duminică, iunie 23, 2024

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily Sabah.

Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat) a publicat ultimele sale statistici privind speranța de viață. Potrivit raportului, speranța de viață pentru Turcia a fost de 77,5 ani, în 2022-2023. Această cifră reprezintă o ușoară scădere față de datele 2019-2021, care au înregistrat o speranță de viață de 77,7 ani.

Studiul a mai arătat că bărbații din Turcia au o speranță de viață de 74,8 ani, în timp ce femeile se bucură de o speranță de viață mai lungă de 80,3 ani.

Această disparitate notabilă de gen demonstrează că femeile, în medie, trăiesc cu până la 5,5 ani mai mult decât bărbații.

Pentru persoanele care încep să lucreze la vârsta de 15 ani, speranța medie de viață rămasă a fost stabilită la 63,5 ani. Cu toate acestea, această cifră variază în funcție de sex, bărbații având o speranță de 60,8 ani, iar femeile 66,2 ani.

Pentru cei care ating pragul de 50 de ani, speranța medie de viață în Turcia este de 29,8 ani. Această perioadă este delimitată în continuare, bărbații având 27,4 ani și femeile conducând cu 32,2 ani de speranță de viață.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.