vineri, martie 29, 2024

UE şi Turcia nu au înregistrat vreun progres ”concret” la summitul de la Varna, anunţă Tusk

Uniunea Europeană şi Turcia nu au făcut niciun progres concret cu privire la diferendele lor discutate în cadrul unui summit la Varna, în Bulgaria, a declarat luni seara preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de AFP.

„În termeni de soluţii concrete, nu am ajuns la niciun compromis astăzi”, a precizat Tusk, la finalul unui dineu de lucru în staţiunea balneară bulgară, punctând în special diferendele asupra Siriei, drepturilor omului, Grecia şi Cipru.

„Doar progrese asupra acestor probleme ne vor permite să îmbunătăţim relaţiile între UE şi Turcia, inclusiv procesul de aderare”, a subliniat el.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi-a exprimat anterior dorinţa unei accelerări a aderării ţării sale la UE, cu speranţa că cei doi parteneri au depăşit perioada „foarte dificilă”, şi a evidenţiat buna cooperare între Ankara şi cei 28 în materie de gestionare a imigraţiei şi a luptei contra terorismului.

Summitul a fost organizat de Bulgaria, ţară vecină a Turciei, care şi-a asumat pentru prima dată preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.(Agerpres)

 

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.