miercuri, august 31, 2022

OFENSİVA TURCĂ DİN SİRİA Şİ IRAK AMENİNŢĂ RELAŢİİLE DİNTRE TURCİA Şİ UE

Acţiunile militare ale Turciei împotriva kurzilor se extind şi asupra Irakului. Potrivit declarației preşedintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, armata turcă a declanșat ofesiva spre Sinjar – localitate situată în nordul Irakului – pentru a-i urmări pe kurzii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) – organizaţie considerată teroristă nu numai de către Turcia, dar şi de Uniunea Europeană şi Statele Unite. PKK luptă din începând cu anii ’80 pentru o mai mare autonomie a kurzilor în Turcia. Se estimează că această luptă a produs deja peste 40.000 de victime. „Am spus şi în trecut că vom porni spre Sinjar. Acum operaţiunea militară a început”. – a declarat Erdoğan – citat de agenţia de presă Reuters – în urmă cu două zile în oraşul Trabzon. Forţele de securitate irakiene însă susţin că până în prezent nicio armată străină nu a pătruns pe teritoriul ţării. Armata turcă în mod constant îi atacă pe kurzii din PKK cu lovituri aeriene. Miliţia PKK-ului a intrat în nordul Irakului în anul 2014, atunci când a acordat sprijin minorităţii yazidi – una dintre cele mai vechi comunităţi religioase din lume – terorizată de către Statul Islamic.

Cu toate acestea – potrivit publicaţiei Hürryet Daily News – armata turcă execută raiduri aeriene în nordul Irakului din luna ianuarie a acestui an. Biroul de presă al armatei a transmis că au fost uciși zeci de luptători kurzi. În Siria – conform informaţiilor transmise la vremea respectivă de Radio România Actualităţi – turcii au declanşat operaţiunea numită Ramură de măslin, chiar din data de 20 ianuarie, scopul acesteia fiind îndepărtarea din vecinătatea graniţei turce a Unităţilor de Apărare ale Poporului (YPG) aliate cu PKK, de altfel tot kurdă. Trupele turce şi cele aliate lor au pătruns în capitala regiunii, la Afrin la data de 18 martie – conform informaţiilor publicate de portalul Daily Mail Online. Potrivit agenţiei de ştiri de stat Anadolu, oraşul a fost ocupat complet sâmbătă. După obţinerea controlului asupra Afrin, preşedintele Erdoğan a anunţat continuarea ofensivei terestre înspre nordul Irakului. Până atunci însă armata turcă vrea să cucerească şi oraşul Tell Rifat, localitate situată în nordul Siriei. „Dumnezeu vrea ca noi să controlăm şi acest oraş şi astfel să ne realizăm scopurile” – a declarat preşedintele turc în Trabzon. Ankara dorește să împiedice astfel crearea unei zone unice pe teritorii din Irak şi Siria care să se afle sub conducere kurdă. Turcia crede că o asemenea regiune – pe care Erdoğan a numit-o „un coridor al terorii” – ar reprezenta un pericol pentru securitatea Turciei, unde trăieşte o importantă minoritate kurdă.

Spre deosebire de PKK, YPG nu este considerată organizaţie teroristă. Atacul turc asupra acestora a stârnit reacţii adverse în Europa. Sâmbătă în Germania în mai multe oraşe au avut loc demonstraţii împotriva intervenţiei turce. La Frankfurt aproximativ 1200 de oameni au ieşit în stradă, dar şi la Hanovra au fost câteva sute de demonstranţi. Astfel, ofensiva turcă a căzut în momentul cel mai nepotrivit pentru Uniunea Eurpoeană care tocmai ieri a început negocierile cu Erdoğan în oraşul Varna din Bulgaria, iar pe agenda discuţiilor figurează şi prelungirea acordului privind imigraţia, încheiat în anul 2016 între UE şi Turcia. Potrivit acestuia,Turcia îi opreşte pe imigranţii care vin din Siria şi pentru aceasta primeşte 3 miliarde de dolari de la UE. Acesta a fost subiectul discuţiilor de ieri seară de la Varna dintre preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi Recep Tayyip Erdoğan. Potrivit informaţiilor publicaţiei germane Der Spiegel, în cadrul dezbaterilor au apărut semnificative conflicte de interese. Turcia, în schimbul acordului, își doreşte eliminarea vizelor pentru cetăţenii turci pe întregul teritoriu al Uniunii Europene. Bruxelles-ul refuză însă această solicitare, invocând încălcările repetate ale drepturilor omului de către guvernul din Ankara. UE susţine că poate să înlesnească restricţiile de călătorie ale cetăţenilor turci în UE, numai dacă Turcia își va modifica mult criticata lege privind lupta antiteroristă. Invocând acest act normativ, în Turcia au fost închişi în închisori cel puţin 200 de ziarişti. Relaţia dintre UE şi Turcia s-a răcit sensibil în urma atacului turcesc asupra Afrinului. În discursul său din 21 martie la parlamentul german (Bundestag), cu ocazia prezentării programului noului cabinet, Angela Merkel a condamnat fără echivoc operaţiunea militară turcă şi a somat Turcia să plătească sprijinul promis refugiaţilor sirieni – informează cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

(Székely Ervin- RRI)


 

 

 

 

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...