luni, octombrie 2, 2023

MANIFESTĂRI CULTURALE CARE MACHEAZĂ CENTENARUL UNIRII BASARABIEI CU ROMÂNIA

Ploieşti: Harta etnografică a Basarabiei de Alexis Nour, prima ediţie apărută în 1916, poate fi văzută în premieră la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Ploieşti, în cadrul programului ‘România 100 de ani’. harta expusă la muzeu este cea apărută în anul 1916, care a stat o singură zi în librării, alte trei ediţii care au suferit mici modificări apărând în 1917, 1918 şi 1919. a fost achiziţionat de profesorul Nicolae Simache în 1964, însă abia acum vede lumina zilei, fiind expus în premieră.

Actul-Unirii-Basarabiei-cu-Romania-27-martie-1918aPiesa, care are o valoare deosebită, a fost întocmită după documente precum hărţile Statului Major rus, diferite hărţi ale Basarabiei editate în Rusia şi Germania, datele anuarului administrativ al Basarabiei din 1914 şi prezintă, practic, populaţia Basarabiei şi relieful sat cu sat, demonstrând că majoritatea populaţiei din Basarabia este românească, a precizat muzeograful.

Mai multe cărţi despre Unirea Basarabiei cu România au fost expuse începând de luni în holul Bibliotecii Judeţene ASTRA, unde mai există planşe care descriu contextul procesului de unificare, potrivit unui comunicat de presă.

Afis-simpozionExpoziţia documentară „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România” poate fi vizitată până în 15 aprilie.

Sibiu: Centenarul Unirii Basarabiei cu România va fi sărbătorit marţi, la Sibiu, printr-un simpozion care va avea loc la Cercul Militar din municipiu. În timpul acestui simpozion va fi prezentată şi contribuţia sibianului Onisifor Ghibu la înfăptuirea Unirii Basarabiei cu România O expoziţie-simbol, dedicată Centenarului Marii Uniri, având acelaşi conţinut, cu imagini surprinse în 1918 în Basarabia, Bucovina şi Transilvania, a fost vernisată, marţi seara, la aceeaşi oră, la Alba Iulia, Chişinău şi Suceava.

„Împreună cu colegii de la Muzeul Naţional de Istorie al Moldovei din Chişinău şi cu cei de la Muzeul Bucovinei Suceava ne-am gândit să organizăm o expoziţie în 27 martie, dată la care s-a unit (în 1918 – n.r.) prima provincie cu România, o expoziţie care să cuprindă momente despre Unirea Basarabiei cu România, despre Unirea Bucovinei cu România şi despre Unirea Transilvaniei cu România. Este aceeaşi expoziţie, vernisată în acelaşi timp în cele trei muzee, cu acelaşi design, aceleaşi piese. Am vrut să dăm un semnal de unitate, un semnal de solidaritate cu fraţii noştri de peste Prut şi un semnal că acum 100 de ani nu a fost o simplă întâmplare, a fost un cumul de factori, un cumul de voinţe şi un cumul de personalităţi care şi-au pus în gând şi au reuşit să unească cele trei provincii cu România”, a declarat, la vernisajul expoziţiei de la Alba Iulia, găzduită de Sala Unirii, directorul general al Muzeului Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.

big-serie-de-manifestari-dedicate-implinirii-a-100-de-ani-de-la-unirea-basarabiei-cu-romania-in-orasul-leova-in-cadrul-programului-centenar-1521Expoziţia, denumită „Centenarul României Mari”, cuprinde un număr de 12 panouri cu imagini ale unor documente redactate la vremea respectivă sau fotografii ale unor personalităţi de la 1918.

„Practic, este o expoziţie simbol”, a subliniat Gabriel Rustoiu, care a adăugat că aceasta poate fi vizitată la Sala Unirii până după Paşte.

Tot cu prilejul vernisajului, preşedinţii Consiliilor Judeţene Alba şi Suceava, Ion Dumitrel şi Gheorghe Flutur, au semnat, de la Alba Iulia, respectiv Suceava, un Acord de Cooperare între cele două judeţe. Astfel, câte un vicepreşedinte al CJ Alba şi unul al CJ Suceava au dus câte un exemplar din acest document la Suceava, respectiv la Alba Iulia, pentru a fi contrasemnat, la aceeaşi oră, de către preşedinţii celor două Consilii Judeţene. Acordul de Cooperare este primul semnat de Alba cu un alt judeţ din România.

 

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.