joi, noiembrie 9, 2023

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

UE nu va reduce restricțiile de călătorie pentru cetățenii turci, din cauza legilor privind terorismul, conform Turkish Minutes.

Raportorul Parlamentului European pentru Turcia, Nacho Sanchez Amor, afirmă că atâta timp cât Turcia nu își va atenua legile împotriva terorismului, turcii nu vor putea călătorii fără viză.

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Oficialul a susținut că cea mai importantă fiind relaxarea legilor sale împotriva terorismului și a protecției datelor. Guvernul turc este acuzat că folosește legile antiterorism ale țării pentru a-și pedepsi criticii.

De asemenea, Raportorul Parlamentului European a criticat aspru palmaresul Turciei în ceea ce privește democrația, drepturile omului și statul de drept, invocând probleme precum suprimarea mass-media, manipularea judiciară și discriminarea grupurilor minoritare, atrăgând o reacție furioasă din partea ministerului turc de externe și a președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Turcia se poate despărții de UE

Ministerul de Externe a respins raportul, numind-o o colecție de „plângeri și prejudecăți nefondate”, în timp ce Erdoğan a spus în weekend că Turcia se poate despărți de UE, acuzând blocul că se dezlipește de Turcia.

Amor a spus că a fost surprins de reacția lui Erdogan la raportul PE privind Turcia, deoarece conținutul raportului nu este diferit de conținutul rapoartelor sale anterioare.

Kılıçdaroğlu pierde șefia partidul din opoziție, după 13 ani. Cine este noul lider CHP?

Özel a devenit al optulea lider al CHP de la înființarea sa în 1923, cu 812 de voturi, punând capăt guvernării de 13 ani a lui Kılıçdaroğlu, care a primit 536 de voturi.

Turcia: Parlamentul elimină Coca-Cola și produsele Nestle din meniu

„Produsele companiilor care sprijină Israelul nu vor fi vândute în restaurante, cantine și ceainări din campusul parlamentului”,se arată în declarația Marii Adunări Națională a Turciei, fără a identifica companiile.

Banca Mondială: Turcia în top 5 țări cu inflație alimentară ridicată

Turcia are o rată nominală a inflației alimentare de 76 la sută, potrivit celor mai recente date. Când este ajustată pentru inflația generală, rata inflației alimentare reală este de 14%.

Libertatea presei în Turcia: 63 de jurnalişti se află după gratii

În cursul lunii au continuat 44 de procese privind activitatea jurnalistică, cazurile a doi jurnaliști s-au încheiat cu condamnare și o pedeapsă totală de 10 ani de închisoare.

Istanbul: Un turc a dat drumul la șoareci într-un McDonald’s, în semn de protest

Într-un videoclip care înregistrează momentele, bărbatul este văzut strigând „Mâncați acești șoareci, nu carnea musulmanilor”, „Bombe cad acolo (Gaza) de zile întregi”

Libertatea presei în Turcia: Trei jurnaliști arestați în două zile

Reținerea lui Erdinç a fost ordonată de procurorii de la Ankara, care l-au acuzat pe jurnalistă că „a răspândit în mod deschis informații înșelătoare”.