luni, octombrie 2, 2023

Începe școala! Prețurile la rechizite s-au dublat. 1000 de lire pentru a pregătii ghiozdanul unui elev


Părinții din Turcia, care încep să-și pregătesc copii pentru noul an școalar, se confruntă cu măriri cu până la sută la sută la rechizite.

Clopoțelul pentru prima lecție va suna pe 12 septembrie, însă cu o săptămână înainte, atât  în presă, cât și pe rețelele de socializare s-a tras un apel de alarmă asupra prețurilor la rechizite.

Conform Vecdet Şendil, președintele Asociației All Stationery (TÜKİD) a explicat situația de anul acesta.

„Când comparăm prețurile cu anul trecut, putem determina o creștere a prețului de până la 80%. Dar pentru unele produse, această creștere a fost de peste 100 la sută”, susține Șendil, pentru T24.com.tr

Altfel spus, geanta de școală, care a costat 400 de lire anul trecut, se umple în medie până la o mie de lire anul acesta. Un creionul, anul trecut costa o liră și a ajuns să coste 4 lire, iar un caiet de 80 de coli a ajuns de la 5 la 20 de lire, conform portalului de știri, Sozcu.

Cât costă un ghiozdan complet?

Reporterii de la TGRT Haber TV au pregătit prețurile la produsele de bază pentru un elev, în două categorii: calitate medie și calitate înaltă.

O geantă de școală poate costa între 80 de lire și 1100 de lire, iar o caserolă pentru prânz costă între 75 de lire și 250 de lire.

De asemenea, o cutie de creioane poate ajunge de la 10 lire la 150 de lire, iar caietele pentru toate materiile, inclusiv, desen și muzică ajung la un preț de 84 de lire în medie, iar pentru cele care au o calitate mai bună pot ajunge și la 270 de lire.

Astfel, pentru a pregătii ghizodanul unui elev produse de calitate medie, prețul minim este de 342 de lire, iar maxim de 2364 de lire.

Ce spun părinții?

Părinții și-au exprimat îngrijorare față de prețurile în creștere la rechizite, pe lângă creșterile la facturi și la produse de bază.

„Anul trecut un caiet cu 90 de lire costa 15 lire. M-am dus la magazin să întreb cât costă anul acesta și mi-au spus că este 45 de lire”, susține o mamă, pentru FOX Haber.

„O să folosim rechizitele de anul trecut. Suntem mult mai stricți anul acesta. Anul trecut i-am luat ghiozdan cu 250 de lire, anul acesta este 500 de lire. Eu am doar un copil, dar am membrii ai familiei care au 3-4 copii.”, afirmă o altă mămică.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Istanbul: O școală acoperă o reproducere a lui Picasso, argumentând că este „nepotrivită”

O expoziție a fost organizată la școală semestrul trecut, unde studenții au creat sculpturi, picturi și gravuri folosind material reutilizat. Una dintre aceste piese a fost o reproducere a picturii Guernica a lui Pablo Picasso