marți, septembrie 6, 2022

Turcii furioși! Ce s-a întâmplat cu Turnul Fecioarei din Istanbul?

Imaginile cu Turnul Fecioarei, realizate de pe Bosfor, au ajuns virale pe rețelele de socializare, turcii criticând autoritățile pentru că ar fi distrus monumentul istoric.

Sâmbătă, pe rețelele de socializare a circulat un videoclip, de pe un feribot care trece prin spatele cortinei de schele, unde vârful clădirii nu se vedea, turcii crezând că a fost o încercare greșită de a restaura clădirii.

Turcii au inundat rețelele de socializare cu zeci de mii de comentarii furioase postate pe Twitter cu hashtag-ul #KızKulesi.

Ce spun autoritățile?

Direcția Generală a Patrimoniului Cultural și Muzeelor ​​din Turcia a negat că monumentul a fost distrus, susținând că vârful a fost demontat temporar, iar structura istorică va fi conform planului și va servi ca muzeu anul viitor.

Autoritățile turce au lansat imagini cu macheta Kiz Kulesi, arătându-le turcilor cum o să arată monumentul la sfârșitul restaurării.

Turnul este programat să se redeschidă ca muzeu în 2023, după restaurarea actuală.

În 1943-1944, părțile din lemn ale Turnului Fecioarei au fost demontate și reconstruite cu beton.

Întărirea ulterioară a fost făcută după un cutremur și tsunami în Marea Marmara în 1999. Interiorul a fost transformat într-o cafenea și restaurant cu vedere la orașul vechi Istanbul, fostă capitală romană, bizantină și otomană.

Despre Kiz Kulesi

Kiz Kulesi, cunoscut și sub denumirea de Turnul Fecioarei, este o structură pe o insuliță de la intrarea de sud a Bosforului, la 200 de metri de coasta Üsküdar din Istanbul. Deși prima structură de pe insulă datează din secolul al V-lea î.Hr., actuala clădire nu a fost ridicată până când împăratul bizantin, Alexius Comnen a construit un turn de lemn cu ziduri de piatră în 1110.

Turcii otomani l-au folosit ca turn de veghe sub Mehmed Cuceritorul și a fost restaurat și renovat de mai multe ori din cauza daunelor cauzate de cutremure și incendii.

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.

Un suspect în cazul uciderii unui academician turc prins în Bulgaria

Ministerul de Interne a anunțat că un suspect în cazul de ucidere a unui academician turc a fost prins de forțele de securitate bulgare.

Începe școala! Prețurile la rechizite s-au dublat. 1000 de lire pentru a pregătii ghiozdanul unui elev

Părinții din Turcia, care încep să-și pregătesc copii pentru noul an școalar, se confruntă cu măriri cu până la sută la sută...

Cea mai mare fraudă din Turcia! Fondatorul fugar al schimbului de criptomonede arestat în Albania

Procurorul Elbasan, Kreshnik Ajazi, a confirmat, marți, pentru BIRN că fugarul turc, Faruk Fatih Ozer, suspectat că a organizat o înșelătorie masivă de criptomonede, este reținut în orașul albanez.

Turcia: Orașul favorit al arabilor. „Peste 30 de avioane sosesc zilnic din țările din Golf”

Aeroportul din Trabzon a atins un nivel record în vara aceasta, ajungând să găzduiască peste 30 de zboruri zilnice din țările din Golf,

Vești bune! Turcia a introdus un nou card special pentru turiștii în Istanbul 

Istanbul, care face parte din top 10 cele mai vizitate orașe din lume, introduce un nou card de călătorie care va face...

Turcii furioși! Ce s-a întâmplat cu Turnul Fecioarei din Istanbul?

Sâmbătă, pe rețelele de socializare a circulat un videoclip, de pe un feribot care trece prin spatele cortinei de schele, unde vârful clădirii nu se vedea, turcii crezând că a fost o încercare greșită de a restaura clădirea a distrus reperul istoric.