joi, februarie 29, 2024

Începe școala! Prețurile la rechizite s-au dublat. 1000 de lire pentru a pregătii ghiozdanul unui elev


Părinții din Turcia, care încep să-și pregătesc copii pentru noul an școalar, se confruntă cu măriri cu până la sută la sută la rechizite.

Clopoțelul pentru prima lecție va suna pe 12 septembrie, însă cu o săptămână înainte, atât  în presă, cât și pe rețelele de socializare s-a tras un apel de alarmă asupra prețurilor la rechizite.

Conform Vecdet Şendil, președintele Asociației All Stationery (TÜKİD) a explicat situația de anul acesta.

„Când comparăm prețurile cu anul trecut, putem determina o creștere a prețului de până la 80%. Dar pentru unele produse, această creștere a fost de peste 100 la sută”, susține Șendil, pentru T24.com.tr

Altfel spus, geanta de școală, care a costat 400 de lire anul trecut, se umple în medie până la o mie de lire anul acesta. Un creionul, anul trecut costa o liră și a ajuns să coste 4 lire, iar un caiet de 80 de coli a ajuns de la 5 la 20 de lire, conform portalului de știri, Sozcu.

Cât costă un ghiozdan complet?

Reporterii de la TGRT Haber TV au pregătit prețurile la produsele de bază pentru un elev, în două categorii: calitate medie și calitate înaltă.

O geantă de școală poate costa între 80 de lire și 1100 de lire, iar o caserolă pentru prânz costă între 75 de lire și 250 de lire.

De asemenea, o cutie de creioane poate ajunge de la 10 lire la 150 de lire, iar caietele pentru toate materiile, inclusiv, desen și muzică ajung la un preț de 84 de lire în medie, iar pentru cele care au o calitate mai bună pot ajunge și la 270 de lire.

Astfel, pentru a pregătii ghizodanul unui elev produse de calitate medie, prețul minim este de 342 de lire, iar maxim de 2364 de lire.

Ce spun părinții?

Părinții și-au exprimat îngrijorare față de prețurile în creștere la rechizite, pe lângă creșterile la facturi și la produse de bază.

„Anul trecut un caiet cu 90 de lire costa 15 lire. M-am dus la magazin să întreb cât costă anul acesta și mi-au spus că este 45 de lire”, susține o mamă, pentru FOX Haber.

„O să folosim rechizitele de anul trecut. Suntem mult mai stricți anul acesta. Anul trecut i-am luat ghiozdan cu 250 de lire, anul acesta este 500 de lire. Eu am doar un copil, dar am membrii ai familiei care au 3-4 copii.”, afirmă o altă mămică.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.