uigurii din Turcia a făcut un apel către șeful ONU ca să investigheze în mod independent lagăre de reeducare, când va vizita provincia Xinjiang, conform Turkish Minutes.

Șefa ONU, Michelle Bachelet, a declarat că va efectua o vizită în China, în mai, după ce activiștii au făcut presiuni să publice raportul amânat despre situația drepturilor omului.

”Ar veni cu un raport complet fals”

Mirza Ahmet İlyasoğlu, un uigur care locuiește în Turcia a făcut apelul, într-o conferință de presă din Istanbul.

„Fac apel la șeful ONU să meargă liber în lagărele de concentrare și să discute cu oamenii, fără camere de supraveghere sau fără prezența poliției chineze, pentru a dezvălui lumii situația drepturilor omului acolo”, susține acesta.

„Pentru că dacă ONU merge acolo și ascultă teza chineză unilaterală, ar veni cu un raport complet fals, care ar fi foarte jenant pentru ONU și agenția pentru drepturile omului”, a adăugat İlyasoğlu.

Eliberează-ne rudele”

Medina Nazimi, o femeie uigură a cărei soră este ținută într-unul dintre lagărele din Xinjiang, a cerut „răspunsuri adevărate” despre locul ei, ținând în mână o poză cu ea pe care scrie „China, eliberează-mi sora!”.

„Vrem ca Națiunile Unite să meargă în patria noastră, vrem să verificați totul. Nu credeți guvernul chinez, trebuie să ne credeți pe noi”, susține femeia.

„Sora mea este doar una dintre victimele lagărului de concentrare. Unde este? E sănătoasă? E bine? Nu știu”, a spus Nazimi, care nu a primit nicio veste de la sora ei de cinci ani.

„Guvernul chinez ne-a separat de cei dragi. Nu primim nicio informație despre ei. Vrem ca ONU să închidă lagărele de concentrare și să ne salveze membrii familiei.”, afirmă femeia.

Inchis pentru că a recitat Coranul

Fatma Aziz, în vârstă de 50 de ani, a susținut că guvernul chinez și-a forțat rudele să rămână acasă înainte de vizita ONU, folosind ca scuză pandemia Covid-19.

„Mătușa mea este blocată cu cei doi copii ai ei în Kashgar. Chinezii i-a închis soțul doar pentru că a recitat Coranul”, a spus Aziz.

Aziz a fugit în Turcia, în 2015, împreună cu soțul ei și cei cinci copii.

China neagă acuzațiile

Comunitatea uigură din Turcia, formată din 50.000 de oameni, a organizat zilnic proteste în fața consulatului chinez din Istanbul în ultimii ani, ținând fotografii cu rudele și membrii familiei lor cu care au pierdut legătura.

Grupurile pentru drepturile omului spun că cel puțin un milion de minorități în mare parte musulmane au fost încarcerate în „lagăre de reeducare” răspândite în vasta regiune din nord-vestul Chinei Xinjiang, unde China este acuzată de încălcări pe scară largă a drepturilor omului.

China neagă cu fermitate acuzațiile și spune că derulează programe de formare profesională și scheme de lucru pentru a ajuta la eliminarea extremismului în regiune.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.