luni, septembrie 5, 2022

Începe școala! Prețurile la rechizite s-au dublat. 1000 de lire pentru a pregătii ghiozdanul unui elev


Părinții din Turcia, care încep să-și pregătesc copii pentru noul an școalar, se confruntă cu măriri cu până la sută la sută la rechizite.

Clopoțelul pentru prima lecție va suna pe 12 septembrie, însă cu o săptămână înainte, atât  în presă, cât și pe rețelele de socializare s-a tras un apel de alarmă asupra prețurilor la rechizite.

Conform Vecdet Şendil, președintele Asociației All Stationery (TÜKİD) a explicat situația de anul acesta.

„Când comparăm prețurile cu anul trecut, putem determina o creștere a prețului de până la 80%. Dar pentru unele produse, această creștere a fost de peste 100 la sută”, susține Șendil, pentru T24.com.tr

Altfel spus, geanta de școală, care a costat 400 de lire anul trecut, se umple în medie până la o mie de lire anul acesta. Un creionul, anul trecut costa o liră și a ajuns să coste 4 lire, iar un caiet de 80 de coli a ajuns de la 5 la 20 de lire, conform portalului de știri, Sozcu.

Cât costă un ghiozdan complet?

Reporterii de la TGRT Haber TV au pregătit prețurile la produsele de bază pentru un elev, în două categorii: calitate medie și calitate înaltă.

O geantă de școală poate costa între 80 de lire și 1100 de lire, iar o caserolă pentru prânz costă între 75 de lire și 250 de lire.

De asemenea, o cutie de creioane poate ajunge de la 10 lire la 150 de lire, iar caietele pentru toate materiile, inclusiv, desen și muzică ajung la un preț de 84 de lire în medie, iar pentru cele care au o calitate mai bună pot ajunge și la 270 de lire.

Astfel, pentru a pregătii ghizodanul unui elev produse de calitate medie, prețul minim este de 342 de lire, iar maxim de 2364 de lire.

Ce spun părinții?

Părinții și-au exprimat îngrijorare față de prețurile în creștere la rechizite, pe lângă creșterile la facturi și la produse de bază.

„Anul trecut un caiet cu 90 de lire costa 15 lire. M-am dus la magazin să întreb cât costă anul acesta și mi-au spus că este 45 de lire”, susține o mamă, pentru FOX Haber.

„O să folosim rechizitele de anul trecut. Suntem mult mai stricți anul acesta. Anul trecut i-am luat ghiozdan cu 250 de lire, anul acesta este 500 de lire. Eu am doar un copil, dar am membrii ai familiei care au 3-4 copii.”, afirmă o altă mămică.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.

Cea mai mare fraudă din Turcia! Fondatorul fugar al schimbului de criptomonede arestat în Albania

Procurorul Elbasan, Kreshnik Ajazi, a confirmat, marți, pentru BIRN că fugarul turc, Faruk Fatih Ozer, suspectat că a organizat o înșelătorie masivă de criptomonede, este reținut în orașul albanez.

Turcia: Orașul favorit al arabilor. „Peste 30 de avioane sosesc zilnic din țările din Golf”

Aeroportul din Trabzon a atins un nivel record în vara aceasta, ajungând să găzduiască peste 30 de zboruri zilnice din țările din Golf,

Vești bune! Turcia a introdus un nou card special pentru turiștii în Istanbul 

Istanbul, care face parte din top 10 cele mai vizitate orașe din lume, introduce un nou card de călătorie care va face...

Un suspect în cazul uciderii unui academician turc prins în Bulgaria

Ministerul de Interne a anunțat că un suspect în cazul de ucidere a unui academician turc a fost prins de forțele de securitate bulgare.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.