sâmbătă, aprilie 9, 2022

OFENSİVA TURCĂ DİN SİRİA Şİ IRAK AMENİNŢĂ RELAŢİİLE DİNTRE TURCİA Şİ UE

Acţiunile militare ale Turciei împotriva kurzilor se extind şi asupra Irakului. Potrivit declarației preşedintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, armata turcă a declanșat ofesiva spre Sinjar – localitate situată în nordul Irakului – pentru a-i urmări pe kurzii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) – organizaţie considerată teroristă nu numai de către Turcia, dar şi de Uniunea Europeană şi Statele Unite. PKK luptă din începând cu anii ’80 pentru o mai mare autonomie a kurzilor în Turcia. Se estimează că această luptă a produs deja peste 40.000 de victime. „Am spus şi în trecut că vom porni spre Sinjar. Acum operaţiunea militară a început”. – a declarat Erdoğan – citat de agenţia de presă Reuters – în urmă cu două zile în oraşul Trabzon. Forţele de securitate irakiene însă susţin că până în prezent nicio armată străină nu a pătruns pe teritoriul ţării. Armata turcă în mod constant îi atacă pe kurzii din PKK cu lovituri aeriene. Miliţia PKK-ului a intrat în nordul Irakului în anul 2014, atunci când a acordat sprijin minorităţii yazidi – una dintre cele mai vechi comunităţi religioase din lume – terorizată de către Statul Islamic.

Cu toate acestea – potrivit publicaţiei Hürryet Daily News – armata turcă execută raiduri aeriene în nordul Irakului din luna ianuarie a acestui an. Biroul de presă al armatei a transmis că au fost uciși zeci de luptători kurzi. În Siria – conform informaţiilor transmise la vremea respectivă de Radio România Actualităţi – turcii au declanşat operaţiunea numită Ramură de măslin, chiar din data de 20 ianuarie, scopul acesteia fiind îndepărtarea din vecinătatea graniţei turce a Unităţilor de Apărare ale Poporului (YPG) aliate cu PKK, de altfel tot kurdă. Trupele turce şi cele aliate lor au pătruns în capitala regiunii, la Afrin la data de 18 martie – conform informaţiilor publicate de portalul Daily Mail Online. Potrivit agenţiei de ştiri de stat Anadolu, oraşul a fost ocupat complet sâmbătă. După obţinerea controlului asupra Afrin, preşedintele Erdoğan a anunţat continuarea ofensivei terestre înspre nordul Irakului. Până atunci însă armata turcă vrea să cucerească şi oraşul Tell Rifat, localitate situată în nordul Siriei. „Dumnezeu vrea ca noi să controlăm şi acest oraş şi astfel să ne realizăm scopurile” – a declarat preşedintele turc în Trabzon. Ankara dorește să împiedice astfel crearea unei zone unice pe teritorii din Irak şi Siria care să se afle sub conducere kurdă. Turcia crede că o asemenea regiune – pe care Erdoğan a numit-o „un coridor al terorii” – ar reprezenta un pericol pentru securitatea Turciei, unde trăieşte o importantă minoritate kurdă.

Spre deosebire de PKK, YPG nu este considerată organizaţie teroristă. Atacul turc asupra acestora a stârnit reacţii adverse în Europa. Sâmbătă în Germania în mai multe oraşe au avut loc demonstraţii împotriva intervenţiei turce. La Frankfurt aproximativ 1200 de oameni au ieşit în stradă, dar şi la Hanovra au fost câteva sute de demonstranţi. Astfel, ofensiva turcă a căzut în momentul cel mai nepotrivit pentru Uniunea Eurpoeană care tocmai ieri a început negocierile cu Erdoğan în oraşul Varna din Bulgaria, iar pe agenda discuţiilor figurează şi prelungirea acordului privind imigraţia, încheiat în anul 2016 între UE şi Turcia. Potrivit acestuia,Turcia îi opreşte pe imigranţii care vin din Siria şi pentru aceasta primeşte 3 miliarde de dolari de la UE. Acesta a fost subiectul discuţiilor de ieri seară de la Varna dintre preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi Recep Tayyip Erdoğan. Potrivit informaţiilor publicaţiei germane Der Spiegel, în cadrul dezbaterilor au apărut semnificative conflicte de interese. Turcia, în schimbul acordului, își doreşte eliminarea vizelor pentru cetăţenii turci pe întregul teritoriu al Uniunii Europene. Bruxelles-ul refuză însă această solicitare, invocând încălcările repetate ale drepturilor omului de către guvernul din Ankara. UE susţine că poate să înlesnească restricţiile de călătorie ale cetăţenilor turci în UE, numai dacă Turcia își va modifica mult criticata lege privind lupta antiteroristă. Invocând acest act normativ, în Turcia au fost închişi în închisori cel puţin 200 de ziarişti. Relaţia dintre UE şi Turcia s-a răcit sensibil în urma atacului turcesc asupra Afrinului. În discursul său din 21 martie la parlamentul german (Bundestag), cu ocazia prezentării programului noului cabinet, Angela Merkel a condamnat fără echivoc operaţiunea militară turcă şi a somat Turcia să plătească sprijinul promis refugiaţilor sirieni – informează cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

(Székely Ervin- RRI)


 

 

 

 

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.