miercuri, februarie 21, 2024

Turcia:Profesor răpit din Kârgâzstan condamnat la 21 de ani de închisoare


Un tribunal turc l-a condamnat la 21 de ani de închisoare pe profesorul răpit din Kârgâzstan de către serviciile de informații turce, conform Stockholm Center for Freedom.

Orhan İnandı, un educator turco-kîrgâz predat Turciei de către Kârgâzstan în 2021, a fost condamnat sub acuzația de „conducerea unei organizații teroriste armate” din cauza legăturilor sale cu Mișcarea Gülen.

Profesorul, care a fost fondatorul și directorul prestigioasei rețele școlare Sapat care operează în Kârgâzstan, a dispărut la sfârșitul lunii mai 2021, din Bishkek și a fost găsit în detenție la Departamentul de Poliție din Ankara la începutul lunii iulie.

Legislatorii kârgâzilor, cetățenii, grupurile proeminente pentru drepturi și activiștii din întreaga lume au organizat proteste la acea vreme, îndemnând guvernul kârgâzesc să-l localizeze pe İnandı.

ONU: Arestare arbitrară

Un raport SCF, lansat în octombrie 2021 și intitulat „Represiunea transnațională a Turciei: răpirea, predarea și întoarcerea forțată a criticilor lui Erdoğan”, s-a concentrat asupra modului în care guvernul turc sub președintele Erdoğan a folosit metode extrajudiciare și ilegale pentru transferul forțat în Turcia a acestuia. cetățeni aflați în străinătate.

Grupul de Lucru al ONU pentru Detenția Arbitrară (WGAD) a concluzionat că arestarea, detenția și transferul forțat în Turcia a cetățenilor turci au fost arbitrare și încalcă normele și standardele internaționale privind drepturile omului.

De la tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, guvernul Erdoğa a folosit metode extralegale pentru a asigura întoarcerea criticilor săi, după ce cererile sale oficiale de extrădare au fost respinse. Campania guvernului s-a bazat în mare parte pe predări, în care guvernul și agenția sa de informații MIT conving statele relevante să predea persoane fără un proces echitabil. Victimele au fost subiectul unui număr de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv arestări arbitrare, percheziții la domiciliu, torturi și rele tratamente în timpul acestor operațiuni.

Mișcarea Gülen este etichetată ca organizație teroristă de către guvernul turc și acuzată că a organizat o lovitură de stat eșuată în Turcia în iulie 2016. Atât Gülen, cât și adepții săi neagă cu tărie orice implicare în puciul eșuat sau în orice activitate teroristă.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Turcia: Cel puțin 9 persoane prinse într-o alunecare de teren de la controversata mină de aur

Alunecarea de teren a avut loc, marți, în jurul orei 14.00. ora locală (1100 GMT) lângă districtul İliç, din provincia Erzincan.Imaginile de la fața locului au arătat alunecarea de teren care a măturat o vale unde se credea că muncitorii se aflau în acel moment

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.