joi, martie 23, 2023

Începe școala! Prețurile la rechizite s-au dublat. 1000 de lire pentru a pregătii ghiozdanul unui elev


Părinții din Turcia, care încep să-și pregătesc copii pentru noul an școalar, se confruntă cu măriri cu până la sută la sută la rechizite.

Clopoțelul pentru prima lecție va suna pe 12 septembrie, însă cu o săptămână înainte, atât  în presă, cât și pe rețelele de socializare s-a tras un apel de alarmă asupra prețurilor la rechizite.

Conform Vecdet Şendil, președintele Asociației All Stationery (TÜKİD) a explicat situația de anul acesta.

„Când comparăm prețurile cu anul trecut, putem determina o creștere a prețului de până la 80%. Dar pentru unele produse, această creștere a fost de peste 100 la sută”, susține Șendil, pentru T24.com.tr

Altfel spus, geanta de școală, care a costat 400 de lire anul trecut, se umple în medie până la o mie de lire anul acesta. Un creionul, anul trecut costa o liră și a ajuns să coste 4 lire, iar un caiet de 80 de coli a ajuns de la 5 la 20 de lire, conform portalului de știri, Sozcu.

Cât costă un ghiozdan complet?

Reporterii de la TGRT Haber TV au pregătit prețurile la produsele de bază pentru un elev, în două categorii: calitate medie și calitate înaltă.

O geantă de școală poate costa între 80 de lire și 1100 de lire, iar o caserolă pentru prânz costă între 75 de lire și 250 de lire.

De asemenea, o cutie de creioane poate ajunge de la 10 lire la 150 de lire, iar caietele pentru toate materiile, inclusiv, desen și muzică ajung la un preț de 84 de lire în medie, iar pentru cele care au o calitate mai bună pot ajunge și la 270 de lire.

Astfel, pentru a pregătii ghizodanul unui elev produse de calitate medie, prețul minim este de 342 de lire, iar maxim de 2364 de lire.

Ce spun părinții?

Părinții și-au exprimat îngrijorare față de prețurile în creștere la rechizite, pe lângă creșterile la facturi și la produse de bază.

„Anul trecut un caiet cu 90 de lire costa 15 lire. M-am dus la magazin să întreb cât costă anul acesta și mi-au spus că este 45 de lire”, susține o mamă, pentru FOX Haber.

„O să folosim rechizitele de anul trecut. Suntem mult mai stricți anul acesta. Anul trecut i-am luat ghiozdan cu 250 de lire, anul acesta este 500 de lire. Eu am doar un copil, dar am membrii ai familiei care au 3-4 copii.”, afirmă o altă mămică.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...